Syyskaalien kirjo parhaimmillaan
Syyskaaleissa korostuu raikkaus ja mehukkuus. Valko- ja punakaalista saa nyt onnistuneita raasteita. Kukkakaali ja kyssäkaali maistuvat tuoreina rapean herkullisilta ja niitä voi myös kypsentää. Kiinankaali ja parsakaali ovat parhaimmillaan kypsennettyinä: vokki- ja uuniruoissa, padoissa, keitoissa ja itämaisissa ruoissa. Myös pikaista uppopaistoa öljyssä kannattaa kokeilla.
Klassikkoruokia ja trendiherkkuja
Valko- eli keräkaalia syödään syksyllä kääryleinä. Kaalinlehtien sisään sopivat hyvin sienet ja jauhettu riista- tai lampaanliha. Kaalilaatikko ja lammaskaali ovat klassisia syysherkkuja nekin. Savoijinkaalin maku kehittyy loppusyksyllä hienostuneen pähkinäiseksi. Suippokaali ei kestä pitkää varastointia, ja sen sadot valmistuvat aikaisin.
Kukka- ja parsakaalit imevät herkästi vieraita makuja, joten ne on säilytettävä hyvin suojattuina. Napakoissa kaaleissa myös suojalehdet ja varret ovat hyvää syötävää eikä niitä pidä hyljeksiä. Kyssäkaali on vähin erin tullut tutuksi. Sitä on opittu käyttämään samaan tapaan kuin naurista, lanttua tai valkokaalia.
Lehtikaali on noussut muutamassa vuodessa niin suureen suosioon, että sitä syystä voidaan kutsua trendi- ja superruoaksi. Kähäräreunaisista lehdistä poistetaan paksut lehtiruodit ja lehdet leikataan suikaleiksi. Erittäin ravinteikkaita lehtikaalin lehtiä kannattaa lisätä lähes ruokaan kuin ruokaan tai tehdä niistä keitto tai piiras.
Lähellä tuotettua ruusukaalia riittää tammikuulle saakka. Ruusukaalin paras sesonki ajoittuu lokakuulta vuoden loppuun. Ruusukaalin menekki on lisääntynyt vuosi vuodelta, kun siitä on opittu valmistamaan herkkuruokia esimerkiksi riistan lisäkkeeksi ja kasvisruokavalioon.
Hyviä vaikutuksia terveydelle
Kaalit keventävät ruokavaliota, koska niistä kertyy kilokaloreita vain 18 – 30 kcal/100 g. Vitamiineja kaaleista saa mukavasti: C-, E-, K- ja B-ryhmän vitamiineja sekä A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Kivennäisaineista kaaleissa on eniten kalsiumia, mutta myös kaliumia ja mangaania. Kaalit sisältävät sekä liukoista että liukenematonta kuitua, joilla on merkitystä kolesterolitason alentamisessa ja suolistosairauksien ehkäisyssä. Kaaleissa on myös terveydelle hyviä flavonoideja. Unohtaa ei sovi vatsaystävällistä hapankaaliakaan.
Kaaliviikkoa vietetään 6. – 12.10.2014.
Kaalikuvia
http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Ammattilaisille/Kuvagalleria/Tuotekuvat/Kaalit/Kaaliasetelmia
Kokeiltuja ruokaohjeita kuvineen:
Borssi
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1176634
Ruusukaali-pekoniherkku
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1187002
Sadonkorjuun kaalikääryleet
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1080671
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Jukka Peltola, MTK ry, 040 673 9772
Ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen, ruokatoimittaja, 0400 894 549
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Poikkeuksellinen kevät enteilee laadultaan erinomaista perunasatoa6.6.2025 09:22:06 EEST | Tiedote
Varhaisperuna on yksi niistä harvoista ruuista, jonka suomalaiset tunnistavat pelkästä tuoksusta. Tämä raikkaan makea ja voin kera höyryävä makuherkku kuuluu olennaisesti suomalaiseen kesään. Varhaisperunan istutukset alkoivat tänä keväänä poikkeuksellisen varhain, jo maaliskuun alussa. Sääolot olivat tuolloin suotuisat. Kevään viileämpi jakso pääsiäisen jälkeen hidasti kasvua, mutta varhaisperunan sato etenee silti normaalissa aikataulussa.
Metsämarssi täyttää 75 vuotta – kestävää metsänhoitoa juhlitaan Narinkkatorilla 10. kesäkuuta5.6.2025 15:10:59 EEST | Tiedote
MTK ry, SLC r.f. ja metsänhoitoyhdistykset järjestävät tiistaina 10.6.2025 Metsämarssi-tapahtuman, jossa halutaan tuoda esille monitavoitteista metsänhoitoa ja nostaa metsänomistamisen arvostusta. 75 vuotta täyttävän Metsämarssin juhlavuoden teema on Metsäisempi Suomi – sukupolvelta toiselle. Tapahtuma käynnistyy klo 13.00.
Anne Kalmari mukaan MTK:n puheenjohtajakisaan2.6.2025 15:13:34 EEST | Tiedote
Maa- ja metsätalousyrittäjä, MMM, kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan vpj Anne Kalmari on tänään ilmoittanut puheenjohtajan valintaa valmistelevalle työryhmälle liittyvänsä MTK:n johtokunnan 1. puheenjohtajan tehtävää hakevien joukkoon. Jo aiemmin ehdokkuutensa ovat ilmoittaneet maa- ja metsätalousyrittäjä, MTK:n johtokunnan jäsen, WFO:n hallituksen jäsen Kati Partanen, sekä maanviljelijä, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Eerikki Viljanen. Lisäksi valintaa valmistelevalle työryhmälle on ilmoittautunut kaksi muuta ehdokkuutta harkitsevaa henkilöä, jotka eivät kuitenkaan vielä tässä vaiheessa halua nimeään julkistaa.
Metsänomistajat osallistuvat ilmastotyöhön – ennätysmäärä lannoituksia tuo merkittäviä hiilensidonnan ja kasvun hyötyjä2.6.2025 12:05:55 EEST | Tiedote
Alkuvuosi on ollut metsänhoitoyhdistyksien metsäasiantuntijoille kiireinen. Puukauppa on käynyt kiivaana ja samalla metsänomistajien metsänhoitoinnokkuus on kasvanut merkittävästi: Metsälannoitusten kysyntä on yli tuplaantunut puolen vuoden aikana verrattuna edellisiin vuosiin.
Laiduntavat eläimet torjuvat luontokatoa ja pitävät perinnemaisemat avoimina2.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Lauantaina 14. kesäkuuta vietetään järjestyksessään neljättä valtakunnallista luonnonlaidunpäivää. Silloin maatilat ja muut toimijat ympäri Suomen pitävät avoimia ovia ja järjestävät ohjelmaa. Päivä juhlistaa perinneympäristöjä ja luonnonlaitumia sekä niiden säilymisestä huolehtivia nautoja, lampaita ja muita laiduntajia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme