WSOY

Väinö Linnan Tuntematon sotilas 60 vuotta

Jaa
Suomalaisen konekiväärikomppanian kokemuksia kuvaava Tuntematon sotilas sytytti heti ilmestyttyään kirjallisen jatkosodan ja sitä myytiin niin paljon kuin vain ehdittiin painaa ja jaella. Tuntematon sotilas perustuu Väinö Linnan oman yksikön kokemuksiin jatkosodassa. ”Kuvasin romaanissani, miten kymmenet tavalliset miehet kykenivät venymään suurimpiin suorituksiin, mitä ihmiseltä voidaan vaatia, nimittäin kuolemaan.” - Väinö Linna

Keskiviikkona 3. 12. tulee kuluneeksi 60 vuotta Tuntemattoman sotilaan ilmestymisestä. Romaania on myyty noin 750 000 kappaletta ja sen käsikirjoitusta, vuonna 2000 ilmestynyttä Sotaromaania sitäkin 72 000 kappaletta. Väinö Linnan jermut ja velikullat lähestyvät siis miljoonan kappaleen levikkiä. Suomalaisista kirjoista enemmän myytyjä ovat vain Kalevala, Vänrikki Stoolin tarinat ja Seitsemän veljestä.

Väinö Linnan kustantaja on alusta asti ollut WSOY. Saatavilla on Tuntemattoman sotilaan erityispainos, joka sisältää romaanin lisäksi Väinö Linnan kolme esseetä. Syksyä juhlistaa myös Pasi Heikuran Aika velikultia. Tuntemattoman sotilaan sanontoja kaikkien käyttöön.  Arkipuheemmehan vilisee sanontoja kuten ”Ei saa jäädä tuleen makaamaan.”, ”Antaa tulla lunta tupaan ja jäitä porstuaan.” tai ”Nahkurin orsilla tavataan.”

Väinö Linna oli kirjoittanut romaanin ensimmäisen version käsin ruutupaperille. Keväällä 1954 hän aloitti toisen version, nyt kirjoituskoneella, jonka oli saanut lainaksi Tampereen kirjastosta. Syyskuun lopussa Linna soitti kustantajalleen käsikirjoituksen lähteneen Tampereelta. Käsikirjoituksen nimi oli Sotaromaani, ja kustantaja Yrjö A. Jäntti luonnehti sitä vastauskirjeessään: ”laadussaan ainutlaatuinen suoritus ja syvästi vaikuttava ja taiteellinen teos”. Linna itse oli saatellut tekstiään sanomalla, että ”kustantamoa kohti oli matkalla parikymmentä miestä niin elävän tuoreita, ettei heidän veroistaan joukkoa vielä koskaan aikaisemmin ole kavunnut ylös Werner Söderströmin kunnianarvoisia portaita”.

Tuntemattomasta sotilaasta otettiin alkuun noin 5000 kappaleen painos. Se jaettiin kauppoihin 3. 12., mutta nopeasti jouduttiin ottamaan useita kymmenien tuhansien suuruisia lisäpainoksia. Lukijat olivat järkyttyneitä, haltioituneita, närkästyneitä. Tuntemattomasta sotilaasta kirjoitettiin ja puhuttiin enemmän kuin mistään muusta teoksesta. Kustantajan helmikuussa 1955 jakaman mainoslehtisen sanoin, se oli ”tuulettanut periaatteita, vavahduttanut maailmankatsomuksia ja kuohuttanut päätä ja sydäntä - kuin vain suuri taideteos. Siitä puhutaan kaikkialla, verstaissa, toimituksissa, korkeakouluissa ja metsäkämpillä.”

Lisätiedot, kuvapyynnöt:
WSOY, tiedottaja Tuuli Leppänen, tuuli.leppanen@bonnierbooks.fi, puh. 040 5646 734

Lehdistökappaleet: tiedotus@wsoy.fi

Avainsanat

Kuvat

Väinö Linna: Tuntematon sotilas
Väinö Linna: Tuntematon sotilas
Lataa
Pasi Heikura: Aika velikultia
Pasi Heikura: Aika velikultia
Lataa

Tietoja julkaisijasta

WSOY
WSOY
Lönnrotinkatu 18 A
00120 Helsinki

010 5060 200http://www.wsoy.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta WSOY

WSOY julkaisee Tuomas Niskakankaan uuden jännityskirjasarjan - Osasto K:n avausosa ilmestyy kesäkuussa 202623.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisen jännityskirjallisuuden kärkeen kuuluvan Tuomas Niskakankaan uusi Osasto K -kirjasarja on tarina vallasta, joka toimii ilman valvontaa, ja ihmisistä, jotka eivät enää voi katsoa sivuun. Kirjasarja yhdistää poliittisen trillerin, verkostomaisen valtapelin ja rikostutkinnan tarkasti rakennettuun psykologiseen henkilökuvaukseen. WSOY julkaisee kirjasarjan ensimmäisen osan kesäkuussa 2026. Kirjasarjan toinen osa ilmestyy jo samana syksynä.

Tiedote: WSOY:n syksyn 2025 kirjat on julkistettu15.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote

Kotimainen kaunokirjallisuus Huikeaksi kirjailmiöksi kasvanut Satu Rämön Hildur-sarja saa jatkoa, kun viides osa Tinna ilmestyy lokakuussa. Hildur-sarjan kirjoja on myyty globaalisti jo yli miljoona kappaletta. Ilkka Remeksen ajankohtaisessa Punarutto-trillerissä USA:n ja Euroopan välinen konflikti kärjistyy, kun esiin nousee Berliinin muurin murtumiseen liittyvä tosielämän mysteeri – ja Kreml käyttää tilaisuutensa iskeä. Marko Kilven Undertaker - Kuolemantanssi vie kirjailijan aiemmasta tuotannosta tuttuihin maisemiin, poliisityön ja hautaustoimiston arkeen. Minna Rytisalon Sylvia käsittelee Lapin myyttiä ja legendaa, Petronellaa. Sylvia on romaani siitä, millaista on elää maailmassa, jossa sota on päättynyt mutta epäluulo ei ole hävinnyt. Maria Mustrannan koskettava psykologinen romaani Toivon talo vie ihmisyyden suurten kysymysten äärelle. Laura Gustafssonin Lihakirja on vaikuttava ja peloton romaani vallasta, ruumiista ja rajojen rikkomisesta. Tiina Raudaskosken Ilmiantaja on villi

Anni Ihamäen Kotona-keittokirja saa parikseen keskustelukirjan kotona olemisen ihanuudesta28.3.2025 13:00:00 EET | Tiedote

WSOY julkaisee huhtikuun lopussa Anni Ihamäen uuden keittokirjan Kotona, joka tarjoilee Annin suosikkiohjeita ja tunnelmallisia hetkiä kodin arjesta ja juhlasta. Samaan aikaan painetun kirjan kanssa julkaistaan keskustelukirjasarja Kotona – Keskusteluja, joka syventää keittokirjan aihepiirejä. Anni Ihamäki juttelee sarjassa kiinnostavien vieraiden kanssa kotiin ja ruokaan liittyvistä aiheista. Jaksojen vieraina ovat muun muassa huippukokki Henri Alén ja maisemasuunnittelija Kati Jukarainen. Anni Ihamäki ja hänen puolisonsa Ilkka Ihamäki keskustelevat sarjassa yhteisestä arjestaan ja elämästään pienten lasten vanhempina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye