Suomalainen broilerin liha on turvallisin ja vastuullisin valinta
ESBL on kolibakteerin (E. coli), etenkin suolistossa elävien bakteerien ominaisuus, joka tekee bakteerin vastustuskykyiseksi antibiooteille. Ominaisuus leviää helposti myös bakteerilajista toiseen samantyyppistenkin bakteerien, esim. suolistobakteerien ja ympäristöbakteerien, välillä.
− Antibioottien käyttö Suomen broilerituotannossa on erittäin vähäistä, todennäköisesti Euroopan vähäisintä. Suomessa on käytössä menetelmiä, jotka estävät tautia aiheuttavan E. colin esiintyvyyttä ja eläinten sairastumista. Näitä ovat mm. turpeen käyttö broilerihallien alustoissa sekä untuvikkojen käsittely täysikasvuisen broileriemon suolistobakteereita sisältävällä valmisteella. Suomen broilerituotannon resistenssitilanne on kansainvälisesti verrattuna erittäin hyvä, sanoo MTK:n asiantuntijalääkäri Leena Suojala.
− Broilerituotanto on kuitenkin ketjuuntunutta ja jalostustoimintaa harjoitetaan kansainvälisten toimijoiden kanssa. Siksi meilläkin on käytännössä hyvin vaikeaa kontrolloida aukottomalla tavalla ESBL-bakteereita ja niiden leviämistä, Suojala sanoo.
Riski saada ESBL-tartunta raa’asta broilerin lihasta on käytännössä hyvin pieni. Liha on kuitenkin aina syytä kypsentää hyvin ja huolehtia hygieniasta raakaa lihaa käsiteltäessä.
Suomalaisen broilerilihan turvallisuus on erittäin hyvä verrattuna muihin Euroopan maihin muusta maailmasta puhumattakaan.
Kansallinen salmonellaohjelma on pystynyt kitkemään salmonellan siipikarjanlihasta ja kananmunantuotannosta. Suomesta on viimeksi vuonna 2009 löydetty salmonellaa tuotantopolven broileritilalla. Onkin perusteltua sanoa, että kotimainen broilerin liha on turvallisin ja vastuullisin valinta.
Lisätietoja
Asiantuntija, eläinlääkäri Leena Suojala, MTK, 040 779 2945
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Hallituksen kannattaa ruokkia orastavaa kasvua28.8.2025 14:14:48 EEST | Tiedote
Maanantaina kokoontuvan hallituksen budjettiriihen haasteena on jatkaa julkisen talouden tasapainottamista. Ensi kertaa hallituskaudella on merkkejä myös siitä, että hallitus saisi tukea tavoitteelleen myös alkavasta talouskasvusta. Orastavaa kasvua hallituksen kannattaa ruokkia ja varjella. Maaseudun elinkeinojen osalta tämä tarkoittaa rahoituksen vakautta ja toimintaympäristöstä huolehtimista.
Valkoposkihanhiongelmaan on saatava ratkaisut28.8.2025 09:39:17 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien maataloudelle aiheuttamat ongelmat ovat jo vuosia olleet kestämättömiä. Viimeisimmäksi keinoja vaikean tilanteen helpottamiseksi on pyritty löytämään hallinnon ja viranomaisten edustajien muodostamassa työryhmässä. Työryhmän jatkoaikaa saanut toimikausi päättyy 31.8.2025.
MTK:n Tiirola: Lunastuslain uudistus vahvistaa maanomistajien asemaa – hallitus viivyttelee siirtolinjojen korvauskysymyksissä23.8.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi lunastuslaki astui voimaan elokuun alussa. Laki parantaa maanomistajien neuvotteluasemaa, mutta sähkönsiirtolinjojen lunastuskorvaukset vaativat vielä oikeudenmukaisen ratkaisun, korostaa MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola.
Viisi ehdokasta MTK:n puheenjohtajaksi – valinta tehdään marraskuussa16.8.2025 09:06:35 EEST | Tiedote
MTK:n johtokunnan 1. puheenjohtajan valintaa valmisteleva työryhmä pyysi kaikkia ehdokkaita ilmoittautumaan perjantaihin 15. elokuuta mennessä. Päivämäärään mennessä työryhmälle ilmoittautui viisi ehdokasta; Tero Hemmilä, Juha Junnila, Antti Kangas, Kati Partanen sekä Eerikki Viljanen.
Sesongin parhaat kasvikset leivän päälle – kotimaisia vaihtoehtoja kurkun rinnalle13.8.2025 14:46:24 EEST | Tiedote
Kotimaisissa tuorekurkuissa on ollut paikoin tilapäistä niukkuutta, mutta tilanne on korjaantumassa lähiaikoina. Sillä välin leivän päälle löytyy runsaasti muita sesongin herkkuja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme