Äidin kohonnut verenpaine saattaa vaikuttaa lapsen mielenterveyteen ja päättelytoimintoihin koko elämän
Kohonneesta verenpaineesta raskausaikana kärsineiden äitien lapset raportoivat enemmän masennusoireista, sairastuivat useammin mielenterveyshäiriöihin aikuisina ja menestyivät heikommin kognitiivista päättelysuoriutumista kartoittavissa testeissä kuin ikätoverinsa, joiden äitien verenpaine oli ollut normaali. Äidin raskauteen liittyvä kohonnut verenpaine oli yhteydessä myös kognitiivisen päättelysuoriutumisen heikkenemiseen varhaisaikuisuudesta noin 70-vuoden ikään sekä tässä iässä usein esiintyviin muisti- ja toiminnanohjausvaikeuksiin. Esikoislapset ja he, joiden lapsuuden sosioekonominen asema oli korkea, erottuivat erityisinä riskiryhminä äidin raskaudenaikaisen kohonneen verenpaineen vaikutuksille. Toisaalta miehillä riski näille vaikutuksille oli osin pienentynyt.
Tulokset ovat merkittäviä mielenterveyshäiriöiden vakavuuden ja pitkäkestoisuuden vuoksi. Erot päättelysuoriutumisessa voivat merkittävästi vaikuttaa elämänlaatuun, mm. työssä suoriutumiseen ja terveyteen. Tulokset osoittavat, että taipumus mielenterveysongelmien puhkeamiseen, heikompaan päättelysuoriutumiseen ja päättelysuoriutumisen heikkenemiseen ikääntyessä saattaa juontua kasvuolosuhteista sikiöaikana, jolloin aivojen kasvu ja kehittyminen ovat kiihkeimmillään.
Löydökset korostavat äidin raskauteen liittyvän kohonneen verenpaineen ja siihen liittyvien sairauksien ennaltaehkäisyn merkitystä lapsen kehityksen kannalta. Tutkimuksesta saatua tietoa voidaan hyödyntää myös ennaltaehkäisevien interventioiden suunnittelussa lapsien ja perheiden tukemiseksi.
Soile Tuovinen toteutti tutkimuksensa osana Helsingin syntymäkohorttitutkimusta (engl. Helsinki Birth Cohort Study). Tutkimuskohortin jäsenet syntyivät Helsingissä jommassakummassa kahdesta julkisesta sairaalasta, Naistenklinikalla tai Kätilöopiston sairaalassa, vuosien 1934–44 aikana. Tuovinen tutki kohortin niitä 6410 miestä ja naista, joiden äitien verenpaine- ja virtsan valkuaispituisuustiedot olivat saatavilla raskausajalta neuvolakorteista ja/tai synnytyskertomuksista. Tiedot mielenterveyshäiriödiagnooseista hän sai kansallisista rekistereistä, ja niiden seuranta kattoi yli neljä vuosikymmentä. Masennusoireita ja itsearvioitua päättelytoimintojen heikkenemistä tutkittiin kyselylomakkeilla myöhäisaikuisuudessa. Päättelykykyä mitattiin kognitiivisia kykyjä mittaavalla testillä varhaisaikuisuudessa armeija-aikana ja uudelleen myöhäisaikuisuudessa.
Soile Tuovinen väittelee Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa 29.11. aiheesta Maternal hypertensive disorders during pregnancy and the mental health and cognitive functioning of the adult offspring: the Helsinki Birth Cohort Study. Väitöstilaisuus järjestetään klo 12 yliopiston päärakennuksen auditoriossa XII (Unioninkatu 34).
Väitöstiivistelmä on luettavissa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-0284-3
Väittelijän yhteystiedot: Soile Tuovinen, p. 050 4480355, sähköposti soile.tuovinen@helsinki.fi
Yhteyshenkilöt
Anna Maria Peltonen
Tiedottaja
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
PL 33, 00014 Helsingin yliopisto
Puh. 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
Synnyttäjät kokevat hyvinvointimittarit tärkeinä mutta riittämättöminä13.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Henkisen jaksamisen kartoittamisen pitäisi synnyttäjien mielestä olla kattavampaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme