1900-luvun alkupuolen kristillinen poikatyö pyrki uudistamaan miehen mallia

Kristillinen poikatyö tarkoitti käytännössä 10–18-vuotiaille pojille järjestettyä kodin ja koulun ulkopuolista kasvatuksellista toimintaa: ohjelmakokouksia, harrastuskerhoja, retkiä ja raamattupiirejä. Julkusen elämäkerrallinen tutkimus analysoi Karilaan ja kristillisen poikatyön kautta laajempaa historiallista ilmiötä – miesten ja poikien vieraantumista uskonnollisesta elämäntavasta, ja siihen tarjottuja vastauksia.
– Karilas ja muut 1900-luvun alun kristilliset poikatyöntekijät olivat huolissaan siitä, että pojat löysivät itselleen esikuvia ja ihailun kohteita herkemmin esimerkiksi urheilun ja elokuvamaailman piiristä kuin Raamatusta. Poikatyö pyrki tavallaan rakentamaan vaihtoehtoa näille, siis sellaista kristillistä miesideaalia, joka olisi poikien mielestä houkutteleva ja nykyaikainen, Julkunen summaa.
Tutkimus osoittaa, että kristillinen poikatyö ei ollut taaksepäin katsovaa toimintaa, vaan sen piirissä pyrittiin kehittämään aidosti uudenlaisia tapoja elää uskovaisena miehenä modernissa yhteiskunnassa. Karilas hyödynsi poikatyön kehittämisessä ajan psykologisia teorioita, joiden avulla hän pyrki osoittamaan, että kristillinen vakaumus ei ollut vain tavoiteltava ihanne vaan myös pojan ”luonnollisen” kehityksen päätepiste.
Toisen maailmansodan aikana Karilas koki voimakkaan uskonnollisen herätyksen ja hänestä tuli keskeinen vaikuttaja niin kutsutussa viidennessä herätysliikkeessä, joka nousi myös poliittisesti kantaaottavaksi liikkeeksi. Sotien jälkeinen yhteiskunnallinen murros haastoi uskonnon asemaa uudella tavalla, ja Karilaskin ajautui kulttuuris-poliittisiin kamppailuihin.
– Karilasta ja kristillistä poikatyötä on tarkasteltu aiemmin eräänlaisina historian häviäjinä. Nykykeskustelut kuitenkin osoittavat, että pyrkimykset uudistaa miehen mallia olivat jopa edellä aikaansa. Karilas kantoi huolta siitä, millaiset asenteet poikien ja miesten vertaisyhteisöissä levisivät ja pyrki vaivihkaa vaikuttamaan niihin. Tällaisenaan projekti muistuttaa nykyisiä keskusteluja, joissa pojille pyritään tarjoamaan positiivisia samastumiskohteita haitallisen ”poikakoodin” tai ”toksisen maskuliinisuuden” sijaan, vaikka näissä uudistuspyrkimys ei lähdekään uskonnosta käsin, Julkunen pohtii.
Näin tutkimus vahvistaa myös käsitystä siitä, että mitään ”perinteistä” miehen mallia ei ole historiallisessa mielessä olemassa, vaan se on ollut aina ideologisten kamppailujen kohteena.
FM Lauri Julkusen Suomen historian väitöskirjakäsikirjoituksen "Kynällä ja Sanalla: Yrjö Karilas poikien kasvattajana 1910–1960-luvuilla" tarkastustilaisuus pidetään 26.11.2021 klo 12 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen auditoriossa C1. Vastaväittäjänä toimii akatemiatutkija, dosentti, FT Johanna Annola (Tampereen yliopisto) ja kustoksena yliopistotutkija, dosentti, FT Heli Valtonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Yleisö voi seurata tilaisuutta verkosta, osoite on https://r.jyu.fi/dissertation-julkunen-261121.
Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä, on +358 40 805 4897.
Julkaisu on luettavissa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8926-2
Taustatietoja:
Lauri Julkunen on kirjoittanut ylioppilaaksi Kuopion Kallaveden lukiosta vuonna 2003. Filosofian maisteriksi hän valmistui Jyväskylän yliopistosta vuonna 2014 pääaineenaan Suomen historia. Väitösaiheensa ohella hän on tutkinut muun muassa pojista 1920-luvulla käytyä keskustelua sekä 1800- ja 1900-lukujen vaihteen kuurojen kokemushistoriaa.
Lisätietoja:
Lauri Julkunen, lauri.julkunen@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme