Ammattiliitto Jyty ry

Jytyn jäsenkysely: Säästötoimet lisääntyneet – joka viides kokee työn henkisesti raskaaksi viikoittain

Jaa
Jytyn tuoreessa jäsentutkimuksessa tarkasteltiin työntekijöiden työhyvinvointia, työssä jaksamista, liikkumista ja terveyttä sekä säästötoimenpiteiden kohteeksi joutumista. Tutkimus on osa Keneen sinä luotat? -kampanjaa, joka kiertää työpaikoilla ympäri Suomea edistämässä luottamusmiestoimintaa. Tutkimuksen liikuntaan liittyvä osuus julkaistiin jo kesällä Mukana liikkeessä -kävelytapahtumassa.

Vastaajista joka viides (22 %) ilmoitti kokevansa työnsä henkisesti raskaaksi viikoittain ja yli puolet (54 %) vähintään muutamia kertoja kuukaudessa. Syitä työn kokemiseen henkisesti raskaaksi olivat liian suuri työmäärä, työilmapiiriongelmat ja liian vähäiset henkilöstöresurssit. Näiden lisäksi syitä olivat huono esimiestyö, esimiehiltä saatavan tuen puute ja huono johtaminen. Jatkuvat muutokset työssä, toimintatavoissa, henkilöstössä ja organisaatiossa aiheuttivat myös henkistä kuormitusta.

Vastauksista ilmeni myös alikuormittavan työn haitallisuus, jolloin työntekijällä on liian vähän haasteita suhteessa omaan osaamiseen. Liian vähäinen työmäärä, vaatimattomat työtehtävät ja haasteiden puute voivat tuntua henkisesti raskaalta.

Säästötoimenpiteet lisääntyneet

Tiedustelimme vuosien 2013 ja 2014 jäsenkyselyissä säästötoimenpiteiden kohteeksi joutumista. Vuonna 2013 kaikista kyselyyn vastanneista 38 % oli joutunut säästötoimien kohteeksi, kun tänä vuonna luku oli jo 46 %. Säästötoimet ovat siis lisääntyneet viime vuodesta.

Yleisin säästötoimi oli vapaaehtoiset talkoovapaat, joiden kohteeksi oli joutunut 37 % säästötoimien kohteeksi joutuneista. Muita säästötoimia (30 %) olivat muun muassa ne, että sijaisia ei palkata, eläköityneiden työntekijöiden paikkoja ei täytetä ja määräaikaisuuksia ei jatketa. Lomautetuksi ilmoitti tulleen 16 % vastaajista, lomarahojen vaihto kohdistui 12:een % vastaajista ja irtisanotuksi kertoi tulleensa 6 %.

Työuupumuksesta johtuva sairaus joka kymmenennellä

Vastaajista noin joka kymmenes (11 %) ilmoitti, että heillä on diagnosoitu jokin työuupumuksesta johtuva sairaus. Vertailtaessa vastauksia sukupuolen mukaan, ei eroja juurikaan ollut.

Työuupumuksesta selviämiseen oli ollut apua monista eri tekijöistä. Reilu puolet vastaajista ilmoitti, että sairausloma oli ollut tärkeä osa parantumista. Työterveyshuollon ja läheisten tuen ilmoitettiin myös olleen tärkeässä roolissa. Useimmat vastaajista mainitsivat työpaikan tai alan vaihdon auttaneen asiaa. Liikunta oli ollut monelle tärkeä osa parantumista, ja myös vuorotteluvapaa oli tarjonnut hengähdystauon työuupumuksen selättämiseksi.

Etätyömahdollisuuksia haluttaisiin lisää

Työterveyslaitoksen keväällä julkaiseman tutkimuksen mukaan vahvin työssä jatkamista ennustava tekijä oli mahdollisuus vaikuttaa omiin työaikoihin. Eläkeikää lähestyvillä kunta-alan työntekijöillä hyvät vaikutusmahdollisuudet työaikoihin auttoivat jaksamaan eläkeiän yli silloinkin, kun terveys oli heikentynyt.

Selvitimme jäseniltämme erilaisten työelämäjoustojen yleisyyttä. Selvästi yleisimmin käytössä oli liukuva työaika, jota käytti vastaajista 62 %. Seuraavaksi yleisimpiä, mutta selvästi harvemmin käytössä olivat palkattomat vapaaehtoisesti otettavat vapaat (14 %), lyhennetty työaika (7 %), lomarahojen ottaminen vapaana (6 %) ja etätyön tekeminen (5 %).

Vastausten perusteella etätyötä kohtaan oli eniten kiinnostusta. Vastaajista 46 % haluaisi käyttää etätyömahdollisuutta, mutta se ei ole tällä hetkellä mahdollista. Noin joka viides haluaisi käyttää liukuvaa työaikaa, mutta se ei ollut mahdollista.

Työn imu on työhön liittyvää innostumista ja iloa kuvaava käsite. Sillä tarkoitetaan myönteistä tunne- ja motivaatiotilaa työssä. Vastaajista 70 % kertoi kokevansa työn imua vähintään kerran viikossa ja 28 % päivittäin. Työmotivaation ja innostuksen kerrottiin syntyvän useimmiten mielekkäistä työtehtävistä, työn sisällöstä itsestään ja hyvistä työkavereista.

Jyty kiertää työpaikoilla edistämässä luottamusmiestoimintaa

Keneen sinä luotat? -kampanja kiertää 8. syyskuuta alkaen kuntien, seurakuntien ja yksityisten alojen työpaikoilla edistämässä luottamusmiestoimintaa. Kaikkiaan vieraillaan noin 45 paikkakunnalla ympäri Suomea.

Luottamusmies on työyhteisön asiantuntija, joka toimii luottamuksellisesti Jytyn edustajana työpaikalla ja on Jytyyn kuuluvien työntekijöiden suoraan vaaleilla valitsema edustaja. Jytyllä on kattava luottamusmiesverkko, jolle nojaa vahvasti koko jäsenpalvelu. Luottamusmiehen tehtävänä on huolehtia siitä, että työnantaja noudattaa sovittuja sopimuksia ja palvelussuhteen ehtoja.

Jäsenkysely 2014

  • Kysely toteutettiin toukokuussa 2014
  • Vastauksia 9 985, vastausprosentti 34 %
  • Naisia 90 %
  • Vakinaisessa työsuhteessa 91 %
  • 75 % yli 46-vuotiaita
  • 80 % kuntasektorilla työskenteleviä
  • 64 %:lla vastaajista työuran pituus yli 20 vuotta

Liitteet: Jäsenkyselyn tulokset (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ammattiliitto Jyty ry
Ammattiliitto Jyty ry
Elimäenkatu 5
00510 HELSINKI

020 789 3799https://www.jytyliitto.fi
Jyty edustaa noin 62 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa. Jäsenistöstä naisia on noin 87 prosenttia. Jyty on STTK:n jäsenliitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Jyty ry

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye