Helsingin yliopisto

Anders Jahren nuoren tutkijan palkinto professori Sampsa Hautaniemelle

Jaa
Helsingin yliopiston systeemibiologian professori Sampsa Hautaniemelle on myönnetty vuoden 2014 Anders Jahren nuoren tutkijan palkinto yhdessä Karoliinisen instituutin tutkijan Rickard Sandbergin kanssa.

Anders Jahre -palkinnot jakaa vuosittain Oslon yliopisto tunnustuksena poikkeuksellisen korkeatasoisesta lääketieteellisestä tutkimustyöstä. Palkinnon saajat valitsee kansainvälinen asiantuntijakomitea. Professori Sampsa Hautaniemi jakaa 400 000 Norjan kruunun (n. 49 000 euroa) suuruisen palkinnon Karoliinisen instituutin tutkijan Rickard Sandbergin kanssa. Miljoonan Norjan kruunun suuruisen ns. vanhemman tutkijan Anders Jahre -palkinnon saa tänä vuonna professori Kristian Helin Kööpenhaminan yliopistosta.

Hautaniemen systeemibiologian tutkimusryhmä on osa Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan genomibiologian tutkimusohjelmaa.

– Systeemibiologinen tutkimus ylittää tieteiden väliset rajat – se yhdistää tietojenkäsittelytiedettä, matematiikkaa, tilastotiedettä, biologiaa ja lääketiedettä. Meidän tutkimuksemme tähtää biolääketieteellisten prosessien ymmärtämiseen ja hallintaan matemaattisten menetelmien avulla, Hautaniemi luonnehtii tutkimusalaansa.

Tietojenkäsittely ja matemaattinen mallinnus ovat elintärkeä osa nykyaikaista lääketieteellistä tutkimusta. Uusi teknologia ja uudet tutkimusmenetelmät ovat lisänneet aivan uuden ulottuvuuden siihen tietomäärään, jonka yksittäisestä potilaasta voi saada. Tällaisten datamassojen käsittely, analysointi ja jalostaminen potilasta hyödyttäväksi tiedoksi on mahdotonta ilman edistyneitä tietotekniikan menetelmiä.

– Useiden syöpätutkimuksessa laajasti käytettyjen laskennallisten menetelmien lisäksi olemme kehittäneet laskennallisen ekosysteemin, jonka avulla voimme tehokkaasti prosessoida isoja ja heterogeenisiä (nk. big data) biolääketieteellisiä aineistoja. Tämä auttaa tulosten lääketieteellisen merkityksen selvittämisessä ja mahdollistaa nopean ja saumattoman interaktion tutkimusryhmien välillä, Hautaniemi kertoo

Systeemibiologia on tärkeä osa lääketieteellistä tutkimusta, erityisesti henkilökohtaisen lääketieteen kehityksessä. Systeemibiologian menetelmien avulla voidaan esimerkiksi tunnistaa syöpäpotilaiden joukosta ne, jotka hyötyvät jonkin tietyn lääkkeen antamisesta sekä ne, joiden sairauteen kyseinen lääke ei tehoa.

-----------------

Hautaniemi on opiskellut Tampereen teknillisessä yliopistossa, josta hän väitteli tekniikan tohtoriksi vuonna 2003. Väitöstutkimustaan Hautaniemi teki vierailevana tutkijana National Human Genome Research Institutessa (National Institutes of Health, MD, USA) ja tutkijatohtorina Massachusetts Institute of Technologyssa (MA, USA). Vuonna 2006 hän siirtyi tutkimusryhmän johtajaksi Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan, ja vuoden 2013 alusta hänet nimitettiin Helsingin yliopiston systeemibiologian professoriksi.

Yhteystiedot:

Professori Sampsa Hautaniemi
Puh. 050 336 4765
Sähköposti: sampsa.hautaniemi@helsinki.fi

*************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto / Academic Medical Center Helsinki (AMCH)
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi, 050 406 2043

Kuvat

Professori Sampsa Hautaniemi (Kuva: Ari Aalto / Helsingin yliopisto)
Professori Sampsa Hautaniemi (Kuva: Ari Aalto / Helsingin yliopisto)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye