Helsingin yliopisto juhlii 375 vuottaan kaupunkilaisten kanssa
Yliopisto on yksi Suomen vanhimpia instituutioita, sillä se perustettiin Turkuun jo vuonna 1640. Yliopiston tehtäviin kuuluvat opetus, tutkimus ja yhteiskunnallinen vuorovaikutus. Vuorovaikutus näkyy hyvin ensi vuonna, sillä monet juhlavuoden tapahtumat on suunnattu kaupunkilaisille.
Tapahtumia kaupunkilaisille
Juhlavuosi alkaa tammikuussa LUX-valokarnevaalilla, jossa yliopisto on yksi kohteista. Luxin teoksia on esillä Topelian sisäpihalla sekä Porthaniassa.
Tieteen yötä vietetään 8.1. Tiedekulmassa Porthaniassa. Aiheena on sattuma: miten se on vaikuttanut lääketieteen kehitykseen, miten käsityksemme maailmasta on muuttunut sattumien vaikutuksesta ja millaista roolia sattuma näyttelee Helsingin historiassa. Kaisaniemen metroaseman nimi muuttuu Helsingin yliopistoksi 20.1.
28. 1. ja 29.1. tiedepohjaisen ideakilpailun, Helsinki Challengen, loppukilpailujoukkueet esittäytyvät suurelle yleisölle yliopiston juhlasalissa.
Vuosijuhlaviikolla avoimet ovet
Yliopistomuseon toiminta on loppunut Arppeanumissa. Museo avautuu uudessa paikassa, yliopiston päärakennuksessa, yliopiston vuosipäivänä 26.3. Vuosijuhlaviikolla kaupunkilaisille järjestetään erilaista ohjelmaa. Esimerkiksi opiskelijajärjestöt avaavat ovensa suurelle yleisölle, ja yliopiston kampuksilla keskustassa, Kumpulassa, Meilahdessa ja Viikissä järjestetään avoimia kävelykierroksia.
Huhti-toukokuun Yliopisto kansakunnan rakentajana -ohjelmakokonaisuudessa tuodaan esiin Helsingin yliopiston merkitystä tieteen, kulttuurin ja suomalaisen yhteiskunnan keskeisenä vaikuttajana. Ohjelmassa on keskustelutilaisuuksia sekä tapahtumia, joissa akateemiset traditiot näkyvät myös kaupunkilaisille, kuten osakuntien järjestämät suursitsit Senaatintorilla 28.5.
Heinäkuussa yliopisto on toista kertaa mukana Porin SuomiAreenalla 15.–16.7. Tällä kertaa koko SuomiAreenan teemana on koulutus ja oppiminen.
Syksyn avaus: ajattelun ja tieteen kaupunkifestivaaliin Thinkfest
Ajattelun ja tieteen kaupunkifestivaali Thinkfest tarjoaa tieteen sykettä uudessa muodossa ympäri kaupunkia 31.8.–5.9.2015. Se kutsuu kaupunkilaiset mukaan tekemään ja kokemaan tieteen paloa. Tule tiedesaunaan, kysy tutkijoilta, opi uutta Tee-se-itse-yliopistossa ja törmää tieteeseen uusissa yllättävissä tapahtumapaikoissa. Thinkfestissä tiede on elämys.
Juhlavuoden huipentaa Helsinki Challenge -kilpailun palkintogaala marraskuussa 2015. Helsinki Challenge on kansainvälinen, tiedepohjainen ideakilpailu. Kilpailun palkintosumma on 375 000 euroa. Kilpailun tavoitteena on luoda ratkaisuja hyvinvoinnin rakentamiseen.
Katse globaalien ongelmien ratkaisuun
Helsingin yliopisto on noussut 374 vuodessa yhdeksi maailman johtavista monitieteisistä yliopistoista.
Kansleri Thomas Wilhelmsson sanoo, ettei juhlavuonna kuitenkaan katsota taaksepäin.
– Rakennamme huomista ottamalla entistä suuremman vastuun globaalien ongelmien ratkaisemisesta.Suurten kysymysten äärellä tarvitaan monitieteistä näkemystä, pidäkkeetöntä ajattelua ja rohkeita rajojen ylityksiä.
Vaikka 2015 on Helsingin yliopiston juhlavuosi, se on samalla koko Suomen yliopistolaitoksen merkkivuosi.
–Ilman yliopistoa Suomi ei olisi saavuttanut asemaansa maailman kehittyneimpien maiden joukossa. Helsingin yliopistolla oli myös iso rooli suomalaisen identiteetin synnyttämisessä, kansleri Wilhelmsson muistuttaa.
Lisätietoa:
Juhlavuoden verkkosivut
Tapahtumakalenteri
kansleri Thomas Wilhelmsson thomas.wilhelmsson@helsinki.fi, puh. 02941 22206
ohjelmatuottaja Paula Arvas, paula.arvas@helsinki.fi, puh. 050 448 0569
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hannamaija Helanderviestintäpäällikkö
Puh:0400 675 820hannamaija.helander@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme