Mediainfo Oulun turvakodilla: Väkivaltaa kokeneet ja käyttäneet kertovat saamastaan avusta
Aika: 15.1.2015 klo 10-11.
Paikka: Oulun ensi- ja turvakoti ry (os. Kangastie 9, 90500 Oulu)
Järjestäjät: Oulun ensi- ja turvakoti ry ja Ensi- ja turvakotien liitto
Sisältö:
Perheväkivaltaan apua saaneet vanhemmat: ”Oulun turvakoti auttoi lopettamaan väkivallan”
Oulun turvakodista saa apua vuosittain noin 100 perheväkivaltaa tai sen uhkaa kokenutta. Tiedotustilaisuudessa kuullaan kahden perheen tarina, kun väkivaltaa kokeneet ja sitä käyttäneet vanhemmat kertovat, minkälaista apua he ovat saaneet Oulun ensi- ja turvakoti ry:n palveluista. Vanhempien tarinat eroavat toisistaan, mutta yhteistä niille on muutos. Oikeus väkivallattomaan elämään on tarkoittanut sekä itseen kohdistuneen väkivallan päättymistä että väkivallan käytön lopettamista. Ilman apua muutos ei olisi ollut mahdollinen itselle eikä lapsille.
Toiminnanjohtaja Timo Peltovuori: ”Autamme kaikkia väkivallan osapuolia”.
Oulun turvakodin käyttö lisääntyi viime vuonna kolmanneksella. Esimerkiksi loppuvuonna turvakoti oli viimeistä paikkaa myöten täynnä.
– Tämä on hyvä merkki siitä, että ihmiset saavat apua. Turvakodissa on kahdeksan perhepaikkaa ja se on riittänyt hyvin. Sen sijaan ongelmien ennaltaehkäisyyn keskittyvää ensikotia käytettiin jopa 40 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2013. Tämä ei ole hyvä suuntaus, sillä ongelmiin täytyisi kuitenkin puuttua ajoissa. Se olisi inhimilliseltä kannalta ja kustannuksiltaan aina parempi ratkaisu, sanoo Oulun Ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Timo Peltovuori.
Tähän asti järjestöt ovat ylläpitäneet turvakoteja ilman valtion tukea ja kuntien ostopalveluiden turvin, mutta vuoden alussa voimaan astunut turvakotilaki siirtää taloudellisen vastuun valtiolle. Parhaimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että turvakotien määrä lisääntyy tulevina vuosina ja avunsaanti helpottuu väkivallan kaikille uhreille.
Peltovuori korostaa, että turvakodissa ja sen avopalveluissa tehtävällä työllä autetaan väkivallan kaikkia osapuolia. Erityistä huomiota kiinnitetään väkivaltaa kokeneiden lasten auttamiseen. Lapsille tarjottu tuki on sekä korjaavaa että ennaltaehkäisevää työtä, jonka tavoitteena on katkaista sukupolvelta toiselle jatkuva väkivaltakierre. Turvakotien Jussi-työ tarjoaa väkivallan tekijöille ammatillista apua väkivallan katkaisemiseksi ja sen ehkäisemiseksi..
Tiedotustilaisuuden jälkeen alkaa Kannusta minut vahvaksi - hankkeen aloitusseminaari. Hankeen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää lapsiin kohdistuvaa kaltoinkohtelua ja kuritusväkivaltaa. Hanke toteutetaan Oulussa yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liiton, Oulun ensi- ja turvakoti ry:n, järjestökumppanien sekä kuntien peruspalveluiden kanssa ja se on osa Raha-automaattiyhdistyksen ja Lastensuojelun Keskusliiton koordinoimaa Emma ja Elias – avustusohjelmaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Oulun ensi- ja turvakoti ry, toiminnanjohtaja Timo Peltovuori, puh. 0500 438 858
Ensi- ja turvakotien liitto, tiedotuspäällikkö Mikko Savelainen, puh. 040 5877 278
Ensi- ja turvakotien liitto, suunnittelija Johanna Matikka, puh. 050 3738506 tai johanna.matikka@ensijaturvakotienliitto.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI
09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Lapsiin kohdistunut lähisuhdeväkivalta kotona on lisääntynyt23.6.2025 10:58:59 EEST | Tiedote
Lasten kokema fyysinen ja henkinen väkivalta vanhempien taholta on lisääntynyt. Viranomaisten tietoon tulleista lähisuhdeväkivallan uhreista useampi kuin joka viides on oman vanhemman pahoinpitelemä alaikäinen lapsi. Ensi- ja turvakotien liiton paneelissa SuomiAreenassa etsitään ratkaisuja tilanteeseen.
Pakolaisnuoria yli 30 vuotta kotouttaneen perheryhmäkodin toiminta loppuu11.6.2025 10:57:02 EEST | Tiedote
Turun ensi- ja turvakoti ry:n perheryhmäkodissa on 33 vuoden aikana tuettu suomalaiseen yhteiskuntaan noin 200 ilman huoltajaa Suomeen saapunutta alaikäistä pakolaisnuorta. Toiminta päättyy heinäkuussa 2025, kun Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kilpailutuksessa ei tullut jatkoa.
Miina Sillanpään perustamat ensikodit auttavat vauvaperheitä edelleen3.6.2025 10:21:28 EEST | Tiedote
Keskiviikkona 4. kesäkuuta vietetään kansalaisvaikuttaja Miina Sillanpään syntymäpäivää. Sillanpää perusti ensimmäiset ensikodit yksihuoltajaäitien tueksi yli 80 vuotta sitten Helsinkiin, Ouluun, Turkuun ja Tampereelle. Nämä kaikki ja kuusi muuta Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten ensikotia voivat edelleen hyvin ja auttavat vuosittain yli 500 vauvaperhettä uuteen alkuun.
Vauvaperheille uusi mahdollisuus päihdekuntoutuksen avulla30.4.2025 10:24:00 EEST | Tiedote
Suomessa kehitetty Pidä kiinni® -hoitomalli on osoittautunut merkittäväksi avuksi päihdeongelmaisille vanhemmille ja heidän pienille lapsilleen. Laaja seurantatutkimus vahvistaa, että hoito edistää vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä tukee perheen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuksen ansiosta vanhemmilla on mahdollisuus päihteettömään elämään yhdessä lapsensa kanssa.
Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana28.4.2025 14:38:35 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Sirpa Paatero (Kymenlaakson ensi- ja turvakoti ry). Valinnat tehtiin Ensi- ja turvakotien liiton liittokokouksessa 27.4.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme