Kolibakteerien aiheuttamat ripulitaudit voidaan ehkäistä tulevaisuudessa
Nature Genetics -julkaisussa vastikään raportoitu löydös paljastui analysoimalla potilasnäytteistä satoja ETEC-bakteerien genomeja ja ajoittamalla niiden evoluutiivinen historia. Maailmanlaajuisesta kokoelmasta pystyttiin identifioimaan viisi pääkehityshaaraa, jotka ovat ilmaantuneet pääosin 1900-luvun aikana, viimeisin niistä 1970-luvulla. Näiden kehityshaarojen edustajat ovat levinneet ympäri maailmaa kukin säilyttäen kuitenkin samalla oman geneettisen identiteettinsä, erityisesti kolonisaatio- ja toksisuustekijöiden suhteen.
- Koska toksisuusgeenejä sisältävien plasmidien on aiemmin ymmärretty siirtyvän hyvin vikkelästi kolibakteerilta toiselle, oli tutkimustulos todellinen yllätys, kertoo Suomen Akatemian COIN-huippuyksikön professori Jukka Corander Helsingin yliopistosta. Hän oli mukana toteuttamassa genomien laskennallisia analyyseja yhteistyössä useiden eri yliopistojen tutkijoiden kanssa.
Tutkimustulosten perusteella rokotteella kyettäisiin tulevaisuudessa ehkäisemään suuri osa kolibakteerien aiheuttamista ripulitaudeista. Rokotteen teho perustuisi nyt löydettyjen yleisten kolonisaatiotekijöiden pysyvyyteen.
- Kullakin pääkehityshaaralla on pysyvä omaleimainen geneettinen identiteetti, ja siksi rokotteeseen voidaan sisällyttää niiden tunnistamiseen vaadittavat tekijät. Näin immuunipuolustus oppii suojautumaan ETEC-bakteereilta, hän sanoo.
-Tämänkaltaisen rokotteen kehittämistyö on äskettäin aloitettu, ja nyt julkaistu tutkimus tukee sitä, että resursseja pitää panostaa riittävästi.
WHO, World Health Organization. Diarrhoeal Diseases (World Health Organization, Geneva, 2009).
Lähde:
Identification of enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC) clades with long-term global distribution. Nature Genetics, 10 November 2014, http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/full/ng.3145.html
Lisätiedot:
Professori Jukka Corander, Helsingin yliopisto, matematiikan ja tilastotieteen laitos, COIN- huippuyksikkö, puhelin 050 415 5294, jukka.corander@helsinki.fi
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, 050 415 0316
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna Meriläinen-Tenhutiedottaja
Puh:+358 50 415 0316minna.merilainen@helsinki.fiblogs.helsinki.fi/mmerilai/Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme