Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Suomalainen broilerin liha on turvallisin ja vastuullisin valinta

Jaa
YLE Fem -kanavan Spotlight nostaa tänään esille antibiooteille vastustuskykyisten ESBL-bakteerien esiintyvyyden broilerituotannossa. Suomen broilerituotannossa antibioottien käyttö on erittäin vähäistä ja tiloilla huolehditaan tiukasta tautisuojauksesta. Tämä näkyy antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien vähäisenä esiintyvyytenä.

ESBL on kolibakteerin (E. coli), etenkin suolistossa elävien bakteerien ominaisuus, joka tekee bakteerin vastustuskykyiseksi antibiooteille. Ominaisuus leviää helposti myös bakteerilajista toiseen samantyyppistenkin bakteerien, esim. suolistobakteerien ja ympäristöbakteerien, välillä.

− Antibioottien käyttö Suomen broilerituotannossa on erittäin vähäistä, todennäköisesti Euroopan vähäisintä. Suomessa on käytössä menetelmiä, jotka estävät tautia aiheuttavan E. colin esiintyvyyttä ja eläinten sairastumista. Näitä ovat mm. turpeen käyttö broilerihallien alustoissa sekä untuvikkojen käsittely täysikasvuisen broileriemon suolistobakteereita sisältävällä valmisteella. Suomen broilerituotannon resistenssitilanne on kansainvälisesti verrattuna erittäin hyvä, sanoo MTK:n asiantuntijalääkäri Leena Suojala.

− Broilerituotanto on kuitenkin ketjuuntunutta ja jalostustoimintaa harjoitetaan kansainvälisten toimijoiden kanssa. Siksi meilläkin on käytännössä hyvin vaikeaa kontrolloida aukottomalla tavalla ESBL-bakteereita ja niiden leviämistä, Suojala sanoo.

Riski saada ESBL-tartunta raa’asta broilerin lihasta on käytännössä hyvin pieni. Liha on kuitenkin aina syytä kypsentää hyvin ja huolehtia hygieniasta raakaa lihaa käsiteltäessä.

Suomalaisen broilerilihan turvallisuus on erittäin hyvä verrattuna muihin Euroopan maihin muusta maailmasta puhumattakaan.

Kansallinen salmonellaohjelma on pystynyt kitkemään salmonellan siipikarjanlihasta ja kananmunantuotannosta. Suomesta on viimeksi vuonna 2009 löydetty salmonellaa tuotantopolven broileritilalla. Onkin perusteltua sanoa, että kotimainen broilerin liha on turvallisin ja vastuullisin valinta.

Lisätietoja

Asiantuntija, eläinlääkäri Leena Suojala, MTK, 040 779 2945

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye