
Isännöintiala tarvitsee satoja uusia osaajia vuosittain
Työnhakijat eivät vielä ole löytäneet isännöintialaa, sillä monissa alan yrityksissä kamppaillaan rekrytointihaasteiden kanssa. Isännöintiyrityksille tehdyn talousbarometrin (2014) mukaan vain 12 % isännöintiyrityksistä oli sitä mieltä, että pätevää työvoimaa on hyvin saatavilla. Alle kolmannes kyselyn vastaajista katsoi isännöinnin olevan alana tunnettu.* Isännöintiala työllistää Suomessa noin 5000 ammattilaista, joista suunnilleen 2500 on isännöitsijöitä.
Helpottaakseen osaavan työvoiman löytymistä isännöintialalle Suomen Isännöintiliitto avasi syyskuussa 2014 uuden palvelun. Isännöintialalle.fi -palvelu tarjoaa ratkaisun isännöintiyritysten kokemiin työvoimahaasteisiin ja toimii jatkossa isännöintialan työnantajien ja työnhakijoiden kohtaamispaikkana.
– Palvelun avulla Isännöintiliitto haluaa auttaa jäsenyrityksiään innostamaan parhaat osaajat alalle, kertoo toimitusjohtaja Tero Heikkilä Isännöintiliitosta.
Samalla pyritään nostamaan alan profiilia työnhakijoiden keskuudessa. Nuoret eivät välttämättä löydä isännöintialaa, sillä alalle johtavia koulutuspolkuja on monia. Tie isännöitsijäksi käykin usein jonkin muun ammatin kautta. Isännöintialalle.fi kokoaa alan koulutusmahdollisuudet yhden osoitteen alle.
– Isännöintialan valtti ovat vakaat työllisyysnäkymät ja ammatin monipuolisuus. Vaikka ala on työllistymisen kannalta turvallinen, se ei ole tylsä. Isännöitsijänä pääsee käyttämään laaja-alaisesti osaamistaan taloushallinnosta juridiikkaan ja viestinnästä talotekniikkaan, kommentoi Heikkilä.
Yhteistyökumppanina hankkeessa on valtakunnallinen henkilöstöpalvelualan yritys StaffPoint.
– Olemme ylpeitä ja iloisia käynnistyvästä yhteistyöstä. Henkilöstöalan suunnannäyttäjänä StaffPoint tarjoaa vahvan HR-osaamisen ja HR-teknologian yhdistelmän isännöintialan käyttöön. Tarjoamme isännöintiyrityksille rekrytointipalveluja, joiden avulla alan kasvu ja kehittäminen on mahdollista myös jatkossa, sanoo StaffPointin Rakennus- ja logistiikka toimialan johtaja Harri Apell.
* Isännöintiyritysten talousbarometri 2014, Suomen Isännöintiliitto ry
Lue koko tiedote verkossa: www.isannointiliitto.fi
Lisätietoja:
Isännöintiliitto, toimitusjohtaja, Tero Heikkilä, p. 050 597 5976
Isännöintiliitto, viestinnän suunnittelija, Meri Siippainen, p. 050 552 2971
Hyvä isännöinti kannattaa.
www.isannointialalle.fi
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Hyvä isännöinti kannattaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Isännöintiliitto
Isännöintiliitto toivoo lisäresursseja asumisneuvontaan25.9.2017 11:01:54 EEST | Tiedote
Taloyhtiöiden sosiaaliset ongelmat kasvattavat isännöinnin työmäärää.
Isännöitsijä 2017: Sami Asujamaa, 10+ Isännöinti Oy, Helsinki7.9.2017 16:35:00 EEST | Tiedote
Isännöitsijänä Sami Asujamaa on aktiivinen toimialan kehittäjä, joka seuraa digitrendejä. Hän on luonut 10+ Isännöintiin yrityskulttuurin, jossa koko yritystoiminta pyörii pilvipalveluissa. Asujamaa sai Isännöitsijä 2017 -palkinnon tänään Isännöintipäivillä Tampereella.
Isännöintiyritys 2017: Helsingin Seudun Isännöitsijät Oy7.9.2017 16:35:00 EEST | Tiedote
Isännöintiyritys 2017 -palkinnon on saanut Helsingin Seudun Isännöitsijät Oy, joka palvelee osakkaita ja hallituksia sähköisesti ja kehittää digitaalista toimintakulttuuria jatkuvasti.
Isännöintiteko 2017: Asumispalveluiden verkkokauppa7.9.2017 16:35:00 EEST | Tiedote
Asumisen palveluiden tuottaminen isännöintipalvelujen rinnalla on iso mahdollisuus tulevaisuuden isännöinnille. Kirkkonummen Huolto tarttui mahdollisuuteen ja suunnitteli asumispalveluiden verkkokaupan, joka sai Isännöintiteko 2017 -palkinnon.
Nyt se on tutkittu: mitä isännöitsijä tekee?6.9.2017 09:00:00 EEST | Tiedote
Suurin osa isännöitsijän työstä jää asiakkailta näkemättä. Isännöitsijät pitävät työnsä parhaina puolina itsenäisyyttä, monipuolisuutta ja ihmiskeskeisyyttä. Tulevaisuudessa isännöintialan tehtävät tarjoavat entistä enemmän luovaa ongelmanratkaisua, mikä tekee alan työpaikoista entistä houkuttelevampia.