Helsingin yliopisto

Kasvisteroleilla terästetty ruisleipä korjaa kolesterolitasoja

Jaa
Ruisleipään lisätyt kasvisterolit voivat parantaa leivän terveellisyyttä entisestään, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty väitöstutkimus. Kasvisteroleilla höystettyä leipää syöneiden LDL-kolesterolitasot laskivat, kun taas ’hyvän’ HDL-kolesterolin taso pysyi entisellään.

ETM Päivi Söderholm tutki väitöstyössään täysjyväruisleivän saannin vaikutusta sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin, erityisesti LDL-kolesteroliin.

Osaan tutkimusleivistä lisättiin leipomisvaiheessa kasvisteroleja, joilla pyrittiin vaikuttamaan plasman LDL-kolesterolipitoisuuteen. Koehenkilöt satunnaistettiin tutkimuksen alussa saamaan ruisleipänsä joko kasvisterolilisäyksellä tai ilman.

”Kasvisterolileipiä syöneiden koehenkilöiden LDL- kolesterolipitoisuus laski merkitsevästi verrattuna niihin, joiden leipiin ei ollut lisätty kasvisteroleja. HDL-kolesterolin taso pysyi ennallaan”, Söderholm kertoo.

Söderholm tutki myös täysjyväruisleivän ja erityisesti sen sisältämien fenolisten yhdisteiden, alkyyliresorsinolien, vaikutusta koehenkilöiden LDL-partikkelien hapettumisherkkyyteen, mikä puolestaan liittyy LDL-partikkeleiden valtimoita ahtauttavaan vaikutukseen. Ruisleipäpitoisen ruokavaliojakson aikana LDL-partikkelien hapettumisherkkyys väheni ja alkyyliresorsinolipitoisuus nousi. Alkyyliresorsinolien osuutta vähentyneeseen hapettumisherkkyyteen ei kuitenkaan pystytty varmistamaan.

Kasvisterolit eivät merkittävästi vaikuttaneet LDL-partikkelien hapettumisherkkyyteen.

Ruisleivällä on aina ollut tärkeä sija suomalaisessa ruokavaliossa, ja Söderholmin väitöstyö vahvistaa käsitystä sen terveellisyydestä. Kasvisterolilla rikastettuna ruisleivällä voi olla huomattava kolesterolitasoa alentava vaikutus.

”Kasvisteroleilla rikastettua ruisleipää ei tällä hetkellä ole markkinoilla, mutta ottaen huomioon, että suomalaisten kolesteroliarvot ovat kääntyneet nousuun viime vuosina, leivälle voisi mielestäni olla tilausta”, Söderholm arvelee.

ETM Päivi Söderholm väittelee 30.11.2012 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Alkylresorcinol metabolites as potential biomarkers for whole-grain rye intake and the effect of rye bread intake on plasma low-density lipoproteins" (Ruisleivän vaikutus low-density lipoproteiiniin ja täysjyvärukiin saannin biomarkkerit). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Yliopiston päärakennus, Pieni juhlasali, Fabianinkatu 33. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa Helsingin yliopiston E-thesis -palvelussa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/37601

Väittelijän yhteystiedot:

Puh. 09 1912 5454
Sähköposti: paivi.soderholm@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye