Ihmisoikeusselonteko painottaa pitkäjänteistä toimintaa yhdenvertaisuuden edistämiseksi
ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi
Tiedote 242/2014
30.10.2014
Ihmisoikeusselonteko painottaa pitkäjänteistä toimintaa yhdenvertaisuuden edistämiseksi
Hallitus hyväksyi tänään eduskunnalle annettavan ihmisoikeusselonteon, jossa arvioidaan sekä kansainvälistä ihmisoikeustoimintaa että perus- ja ihmisoikeuksien toimeenpanoa Suomessa. Edellisen ihmisoikeuspoliittisen selonteon valtioneuvosto antoi eduskunnalle vuonna 2009.
Selonteko painottaa pitkäjänteistä toimintaa yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Lisäksi tärkeitä periaatteita ja lähtökohtia valtioneuvoston toiminnassa ovat ihmisoikeuksien kattavuuden ja yleismaailmallisuuden turvaaminen sekä kansalaisyhteiskunnan vahvat osallistumisoikeudet.
Useiden muiden maiden ihmisoikeuskatsauksista poiketen selonteossa käsitellään yhdessä sekä kansallisia perus- ja ihmisoikeuskysymyksiä että kansainvälistä ihmisoikeustoimintaa. Valtioneuvosto painottaa kansallisen ja kansainvälisen toiminnan keskinäistä yhteyttä ja samansuuntaisuutta. Omina osioinaan käsitellään sanavapauden turvaamista ja vihapuheen poiskitkentää, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (LHBTI) perus- ja ihmisoikeuksia, vammaisten henkilöiden oikeuksia sekä taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien täytäntöönpanoa.
Kansainvälisessä toiminnassa painottuvat naisten oikeudet, vakavimpiin syrjinnän muotoihin puuttuminen sekä kansalaisyhteiskunnan osallistumisoikeudet ja päätöksenteon avoimuus. Suomi painottaa kansainvälisen oikeuden täytäntöönpanoa ja tehokasta valvontaa. Aseellisen väkivallan käytön ehkäisy edellyttää riittävän varhaista ja selkeää puuttumista vähemmistöjen oikeuksien ja muiden ihmisoikeuksien loukkauksiin. Ihmisoikeusloukkauksiin tulee puuttua kaikkialla samalla johdonmukaisuudella. Suomi pitää ihmisoikeuskysymyksiä esillä säännönmukaisesti osana muiden maiden kanssa käytävää poliittista yhteydenpitoa.
Selonteossa tuodaan esiin Euroopan unionin kasvanutta merkitystä perus- ja ihmisoikeuksien edistämisessä unionin sisällä ja kansainvälisesti. EU:n perusoikeusulottuvuuden vahvistaminen on Suomelle tärkeä tavoite. EU:n perusoikeusulottuvuuden vahvistaminen on Suomelle tärkeä tavoite. Suomi tukee EU:n mahdollisimman nopeaa liittymistä Euroopan ihmisoikeussopimukseen sekä EU:n perusoikeusviraston aseman vahvistamista entisestään.
Valtioneuvosto katsoo, että tulevalla hallituskaudella tulisi valmistella Suomen toinen kansallinen perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelma, jonka painopisteet tulisi määritellä jo hallitusohjelmassa. Jo vakiintunutta valtioneuvoston perus- ja ihmisoikeusyhteyshenkilöiden verkoston toimintaa tulee jatkaa. Valtioneuvosto käynnistää vielä tällä hallituskaudella selvityksen kansallisten perus- ja ihmisoikeustoimijoiden asemasta, työnjaosta ja resursoinnista.
Selonteon valmistelussa kuultiin monipuolisesti kansalaisjärjestöjä, laillisuusvalvojia sekä muita perus- ja ihmisoikeusasiantuntijoita. Oikeusministeriön otakantaa.fi -palvelussa olleeseen perus- ja ihmisoikeuskyselyyn vastasi lähes tuhat henkilöä.
Lisätietoja: Ihmisoikeussuurlähettiläs Rauno Merisaari, ulkoasiainministeriö puh. 0295 350 974,sekä neuvotteleva virkamies Kaisa Tiusanen , oikeusministeriö puh. 0295 150 454 (EU- ja kansalliset asiat)
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme