Tipaton voi olla miehelle vaikea – ”kyllähän saunaillassa pitää bisseä ottaa”

Kaveri- tai työporukkaa yhteinen tipaton voi kuitenkin myös sitoa yhteen. Se tuo myös kahvipöydän alkoholikeskusteluun uutta syvyyttä ja näkökulmaa.
– Monesti puhutaan ja vitsaillaankin tilanteista, joihin alkoholi on normaalisti kuulunut, Levonen pohtii.
– Tipaton voi yhdistää, kun alkoholista keskustellaan enemmän ja luontevammin, löydetään uusia tapoja viettää yhdessä aikaa, toteaa EHYT ry:n kouluttaja Timo Nerkko.
Tipaton on herättänyt keskustelua myös Levosen kotona.
– Alkoholi korvautuu muilla nautinnoilla, kuten hyvillä ruuilla ja jälkiruuilla. Vaimo ja tytär ovat innostuneet leipomaan. Urheilijatytär ei käytä alkoholia lainkaan, joten vanhempien tipaton tammikuu on tehnyt häneen vaikutuksen, Levonen kertoo.
Levonen arvelee, että liika juominen on usein erityisesti vanhempien sukupolvien ongelma.
– Alkoholia on helppo saada ja se on arkipäivään kuuluva juttu, Levonen toteaa.
– Alkoholi on erityisesti miesporukassa vitsailun aihe, arvelee aikuisten ja erityisesti työyhteisöjen parissa työskentelevä Nerkko.
– Nauraminen myös peittää alleen aiheen kipeyden. Huoli alkoholinkäytöstä otetaan puheeksi vain hyvin läheisten ihmisten kesken, hän toteaa.
– Juomisen puheeksi ottaminen kaverin kanssa on todella vaikeaa, toteaa Levonen. – Moni loukkaantuu ja käskee olla puuttumatta asioihin. Jokainen uskoo tuntevansa oman alkoholinkäyttönsä parhaiten, ja ongelmatasolla se ei voi olla.
Kaverin juomiseen pyritäänkin usein vaikuttamaan välillisesti.
– Kaverin kanssa suunnitellaan sellaisia yhteisiä menoja, joissa alkoholi on helppo välttää, Nerkko kuvaa.
Työpaikoilla taas päihdeohjelma on hyvä keino käsitellä alkoholiin liittyviä kysymyksiä. Hyvässä päihdeohjelmassa esimerkiksi määritellään milloin on sopivaa tarjota alkoholia ja kuinka paljon. Silloin ei tule kiusausta juoda niin paljon, että työnantajan tarvitsisi puuttua juomiseen, Nerkko toteaa. Hän muistuttaa, että päihdeohjelma on ennen kaikkea väline muutokseen ja keskusteluun, ei vain valvonnan väline.
Levonen on esimiehen asemassa pohtinut alkoholinkäytön puheeksi ottamista myös työyhteisössä. Hän pitää tärkeänä rehellistä ja avointa keskustelua työntekijän kanssa. Timo Nerkko antaa tilanteeseen käytännön vinkin:
– Keskustelu kannattaa aloittaa yleisemmin jaksamisesta ja väsymyksestä tai vaikkapa lasten kasvattamisen haasteista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Timo Nerkko
kouluttaja, aikuistyö, EHYT ry
puh. 050 570 7825
timo.nerkko@ehyt.fi
Kimmo Levonen
projektijohtaja, mainostoimisto Smoy
puh. 044 538 6636
kimmo.levonen@smoy.com
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
EHYT ry: Haittaverot nousevat, mutta järjestöleikkaukset vaarantavat kansanterveystyön24.4.2025 12:34:06 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessä korottaa alkoholin ja nikotiinin haittaveroja, mikä on askel oikeaan suuntaan. Samaan aikaan kuitenkin päätettiin tehdä uusia leikkauksia sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen, mikä nostaa järjestöjen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön kohdistuvat leikkaukset 140 miljoonaan euroon. Ehkäisevän työn tarve on Suomessa kasvussa, mutta resursseja karsitaan – tämä muodostaa uhkan kansanterveydelle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.
Kannanotto: Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta17.4.2025 09:31:41 EEST | Tiedote
Verkossa tapahtuva rahapelaaminen ja vedonlyönti ovat avautumassa ulkomaisille yhtiöille rahapelilainsäädännön uudistamisen myötä. Rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt vaativat, että osa peliyhtiöiden rahapelituotoista korvamerkitään haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Oikeuskanslerin mukaan korvamerkinnästä on perusteltua säätää lailla.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta2.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.
Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote
Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”
Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna29.1.2025 08:38:00 EET | Tiedote
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme