Gummerus

1920-luvun muuttuva, nokinen ja merentuoksuinen Helsinki herää henkiin tummasävyisessä romaanissa

Jaa

Niina Niskasen tiheätunnelmainen romaani Rihkama (Gummerus) kuvaa taitavasti ihmisiä, jotka haparoivat kohti parempaa kieltolain ajan Helsingissä. Romaani nostaa esiin ajankohtaisen mielenterveysteeman ja kuvaa traumaa, masennusta ja ahdistusta aikana, jolloin niistä ei julkisesti puhuttu.

Niina Niskanen (kuva: Liisa Valonen)
Niina Niskanen (kuva: Liisa Valonen)

Nyt olisi kuulunut Olavinkin näyttää arpi, mutta ei siinä ollut näytettävää. Sellaisia oli kaikilla. Sodassa olleiden kallo oli sisältä arpien kirjoma. Eikä hän ollut edes ollut niillä Euroopan valtavilla mutakentillä, pelkällä suomalaisella pellolla vain.

Olavi on tuomittu avioeroon, ja he voisivat rakentaa tulevaisuuttaan Saimin kanssa, mutta syyllisyys menneistä teoista vetää häntä pinnan alle. Saimi on tukenut veljensä Toivon ravintolaunelmaa, vaikka usko alkaa hiipua. Kun hänelle tarjoutuu mahdollisuus myymälänhoitajan paikkaan asusteliikkeessä, hänen pitäisi ratkaista elämänsä suunta.

"Saimi on hukannut itsensä toisten ihmisten toiveisiin ja odotuksiin. Hän joutuu raivaamaan niitä ympäriltään nähdäkseen, mitä itse haluaa. Sen myötä alkaa löytyä uudelleen myös hänelle tärkeä asia, laulu. Onnellisia, kaiken ratkaisevia loppuja ei kuitenkaan ole. Mukana on aina uhkaa ja ehkiä", Niina Niskanen kuvailee.

Niina Niskanen on helsinkiläinen kirjailija ja pelisuunnittelija. Päivätyönään hän viestii tieteestä. Rihkama on hänen kolmas romaaninsa.

Niina Niskanen: Rihkama
272 sivua
myös äänikirjana, lukija Talvikki Eerola

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:
Eeva Herrainsilta, viestintäpäällikkö, p. 040 514 6360, eeva.herrainsilta@gummerus.f

Kuvat

Niina Niskanen (kuva: Liisa Valonen)
Niina Niskanen (kuva: Liisa Valonen)
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Halun politiikka päivittää feministisen keskustelun #metoon jälkeiseen aikaan6.10.2022 09:09:50 EEST | Tiedote

Mitä tarkoittaa feminismi 2020-luvulla? Filosofi Amia Srinivasan pohtii esseekokoelmassaan Halun politiikka – 2020-luvun feminismi (Gummerus) muun muassa suostumusta, intersektionaalista feminismiä, pornoa, incel-kulttuuria sekä halun suhdetta valtaan ja vapauteen. Srinivasan osoittaa kirjassaan, että seksuaalinen halu ja se, keihin tunnemme vetoa ja keihin emme, on poliittista ja vaikutuksille altista.

Liian nätti lavalle on Suomen eturivin koomikoiden hulvaton vuoropuhelumuistelma28.9.2022 07:54:35 EEST | Tiedote

Kuinka hyvä vitsi syntyy? Mitä tarkoittaa tag line, punch line, LPM tai etuliitekoomikko? Saako millekään enää nauraa? Liian nätti lavalle – Mitä kaikkea opimmekaan stand upin maailmassa (Gummerus) on Anna Rimpelän ja Ida Grönlundin muistelmateos huumorin kirjoittamisesta, vitsien kehittelystä, hauskuuttajan roolista ja hauskan naisen asemasta Suomen stand up –maailman kulisseissa.

Suosikkietsivät Maria Wernin ja Kristoffer Barkin luonut ruotsalaisdekkaristi Anna Jansson vierailee Helsingin kirjamessuilla lokakuussa27.9.2022 12:29:10 EEST | Tiedote

Ruotsalaisdekkaristi Anna Janssonin 17 kielelle käännettyjä rikosromaaneja on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta, ja Suomessakin jo yli puoli miljoonaa. Juuri suomeksi ilmestynyt Maria Wern -sarjan uutuus Synnin vartijat (Gummerus) on viiltävän ajankohtainen dekkari kuolinavusta ja hakkeroinnista. Anna Jansson vierailee Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 27. –30.9.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme