Vetter Communications Oy

18 % Suomen vuorotyöläisistä kertoi menneensä sairaana töihin korona-aikana; yli kolmannes pelkäsi menettävänsä työpaikkansa, jos jäisi pois työvuorosta

Jaa

Työvoimanhallinnan markkinajohtaja Quinyx on teettänyt kansainvälisen tutkimuksen, jossa tarkasteltiin myös suomalaisten vuorotyöläisten olosuhteita. Tänään julkaistun kyselytutkimuksen tuloksissa nousee esiin vuorotyöläisten sairastamisen arki: Suomessa peräti 45% on mennyt töihin sairaana, koska heillä ei ole ollut varaa poissaoloon. Jopa koronatilanteen aikana 18% kävi töissä sairaana rajoituksista huolimatta.

"Kyselytutkimuksemme osui pandemian ajankohtaan ja toi alkuperäisten tavoitteiden lisäksi esille huolestuttavaa tietoa korona-ajan työelämästä", Paulus Maasalo toteaa.
"Kyselytutkimuksemme osui pandemian ajankohtaan ja toi alkuperäisten tavoitteiden lisäksi esille huolestuttavaa tietoa korona-ajan työelämästä", Paulus Maasalo toteaa.

Vuorotyöläisten arki 2020 -kysely lähetettiin kohderyhmälle helmikuussa 2020. Suomalaisilta vuorotyöläisiltä kysyttiin työvuoroihin, sairauspoissaoloihin, palkkaan ja viestintään liittyvistä aiheista. Kyselyllä oli alun perin tarkoitus selvittää vuorotyön yleisiä olosuhteita, mutta pandemian ajoittuessa tutkimusajankohtaan kohderyhmälle tehtiin vielä toinen kyselykierros huhtikuun 2020 lopulla. Näin tutkimus toi esille vahvoja piirteitä myös poikkeusajan vuorotyöarjesta.

Korona-aikana vastaajista 18 % on mennyt töihin sairaana tai epäillen sairautta. Syiksi kerrottiin seuraavaa: 30 % tarvitsi rahat päivittäiseen elämiseen ja 29 %:n työvuoroon ei löytynyt sijaista. “Huolestuttavinta on kuitenkin se, että yli kolmannes pelkäsi menettävänsä työpaikkansa, jos jäisi pois työvuorosta”, Suomen Quinyxin maajohtaja Paulus Maasalo kertoo.

“Vuorotyöläisten tarpeet jäävät usein toimistotyöläisten varjoon, joten pandemia on itse asiassa antanut vuorotyöläisille tilaisuuden kertoa avoimemmin huolistaan. Tulosten perusteella vuorotyöläisten keskuudessa toivotaan laajalti, että työnantajat antaisivat enemmän painoarvoa heidän tarpeilleen”, Maasalo toteaa. “Vaikka Suomessa on satojatuhansia ja maailmassa 2,7 miljardia vuorotyöläistä, heidän työtyytyväisyyttä tutkitaan jostain syystä paljon vähemmän kuin toimistotyöntekijöiden.”

Quinyxin tarkoitus on tehdä kansainvälisestä State of the Deskless Workforce -raportistaan vuosittain julkaistava, työvoiman tilasta kertova lähde. Yhtiö seuraa vuorotyöläisten tilanteen muutosta muun muassa paikallisten säädösten, kehittyvän teknologian ja maailmanlaajuisten haasteiden valossa.

Toteutettuun kyselyn vastasi Suomessa 600 täysi-ikäistä, itsensä vuorotyöläiseksi kokevaa henkilöä: työntekijöitä, jotka tekevät työtä tuntipohjaisesti tai vuorotyönä eri työsopimusmuodoilla, pääasiallinen työpiste ei ole toimistopöytä, eikä henkilö ole itsensä työllistäjä. Kyselyä laajennettiin alkuperäisestä, ja ylimääräisellä tutkimuskierroksella selvitettiin korona-ajan vaikutuksia. Vastaajat työskentelevät esimerkiksi vähittäiskaupan alalla, elintarviketeollisuudessa, kuljetus- ja logistiikka-alalla, terveydenhuollossa ja hotelli- ja majoitusalalla.

Ruotsista lähtöisin oleva Quinyx-yhtiö myy yhteensä 25 maassa pilvipohjaista työvoimanhallintajärjestelmää. Suomesssa yhtiöllä on yli 100 asiakasyritystä, muun muassa Gigantti, Picnic, Barona Logistiikka, Fimlab ja Coor.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja pressikuvat:
Vetter Communications Oy
Jutta Vetter
press@vetter.fi
0505466000

Kuvat

"Kyselytutkimuksemme osui pandemian ajankohtaan ja toi alkuperäisten tavoitteiden lisäksi esille huolestuttavaa tietoa korona-ajan työelämästä", Paulus Maasalo toteaa.
"Kyselytutkimuksemme osui pandemian ajankohtaan ja toi alkuperäisten tavoitteiden lisäksi esille huolestuttavaa tietoa korona-ajan työelämästä", Paulus Maasalo toteaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vetter Communications Oy
Vetter Communications Oy
Kuninkaankatu 30 A, 2. krs
33200 TAMPERE

http://www.vetter.fi

Vetter Communications Oy tarjoaa kokonaisvaltaisia viestintäratkaisuja yritysmaailman tarpeisiin – suomeksi, englanniksi, ruotsiksi, saksaksi, ranskaksi, espanjaksi ja italiaksi.

Toimiva, tehokas ja virheetön tekstisisältö missä tahansa yrityksesi materiaalissa tuo liiketoiminnallesi uskottavuutta sekä hyvää näkyvyyttä. Ammattimainen viestintä myös erottaa yrityksesi kilpailijoista ja tuo kassavirtaa.

Vetter Communications Oy auttaa sinua kun tarvitset copywriteria sisällöntuottamiseen, etsit oikolukijaa tai kääntäjää, haet viestintästrategian laatijaa tai kaipaat yrityksellesi medianäkyvyyttä.

Yritys on myös erikoistunut kansainväliseen viestintään liittyviin asiakasprojekteihin.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vetter Communications Oy

Kyselytutkimus paljastaa: Suomen vuorotyöläisistä 40 % on irtisanoutunut työstään, koska ei saanut esimieheltään työvuoroja riittävän ajoissa22.9.2020 08:00:00 EESTTiedote

Työvoimanhallinnan markkinajohtaja Quinyx on teettänyt kansainvälisen tutkimuksen, jossa tarkasteltiin myös suomalaisen vuorotyöarjen olosuhteita. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että Suomessa peräti 40 % on irtisanoutunut työpaikastaan siksi, että työnantaja ei ollut julkaissut työvuoroluetteloa riittävän hyvissä ajoin. Muita esiin tulleita ongelmakohtia olivat työvuorojen joustamattomuus työntekijälle tärkeiden elämäntapahtumien yhteydessä sekä huono kommunikointi esimiehen kanssa.

Maamme eniten some-seuraajia kerännyt asianajotoimisto jatkaa alan mullistamista: Lakitupa-auto lähtee kiertämään Suomea26.8.2020 10:00:00 EESTTiedote

Tamperelainen VisionLaw haluaa rikkoa myyttejä perinteisestä asianajotoimistosta. Yhtiön helposti lähestyttävässä Lakitupa-autossa lakimies neuvoo asiakkaita liikkuvassa toimistossa. Auto kiertää syyskuun alussa Jyväskylässä, Kuopiossa, Hämeenlinnassa, Parkanossa, Seinäjoella ja Vaasassa. Lisäksi VisionLaw’n digitaalinen kokonaisuus mahdollistaa juristipalvelut täysin etänä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme