Väitöstutkimuksessa löytyi uusi keino syöpäsolujen nitistämiseksi
Kasvunrajoiteproteiini p53 on yksi merkittävimmistä syövän syntyä rajoittavista tekijöistä, sillä sen toiminta suojaa soluja pahanlaatuisille muutoksille altistavilta vaurioilta. Useat solustressiä ja soluvaurioita aiheuttavat tekijät aktivoivat p53:n toiminnan, jolloin solun jakautuminen estyy ja vauriot voidaan korjata. Jos vaurioiden korjaaminen on mahdotonta, p53 käynnistää solukuolemaan johtavan tapahtumaketjun ja siten eliminoi vioittuneen solun.
Useat syöpälääkkeet käynnistävät p53:n toiminnan, ja erityisesti proteiinin kyky käynnistää solukuolema tekee siitä kiinnostavan kohteen uusien lääkeaihioiden kehittelyssä.
FM Karita Peltosen väitöstutkimuksen tavoite oli löytää uusia pienmolekyyliyhdisteitä, jotka aktivoivat p53:n toiminnan, sekä tutkia näiden yhdisteiden toimintamekanismeja syöpäsoluissa. Solupohjaisen seulontamenetelmän avulla hän analysoi laajoja kemikaalikirjastoja ja tunnisti useita uusia yhdisteitä, jotka aktivoivat p53-kasvunrajoiteproteiinin toimintaa.
Peltonen valitsi jatkotutkimuksiin kuusi yhdistettä, joiden kemiallinen rakenne eroaa tunnetuista syöpälääkkeistä. Nämä yhdisteet estivät eri syöpätyypeistä eristettyjen solujen kasvua jo alhaisina pitoisuuksina, ja kolme yhdisteistä hidasti syövän kasvua hiirimallissa.
Peltonen havaitsi, että tutkitut yhdisteet vaikuttivat soluissa myös muiden solun kasvua ja jakautumista säätelevien reittien kuin p53-proteiinin säätelemän reitin kautta. Kaksi yhdisteistä aktivoi soluissa DNA-vauriovasteen, joten niiden toimintamekanismi oli samankaltainen kuin monien syöpälääkkeiden.
Erityisen mielenkiintoinen havainto oli se, että neljä tutkituista yhdisteistä esti RNA-polymeraasi 1:n toiminnan. Jos RNA-polymeraasi 1 ei toimi solussa, seurauksena on p53-proteiinin aktivoituminen ja solukuolema.
– RNA-polymeraasi 1 on yleisesti aktivoitunut syövässä, mutta tämän seikan merkitystä ja polymeraasin toiminnan rajoittamista yhtenä syövän hoitostrategiana ei ole aikaisemmin täysin tunnistettu, Peltonen kertoo.
– Näiden tutkimustulosten perusteella näyttää siltä, että syövän hoidossa on mahdollista hyödyntää sekä p53-kasvunrajoiteproteiinin että RNA-polymeraasi 1:n aktiivisuuden muokkaamista. Tulokset ovat myös merkittäviä uudenlaisten lääkeaihioiden kehittämisessä.
FM Karita Peltonen väittelee 12.9.2014 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Small molecule modulators of tumor suppressor p53 and RNA polymerase I activity: identification, anticancer activity and mechanism of action". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Biomedicum 1, luentosali 2, Haartmaninkatu 8. Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa E-thesis -palvelussa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/135806
Väittelijän yhteystiedot:
Sähköposti: karita.peltonen@helsinki.fi
Lisätietoa aiheesta: Tutkijat löysivät syöpäsolujen kompastuskiven
****************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto / Academic Medical Center Helsinki (AMCH)
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi, 050 406 2043
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme