Ensi- ja turvakotien liitto vastustaa Porin turvakodin alasajoa: Väkivaltaa kokeneista perheistä Porin talouspelin nappuloita
Perusturvalautakunta edellyttää, että toiminnan kuluista pitää saada pois kolmannes, mutta palvelun laatu pitää säilyttää. Tämä on voittoa tavoittelemattomalle yhdistykselle täysi mahdottomuus, ja turvakoti joutuu sulkemaan ovensa 31.12.2012. Nyt on suuri pelko siitä, että perheet jäävät ilman apua.
Pori on myös miettinyt yhtenä vaihtoehtona turvakotipalveluiden tuottamista kunnan omana toimintana. Tässäkin tapauksessa säästöä voi saada vain laadusta tinkimällä eli vähentämällä sekä henkilöstöresursseja että kokemusta ja osaamista väkivallan eri osapuolien auttamisesta.
Perusturvalautakunnan päätös ei ole missään linjassa valtakunnallisten tavoitteiden kanssa. Suomi on sitoutunut kansainvälisiin naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaisiin ihmisoikeussopimuksiin, jotka velvoittavat ylläpitämään turvakotipalveluita. Suomi on myös saanut YK:lta moitteita liian vähäisestä turvakotipaikkojen määrästä. Hallitusohjelmassakin on sitouduttu turvakotipaikkojen lisäämiseen ja laajalla rintamalla parhaillaan valmistellaan valtakunnallisia laatusuosituksia turvakotitoiminnalle. Uudistuvassa sosiaalihuoltolaissa tullaan toteamaan, että perheväkivalta aiheuttaa erityistä tuen tarvetta.
On häkellyttävää, kuinka paljon perusturvalautakunnan linjaukset ovat vaihdelleet. Vuosi sitten palvelu kilpailutettiin. Sen myötä Porin turvakodin henkilöstöä lisättiin kahdella henkilöllä, jotta kaupungin edellytys Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) mukaisista henkilöresursseista täyttyisi. Nyt turvakotitoiminta on todettu liian kalliiksi. On moraalitonta ja lyhytnäköistä, että väkivaltaa kokeneista perheistä tulee kunnan talouspelin nappuloita. Mikäli väkivaltaa kokenut ei saa oikea-aikaista apua ovat kustannukset moninkertaiset. Tällä tavallako Pori ehkäisee vaikeassa tilanteessa olevien lapsiperheiden syrjäytymistä?
Turvakoti on toimiva auttamismuoto, koska se tarjoaa samanaikaisesti turvaa ja kuntouttavaa apua. Yli 30-vuoden kokemus perheväkivaltatyöstä on osoittanut, että kriisitilanteesta selviämistä tukevat turvakotien yhteinen päivärytmi ja työntekijöiden ympärivuorokautinen läsnäolo. Lapsityöhön erikoistuneet työntekijät auttavat lasta selviämään kokemuksistaan ja tukevat vanhempaa lapsen turvallisuudentunteen uudelleen rakentamisessa. Myös muiden samaa kokeneiden vertaistuki on tärkeää. Kalustettu tukiasunto ei korvaa turvakotia eikä tue kriisistä selviytymistä.
Porin turvakoti on tehnyt hyvää työtä. Turvakodissa on myös riittänyt avunhakijoita; tänä vuonna apua saa noin 100 perhettä. Mistä tämä määrä perheitä saa jatkossa apua?
Toimitusjohtaja
Ritva Karinsalo
Ensi- ja turvakotien liitto
Toiminnanjohtaja
Arja Saarinen
Porin ensi- ja turvakotiyhdistys
Yhteyshenkilöt
tiedottaja Mikko Savelainen, Ensi- ja turvakotien liitto, pun 040 5877 278, mikko.savelainen@ensijaturvakotienliitto.fi
Tietoja julkaisijasta

Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI
09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Vauvaperheille uusi mahdollisuus päihdekuntoutuksen avulla30.4.2025 10:24:00 EEST | Tiedote
Suomessa kehitetty Pidä kiinni® -hoitomalli on osoittautunut merkittäväksi avuksi päihdeongelmaisille vanhemmille ja heidän pienille lapsilleen. Laaja seurantatutkimus vahvistaa, että hoito edistää vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä tukee perheen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuksen ansiosta vanhemmilla on mahdollisuus päihteettömään elämään yhdessä lapsensa kanssa.
Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana28.4.2025 14:38:35 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Sirpa Paatero (Kymenlaakson ensi- ja turvakoti ry). Valinnat tehtiin Ensi- ja turvakotien liiton liittokokouksessa 27.4.2025.
Ensi- ja turvakotien liittokokous: Vauvaperheiden avuntarpeeseen on vastattava viipymättä28.4.2025 14:32:01 EEST | Tiedote
Apua hakevat vauvaperheet ovat merkittävästi huonommassa kunnossa kuin aikaisemmin. Ensi- ja turvakotien liiton ensikotien asiakkaat kokevat palveluun tullessaan yleisesti stressiä, ahdistuneisuutta sekä sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää pelkoa. Moni asiakas on kokenut lähisuhteissaan väkivaltaa ja muita pitkäaikaisesti vaikuttavia traumaattisia kokemuksia.
Vieraannuttava vanhempi voi aiheuttaa lapselle elinikäisiä seurauksia25.4.2025 08:29:23 EEST | Tiedote
Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa, jolla on kielteiset seuraukset lapsen turvalliselle kasvulle ja kehitykselle. Vieraannuttaminen rikkoo lapsen oikeutta ylläpitää suhdetta vanhempiinsa ja hänelle merkityksellisiin läheisiin. Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään tänään 25.4.
“Niin kohtelias, että viha osuu vain läheisiin” – Ensi- ja turvakotien liiton kampanja kääntää katseet lähisuhdeväkivallan tekijään10.4.2025 14:24:19 EEST | Tiedote
Suomessa jopa puolet naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Silti lähisuhdeväkivalta tunnistetaan heikosti. Ensi- ja turvakotien liiton uusi kampanja kääntää katseen väkivallan tekijän auttamiseen ja haluaa muuttaa lähisuhdeväkivallan käsittelyn tapoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme