Kutsu medialle: Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä Suomessa
Syyttäjä Bensouda on pääpuhujana ulkoasiainministeriön ja Erik Castrén -instituutin järjestämässä seminaarissa ICC:n kymmenvuotiseen historiaan liittyen otsikolla ”Peace and Justice: Reflections from the ICC Prosecutor”. Kommenttipuheenvuorot seminaarissa pitävät ICC:n uhrirahaston johtokunnan puheenjohtaja, ministeri Elisabeth Rehn ja akatemiaprofessori Martti Koskenniemi, ja avauspuheenvuoron pitää ulkoasiainministeriön valtiosihteeri Pertti Torstila.
Seminaari järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksen Juhlasalissa, Fabianinkatu 33, tiistaina 27.11.2012 klo 16.00 – 17.30.
Tapahtuma on kaikille avoin, mutta siihen osallistuvia pyydetään ilmoittautumaan 26.11.2012 mennessä osoitteessa https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/38832/lomake.html. Yleisöllä on mahdollisuus esittää puhujille kysymyksiä tapahtuman loppupuolella. Tapahtuman kieli on englanti.
Lisätietoja:
Mr. Lauri Uusi-Hakala
Coordinator,The Erik Castrén Institute of International Law and Human Rights
Tel. +358-9-191 23140
intlaw-institute@helsinki.fi
http://www.helsinki.fi/eci/
Taustaa syyttäjä Fatou Bensoudasta ja ICC:stä
Gambialainen Fatou Bensouda aloitti ICC:n pääsyyttäjänä kesäkuussa 2012 Luis Moreno-Ocampon seuraajana. ICC:n pääsyyttäjä valitaan virkaan yhdeksäksi vuodeksi. Bensouda toimi tätä ennen ICC:n apulaissyyttäjänä vuodesta 2004 lähtien. Hän on toiminut aiemmin mm. Gambian oikeusministerinä ja valtakunnansyyttäjänä ja työskennellyt Ruandan tapahtumia käsittelevässä kansainvälisessä tuomioistuimessa. Time-lehti nimesi hänet tänä vuonna maailman sadan vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon.
Kansainvälinen rikostuomioistuin on vuonna 2002 toimintansa aloittanut tuomioistuin, joka sijaitsee Haagissa. Tuomioistuimen perustaneella Rooman perussäännöllä on tällä hetkellä 121 sopimuspuolta. Tuomioistuimen toimivalta kattaa kaikkein vakavimmat kansainväliset rikokset, tällä hetkellä joukkotuhonnan, rikokset ihmisyyttä vastaan ja sotarikokset. ICC on tähän mennessä asettanut syytteeseen 29 henkilöä seitsemässä eri konfliktissa ja se antoi maaliskuussa 2012 ensimmäisen tuomionsa Thomas Lubangalle lapsisotilaiden rekrytoinnista ja käyttämisestä taisteluissa Itä-Kongossa vuosina 2002-2003. ICC:ssä on toiminut vuodesta 2003 suomalainen tuomari Erkki Kourula. Ministeri Elisabeth Rehn valittiin vastikään toiselle kaudelle tuomioistuimen uhrirahaston johtokuntaan, jonka puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2010.
Lisätietoja: Kansainvälisen oikeuden yksikön päällikkö, ulkoministeriö Satu Suikkari-Kleven, puh. 040-760 3578
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme