Hallinnan tunne elämästä yhteydessä mielenterveyteen

Mielenterveys ei ole vain sairauksien puuttumista, vaan mielen hyvää vointia ja kykyä selviytyä arjessa.
Tutkimuksessa selvitettiin mielenterveyttä rakentavia tekijöitä 3 500 länsisuomalaisella.
Eniten myönteistä mielenterveyttä kokevat ne, joilla on hallinnan tunne elämästä. He ovat myös muita vähemmän masentuneita ja kokevat vähemmän psyykkistä kuormitusta.
Tutkimuksessa selvisi, että vahva sosiaalinen pääoma on yhteydessä koettuun myönteiseen mielenterveyteen.
- Sosiaalinen pääoma liittyy siihen, että ihmiset luottavat toisiinsa ja siihen, että yhteiskunnan instituutiot toimivat oikeudenmukaisesti sekä siihen, että ihmisillä on sosiaalisia verkostoja, sanoo toiminnanjohtaja Marita Ruohonen Suomen Mielenterveysseurasta.
Elämän hallinnan tunteeseen liittyy se, että ihminen tuntee voivansa vaikuttaa omiin asioihinsa, kokee pätevyyttä sekä tuntee kuuluvansa ryhmään ja samanaikaisesti kokee riittävää itsenäisyyttä.
- Meillä Suomessa tulisi paljon vahvemmin vaikuttaa niihin tekijöihin, joilla voimme edistää ihmisen myönteistä mielenterveyttä ja samalla koko Suomen energisyyttä.
Tutkimuksessa ilmeni, että lapsena koettu kuritus on riski myönteiselle mielenterveydelle. Koettu kuritus on myös yhteydessä runsaaseen alkoholinkäyttöön aikuisiällä.
– Lapsen ja perheen varhainen tukeminen on asia, josta emme saa laistaa, Marita Ruohonen sanoo.
Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja, psykiatri Kristian Wahlbeck koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuskokonaisuutta, jossa selvitetään myönteistä mielenterveyttä. Nyt saadut tutkimustulokset perustuvat Jenny Vilénin kehityspsykologian pro gradu –tutkielmaan, jonka lähdeaineistona oli THL:n Western Finland mental health survey 2015 –kyselytutkimuksen aineisto, johon osallistui yli 3500 aikuista Länsi-Suomesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marita Ruohonen, toiminnanjohtaja, Suomen Mielenterveysseura, puh. 050 5677526, marita.ruohonen@mielenterveysseura.fi
Kristian Wahlbeck, kehitysjohtaja, psykiatri, Suomen Mielenterveysseura, puh. 0400 659 101, kristian.wahlbeck@mielenterveysseura.fi
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Keskusteluapua saatavilla koko kesän18.6.2025 09:26:47 EEST | Tiedote
MIELI Kriisipuhelin, Kriisichat, Tukisuhde, Sekasin-chat sekä kriisikeskukset ympäri Suomen tarjoavat keskusteluapua läpi kesän.
Kriisikeskusbarometri: Taloushuolet kuormittavat mielenterveyttä aiempaa useammin16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Taloushuolet ovat lisänneet MIELI ry:n kriisikeskusverkoston asiakkaiden psyykkistä kuormitusta, huolta, stressiä ja ahdistusta.
MIELI ry vetoaa hallitukseen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseksi28.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin tulevat olennaisesti heikentämään järjestöjen kykyä vahvistaa terveyttä ja hyvinvointia Suomessa. Leikkaukset ennaltaehkäisevästä työstä eivät säästä, vaan aiheuttavat jatkossa lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Lisäleikkausten sijaan jo päätettyjen leikkausten kokonaisvaikutukset on arvioitava ja järjestöjen työhön vaikuttavat muutokset valmisteltava yhteistyössä, jotta muutosten kielteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja väestön hyvinvointiin jäävät mahdollisimman pieniksi.
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme