Helsingin yliopisto

Suomalaistutkijat: Yli 80-vuotiaiden statiinihoidon tarve arvioitava aina yksilöllisesti

Jaa
Kolesterolihoidon tarve yli 80-vuotiailla tulee arvioida aina yksilöllisesti, potilaan kokonaistilanne ja terveys huomioiden. Näin toteavat suomalaistutkijat, joiden aihetta koskeva katsausartikkeli julkaistaan 17.9.2014 arvostetussa JAMA-lehdessä.

Yli 80-vuotiaiden kolesterolipotilaiden määrä on selvästi kasvussa, ja tässä ikäryhmässä sydän- ja verisuonitaudit ovat hyvin tavallisia. Tämän vuoksi on syntynyt tarve ohjeistaa tavallisimmin käytetyn kolesterolia alentavan lääkityksen, statiinihoidon, käyttöä tässä ikäryhmässä.

– Tavoitteenamme on saada aikaan yhdenmukainen hoitokäytäntö sekä oikaista mahdollisia aiempia väärinkäsityksiä, kertoo professori Timo Strandberg (HY, OY).

Kontrolloidut hoitotutkimukset osoittavat kolesterolitason alentamisen selvästi vähentävän sekä sydän- ja verisuonitauteja että kuolleisuutta alle 80-vuotiailla miehillä ja naisilla. Onkin tärkeää, että niillä potilailla, joilla on verisuonitaudin suurentunut riski, hoito alkaa riittävän varhain eli jo paljon ennen 80 vuoden ikää. Tätä hoitoa ei tule lopettaa, vaikka potilas saavuttaa yli 80 vuoden iän, tutkijat toteavat.

Yli 80-vuotiaana aloitetusta hoidosta ei ole toistaiseksi olemassa satunnaistettuja hoitotutkimuksia, vaan tämän ikäryhmän kohdalla hoidon aloitus perustuu muuten saatavaan tietoon. Statiinihoidosta yli 80-vuotiaiden ryhmässä hyötyvät erityisesti ne potilaat, jotka jo sairastavat verisuonitautia.

Tutkijat painottavat, että yli 80-vuotiaiden kolesterolihoidon tarve tulee aina arvioida yksilöllisesti, koska heidän tilansa voi vaihdella erittäin hyväkuntoisista todella huonokuntoisiin. Keskimääräinen elinajanodote 80-vuotiailla on noin 8-10 vuotta. Tämä antaa statiinihoidolle riittävästi aikaa vaikuttaa ja verisuonitautien ehkäisy parantaa selvästi elämänlaatua. Vaikka statiinihoito on yleensä yli 80-vuotiailla hyvin siedettyä, tulee hoitoannokset pitää maltillisina.

– On tärkeää kunnioittaa potilaan omaa mielipidettä hoidon tarpeellisuudesta. Samalla on kuitenkin huolehdittava, että potilaan oma hoitopäätös perustuu oikeaan tietoon ja on realistinen – tärkeä tieto on esimerkiksi se, että statiinit eivät aiheuta dementiaa, Strandberg sanoo.

Hoidon aikana tulee luonnollisesti seurata statiinien mahdollisia haittavaikutuksia, erityisesti lihasoireita, ja selvittää niiden syitä. Iäkkäillä potilailla on usein käytössä monia eri lääkkeitä, joten lääkkeiden mahdolliset yhteisvaikutukset on huomioitava ja hoitoa tarvittaessa muutettava, tutkijat huomauttavat.

Suomalaistutkijoiden katsaus ja ohjeet yli 80-vuotiaiden potilaiden kolesterolihoidosta julkaistaan JAMA:ssa 17.9.2014, ja aihetta käsitellään European Union Geriatric Medicine Society (EUGMS) -järjestön vuosikongressissa Rotterdamissa 19.9.

Tutkimuksessa ovat olleet mukana Helsingin ja Oulun yliopistot, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Pohjois-Karjalan keskussairaala, Työterveyslaitos ja Mehiläinen Oy.

Lisätietoja:

Professori Timo Strandberg, Helsingin yliopisto ja HYKS, Oulun yliopisto
Sähköposti: timo.strandberg@oulu.fi
(Strandberg on työmatkalla; puhelinnumeron saa tiedottajalta kts. alla)

****************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto / Academic Medical Center Helsinki
puh. 050 406 2043, paivi.m.lehtinen@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye