Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ryMaa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Vuoden Vihannes 2015 on sipuli

Jaa
Sipulit kuuluvat joka kokin keittiöön. Ne maistuvat ja maustavat ruokia kaikissa kulttuureissa. Sipulin kuoriminen ja pilkkominen aloittaa kokkauksen niin kotikeittiössä kuin ammattilaisenkin käsissä. Sipulin valtteja ovat: maku, terveellisyys, ekologisuus ja monikäyttöisyys. Hintakaan ei ole käytön este. Vuonna 2015 sipuli nousee parrasvaloihin Vuoden Vihanneksena.

Sipuliin ei kyllästy, koska ei ole olemassa vain yhtä sipulia, vaan sipuleita viljellään yli 20 erilaista tyyppiä, Suomessakin näistä useimpia. Kaupasta sipuleita saa talvikautena ainakin 15 erilaista. Eniten viljelty ja käytetty sipuli on keltasipuli. Puna-, salotti-, purjo-, kevät-, ruoho- ja valkosipuli lienevät seuraaviksi suosituimmat.

Keltasipuli kaikkein suosituin

Suomalainen sipuli tulee pääosin Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Savon viljelijöiltä. Vuosittainen tuotantomäärä on noin 25 miljoonaa kiloa. Keltasipulin maussa tunnistaa paahteisuutta, pähkinäisyyttä ja aromikkuutta. Se saa valoisasta kesästä makupotkua, jota sipuliin ei muualla samalla tavalla muodostu.

Punasipuli lisää kaiken aikaa suosiotaan upean ulkonäkönsä ansiosta. Ahvenanmaalla kasvatettu salottisipuli on saanut hyvän vastaanoton sekin. Salottisipuli on maultaan vivahteikas, ranskalaisen keittiön perustarvike varsinkin kastikkeisiin ja liemiin. Ryvässipulia pidetään arvokkaana osana omaa gastronomista perintöämme, mutta sen saatavuus rajoittuu kesään. Sipulin käyttö saa jatkuvasti uusia vaikutteita maailmalta, ja tähän viljelijät reagoivat. Nyt myös kevätsipulia saa lähiruokana.

Hyväksi terveydelle

Sipulin terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Kun sipuli yhdistetään osaksi monipuolista ruokavaliota, se alentaa veren kolesterolitasoa, vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa ehkäisemään syöpä-, sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä. Terveysvaikutukset aiheutuvat sipulien sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä, flavonoideista ja suojaravintoaineista. Sipulin arvokkain flavonoidi on kversetiini. Se suojaa virusten ja bakteerien hyökkäyksiltä.

Hyväksi ruoan maulle

Ruoan maun kannalta sipulin valttina ovat sen sisältämät aromaattiset öljyt. Sipuleista ruoka saa täyteläistä, muita makuja pyöristävää ja tehostavaa, syvää aromia. Raakana sipulista tulee usein esiin kirpeys, melko terävä maku. Huolellisesti terävällä veitsellä pilkottu sipuli maistuu raakana blinien ja mädin kanssa, hernekeiton päällä tai renkaina salaateissa ja hampurilaisissa. Marinoituna sipulin ärhäkkyys leppyy, ja esimerkiksi marinoitu punasipuli on loistovalinta moniin eri tarkoituksiin.

Yleensä sipuli kuullotetaan miedolla lämmöllä raukeaksi ja makeaksi. Liian kuumassa pannussa sipuli saa ikävän karvauden ja kitkeryyden. Keittoihin, patoihin, uuniruokiin ja liemiin sipulia haudutetaan pitkään. Joskus sipuli friteerataan renkaina rapeaksi. Tuoreyrtit, chilit, tomaatit ja pippurit sopivat hienosti sipulin makupareiksi. Sieni- ja perunaruoissa sipuli on ruoan sielu.

Vuoden Vihanneksen valitsevat vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry apunaan muut alan järjestöt, asiantuntijat ja viljelijät. Valinnan tavoitteena on monipuolistaa vihannesten käyttöä ja tuntemusta. Vuoden Vihannes on valittu ensimmäisen kerran vuonna 1967.

Lisätietoa sipulista:
http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Vuoden_vihannes

Ruokaohjeita sipulista:
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Ruokaohjehaku.aspx?id=1035524

Tuote- ja ruokakuvia:
http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Ammattilaisille/Kuvagalleria

Vuoden Vihannes 2015 kuvat (vapaasti toimittajien käytettävissä): http://www.mtk.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedotteet_2015/tammikuu/fi_FI/sipuli/


Pirjon sipulikeitto

800 g (8 melko suurta) suomalaista sipulia
2 pulleaa valkosipulinkynttä
50 g voita (tai puolet rypsiöljyä)
1 tl kuivattua timjamia (tai 2 tähtianista)
2 rkl vehnäjauhoja
1 l liha-, kana- tai kasvislientä
2 – 3 dl valkoviiniä tai olutta
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
(tilkka konjakkia/madeiraa/portviiniä)
4 tuoretta timjamin tai persiljan oksaa
Lisäksi:
4 – 6 täysjyväpaahto- tai maalaisleipää
2 rkl voita tai rypsiöljyä
120 g gruyérejuustoa

Kuori sipulit, leikkaa neljään osaan ja edelleen viipaleiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sulata kattilaan voi, lisää sipulit ja kuivattu timjami. Kuullota sipuleita sekoitellen miedolla lämmöllä 20 minuuttia niin, että ne makeutuvat. Sekoittele välillä, ja tarkkaile, etteivät sipulit pääse yhtään ruskistumaan.

Kuumenna liha-, kana- tai kasvisliemi eri kattilassa. Ripota jauhot sipuleille siivilän läpi ja sekoita. Kaada kuuma liemi ohuena nauhana, ensin noin puolet ja sekoita. Kaada loppu liemi, kuumenna kiehuvaksi ja lisää viini tai olut. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä ainakin 40 minuuttia. Tarkista maku ja lisää muutama kierros pippuria myllystä sekä tarvittaessa ripaus suolaa.

Jos haluat keitosta oikein juhlavan, mausta esimerkiksi konjakilla. Lisää pinnalle tuoretta timjamia.

Raasta juusto. Voitele leipäviipaleet ja ripota pintaan juustoraastetta. Kuorruta niitä leivinpaperin päällä pellillä uunin grillivastuksen alla (250 asteessa) niin, että pinta saa kauniin värin. Annostele keitto ja nosta jokaiselle ruokailijalle keiton päälle kuorrutettu juustoleipä. Voit leikata leivän kulmittain kolmioiksi.

Sipulit-teemaviikkoa vietetään viikolla 4 eli 19. – 25.1.2015

Lisätiedot ja haastattelut: Mika Virtanen, MTK ry 0400 544 728 ja
Ruokareseptit ja Vuoden Vihannes 2015 -haastattelut: Pirjo Toikkanen, ruokatoimittaja, 0400 894 549

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote

Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote

Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye