Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

YK:n ilmastohuippukokous onnistui aktivoimaan uusia toimijoita ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön

Jaa

ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi

YMPÄRISTOMINISTERIÖ
http://www.ymparistoministerio.fi/

Tiedote 203/2014
24.9.2014

YK:n ilmastohuippukokous onnistui aktivoimaan uusia toimijoita ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön

Tiistaina 23.9.2014 järjestetyn YK:n ilmastohuippukokouksen tärkeimmäksi anniksi nousi ilmastokeskustelun leviäminen laajalti yhteiskunnan eri sektoreille ja toimijoille ja ilmastotoimien tarpeen ymmärtäminen laaja-alaisesti. YK:n pääsihteerin aloitteesta järjestetty kokous keräsi New Yorkiin yli 100 valtionpäämiestä ja 800 johtajaa elinkeinoelämästä ja muualta yhteiskunnasta. Kokouksessa rahoitus- ja päästövähennyssitoumuksia antoivat valtioiden lisäksi muun muassa sijoittajat, suuryritykset ja kaupungit.

"Valtiot vahvistivat sitoutumisensa kahden asteen tavoitteeseen ja uuden ilmastosopimuksen aikaansaamiseen ja antoivat tukensa sille, että sopimuksen ensimmäisen luonnoksen on valmistuttava Limassa. Vähintään yhtä tärkeitä ja rohkaisevia olivat kuitenkin viestit yksityisten sektorin rahoitusvirtojen muutoksista lähivuosina ja yli 2 000 kaupungin vapaaehtoisista ilmastotoimista – ne osoittavat, että yhteiskunnissa sitoudutaan laajalti yhteisiin ilmastotavoitteisiin", ympäristöministeriön pääneuvottelija Harri Laurikka sanoo.

Suomi irti hiilivoimasta 2025 mennessä, useita rahoituslupauksia Vihreään ilmastorahastoon

Suomi kertoi kokouksessa pyrkivänsä eroon kivihiilestä sähköntuotannossa vuoteen 2025 mennessä.

”Suomen pitkän tähtäimen tavoite on hiilineutraalisuus. Hallitus antoi kesäkuussa esityksen Ilmastolaiksi. Lain tarkoituksena on säätää pitkän tähtäimen päästöjen vähennystavoite: vähintään 80 % vuoteen 2050 mennessä.  Suomi myös pyrkii luopumaan hiilivoimasta vuoteen 2025 mennessä”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi puheessaan YK:n päämajassa New Yorkissa.

Yhdeksi kokouksen keskeiseksi teemaksi nousi ilmastotoimien rahoitus. EU sitoutui puheenvuorossaan rahoittamaan kehittyvien maiden ilmastotoimia kolmella miljardilla dollarilla vuosina 2014-2020. Kuusi maata julkisti yhteensä noin 2,3 miljardin dollarin panokset Vihreään ilmastorahastoon. Merkittävimmän uuden panoksen, miljardi dollaria, antoi Ranska. Kuusi muuta maata kertoi sitoutuneensa rahaston pääomittamiseen vuoden loppuun mennessä. Myös presidentti Niinistö vahvisti Suomen sitoumuksen osallistua rahaston alkurahoitukseen. Rahasto perustettiin vuonna 2010 kehittyvien maiden ilmastotoimien rahoittamiseksi.

Hiilen hinnoittelu sai laajalti tukea

Maailmanpankin julistus siitä, että kasvihuonekaasupäästöille tulisi asettaa maailmanlaajuisesti hinta, sai kokouksessa laajalti tukea: 73 maata ja yli 1 000 yritystä ilmoitti olevansa sen takana. Maiden joukossa ovat muun muassa Kiina, Etelä-Afrikka ja Venäjä. Myös Suomi ja suuri osa suomalaisesta elinkeinoelämästä tukevat julistusta. Julistuksen mukaan hiilen hinnoittelu on välttämätöntä, jotta päästöjä voidaan vähentää kustannustehokkaasti. Hinnoittelu voi olla esimerkiksi päästökauppaa, hiiliveroja tai muita päästöjen vähentämistä edistäviä maksuja.

”On erinomainen kehityssuunta, että tahot, jotka edustavat yli 50 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta ja kasvihuonekaasupäästöistä, tukivat päästöjen hinnoittelua. EU on tässäkin asiassa ollut suunnannäyttäjä. Seuraavaksi merkittävää askelta odotetaan Kiinalta”, pääneuvottelija Harri Laurikka sanoo.

Yritykset ja rahoitussektori antoivat huippukokouksessa omia sitoumuksiaan mm. sijoitusten siirtämisestä fossiilisista energianlähteistä uusiutuviin ja metsäkadon pysäyttämiseen tähtäävistä toimista. Vakuuttajien, luottoluokituslaitosten ja sijoittajien koalitio julkisti myös aloitteen ilmastoriskin integroimiseksi rahoitusjärjestelmään vuoteen 2020 mennessä.

”Uusien aloitteiden kirjo on suuri ja vaatii vielä tarkempaa läpikäymistä. Uskon, että monet näistä tulevat kuitenkin tavalla tai toisella vaikuttamaan ilmastoneuvottelujen kehitykseen Limassa ja Pariisissa”, Laurikka summaa.

Lisätietoja antaa pääneuvottelija Harri Laurikka, ympäristöministeriö, p. +358 295 250 156 (Suomessa) ja lähetystöneuvos Jatta Jämsén, ulkoasiainministeriö, p. +358 295 351 736 (New Yorkissa).

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote

Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.

//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande

//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.

//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote

//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye