Helsingin yliopisto

Hammaslääkäreiden vastaanotolla puhutaan turhan harvoin tupakoinnista

Jaa
Hammaslääkäreillä ja suuhygienisteillä on hyvä mahdollisuus vaikuttaa potilaidensa tupakointiin, mutta erityisesti hammaslääkärit tarttuvat tähän mahdollisuuteen turhan harvoin. Koulutus näyttää kuitenkin olevan tehokas tapa lisätä tupakkavieroitusta suun terveydenhuollossa, osoittaa Helsingin yliopistossa 7.12. tarkastettava väitöstutkimus.

Lukuisten muiden terveyshaittojen lisäksi tupakointi aiheuttaa myös suusyöpää, hampaiden kiinnityskudossairauksia ja komplikaatioita hammasimplanttien ja muiden suukirurgisten toimenpiteiden yhteydessä. Hammaslääkäreillä ja suuhygienisteillä on hyvä tilaisuus puuttua myös tupakointiin ohjatessaan potilaitaan suunterveyden hoidossa.

Terveydenhuollon ammattilaisten antama tupakkavalistus on todettu tehokkaaksi ja kustannusvaikuttavaksi, ja hoitosuositusten mukaan kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten tulisikin edistää tupakoinninvastaista työtä.

”Hammaslääkäreiden ja suuhygienistien osalta tämä ei kuitenkaan näytä toteutuvan riittävän tehokkaasti. Vuonna 2011 alle 10 prosenttia suun terveydenhuollossa käyneistä tupakoitsijoista oli saanut kehotuksen lopettaa tupakointi”, sanoo hammaslääkäri Masamitsu Amemori.

Amemori tarkasteli väitöstutkimuksessaan Vaasan ja Tampereen terveyskeskusten hammaslääkäreiden ja suuhygienistien toteuttamaa tupakoinnin ennaltaehkäisy- ja tupakasta vieroituskokeilua. Tutkimus osoitti, että kumpikin ammattiryhmä teki varsin vähän tupakoinnin vastustamistyötä, hammaslääkärit kuitenkin vielä vähemmän kuin suuhygienistit.

”Hammaslääkärit ja suuhygienistit kokivat, ettei heillä ollut tarvittavia tietoja ja taitoa tupakointiasian käsittelyyn. Työssä vallitseva kiire ja tuen sekä kannusteiden puuttuminen vaikuttivat myös asiaan”, Amemori kertoo.

Hammaslääkäreille ja suuhygienisteille toteutettiin interventio, jossa kaksi ryhmää sai koulutusta ja yksi ryhmä koulutuksen lisäksi rahallista korvausta yhden ryhmän toimiessa kontrolliryhmänä. Kuuden kuukauden seurantatutkimuksessa todettiin, että suun terveydenhuollon ammattilaisille räätälöity koulutus näyttää olevan tehokas tapa lisätä tupakasta vieroitusta. Sen sijaan rahallisella palkkiolla ei ollut lisävaikutusta tupakkaneuvonnan toteuttamiseen.

Koska suun terveydenhuolto palvelee huomattavaa osaa väestöstä vuosittain, alan ammattilaisten aktiivisella tupakoinnin vastustamistyöllä olisi huomattavia kansanterveydellisiä vaikutuksia.

”Hammaslääkäreiden ja suuhygienistien huomattava potentiaali tupakoinnin vähentämiseksi saataisiin paremmin käyttöön lisäämällä siihen liittyvää perus- ja täydennyskoulutusta. Lisäksi työssä oppimiseen ja työolojen mukauttamiseen tupakoinnin vastustamistyötä aktivoivaksi tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota”, Amemori toteaa.

HLL Masamitsu Amemori väittelee 7.12.2012 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Developing assessment and promotion of tobacco counselling: a cluster-randomised community trial among oral health professionals". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Hammaslääketieteen laitos, pääluentosali (Mannerheimintie 172). Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa Helsingin yliopiston E-thesis -palvelussa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/37609

Masamitsu Amemori suoritti lukion Kuortaneen urheilulukiossa ja Alajärven lukiossa, josta hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2003. Hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon hän suoritti Helsingin yliopistossa vuonna 2010.

Väittelijän yhteystiedot:

Sähköposti: masamitsu.amemori@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye