Akatemiaprofessori Heikki Joensuulle arvostettu tiedepalkinto
Vuonna 1988 perustetun Hamilton Fairley Award -palkinnon myöntää Euroopan syöpälääkäreidenjärjestö the European Society for Medical Oncology (ESMO). Palkinto myönnetään tunnustuksena poikkeuksellisen merkittävistä saavutuksista syöpätutkimuksen alalla. Akatemiaprofessori Heikki Joensuu on tähän mennessä toinen suomalainen, jolle palkinto on myönnetty; vuonna 1996 sen sai professori Albert de la Chapelle.
Joensuu tunnetaan erityisesti rintasyöpää ja ruuansulatuskanavan sarkoomaa (GIST) koskevista tutkimuksista, joilla on ollut merkittävä vaikutus näiden syöpien hoitoon. Vuonna 2000 Joensuu yhdessä kollegoidensa kanssa havaitsi ensimmäisenä, että imatinibi-lääke tehoaa pitkälle edenneeseen GIST-sarkoomaan, johon ei aikaisemmin ollut tehokasta hoitoa. Joensuun johtama tutkimus osoitti myöhemmin, että imatinibin käyttäminen GIST-sarkooman liitännäishoitona ehkäisee tehokkaasti sairauden uusiutumista ja saattaa parantaa potilaiden eloonjäämistä. Joensuu on johtanut myös merkittäviä rintasyövän lääkehoitoa koskevia tutkimuksia – muun muassa FinHer-tutkimushanketta – joiden ansiosta hoitokäytännöt ovat kehittyneet ja hoitotulokset parantuneet.
– Hamilton Fairley Awardin saaminen on minulle suuri kunnia, Joensuu sanoo ja korostaa, että merkittävät tulokset ovat syntyneet yhteistyön tuloksena. – Minulla on ollut onni työskennellä monien lahjakkaiden yhteistyökumppaneiden, innokkaiden oppilaiden ja loistavien tutkijoiden kanssa – en voi kyllin kiittää heitä.
ESMO:n palkintokomitean puheenjohtaja Josep Taberneron mukaan Joensuun valinta palkinnon saajaksi on erittäin perusteltua: – Heikin väsymätön ja uraauurtava työ syöpätutkimuksen ja hoidon alalla on hyödyttänyt lukemattomia potilaita. Hän on epäilemättä yksi maailman johtavia tiennäyttäjiä syövän täsmälääkkeiden kehittämisessä.
Joensuu toteaa, että syövänhoidossa on päästy pitkälle niistä päivistä, jolloin hän aloitti työnsä syöpälääkärinä.
– Nyt voimme nähdä, kuinka hyvinkin sairaat potilaat saavat takaisin voimansa ja voivat elää monia vuosia normaalia elämää. Suorastaan uskomattomiakin tuloksia voidaan joissakin tapauksissa saada vain ottamalla muutamia tabletteja päivässä. Aloittaessani uraani syöpälääkärinä moniin nyt hoidettavissa olevista syövistä ei ollut tehokkaita hoitoja.
– Unohtamatta sitä, että olemme yhä kaukana lopullisista päämääristä syövän nujertamisessa, omistan tämän palkinnon kaikille niille, jotka ovat olleet mukana luomassa syövän täsmähoidoissa tähän mennessä saavuttamiamme edistysaskeleita, Joensuu sanoo.
Heikki Joensuu nimitettiin Helsingin yliopiston syöpätautien professoriksi vuonna 1994, ja hän toimi HYKS:n syöpätautien klinikan ylilääkäriä vuosina 1995 – 2009. Tällä hetkellä hän toimii akatemiaprofessorina Helsingin yliopistossa ja aloittaa tutkimusjohtajana HYKS:n syöpätautien osaamiskeskuksessa tammikuussa 2015.
Palkinto luovutetaan professori Joensuulle ESMO 2014 -konferenssin yhteydessä Madridissa 26.9.2014. Joensuu pitää tilaisuudessa Hamilton Fairley Award -luennon otsikolla ‘From molecular biology to Lazarus responses’.
Lisätietoa palkinnosta: http://www.esmo.org/Career-Development/Awards
ESMO on johtava Euroopan syöpälääkäreiden järjestö, jolla on noin 7000 jäsentä yli sadasta maasta. Lisätietoa järjestöstä: www.esmo.org
Akatemiaprofessori Heikki Joensuun yhteystiedot:
Puh. 09 471 73200 / 040 72 10 438
Sähköposti: heikki.joensuu@helsinki.fi
******************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto / Academic Medical Center Helsinki (AMCH)
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi , +358 50 406 2043
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme