Helsingin yliopisto

Unen lyhentyminen ja univaikeudet yhä yleisiä vuorotyötä tekevillä hoitoalan ammattilaisilla

Jaa
Työkuormituksen ja palautumisen tutkiminen vuorotyöntekijöillä on tärkeää, sillä työajat ovat muuttuneet monimuotoisemmiksi ja epäsäännöllisemmiksi. Uudistettu Työturvallisuuslaki edellyttää työnantajilta työajoista aiheutuvien työturvallisuusriskien selvittämistä. Suomalaisten seurantatutkimusten mukaan työstressi on hieman vähentynyt viime vuosina, mutta sosiaali- ja terveysalalla työn henkinen kuormittavuus on säilynyt korkeana. Terveystieteiden maisteri Kati Karhula väittelee aiheesta Helsingin yliopistossa 6.3.

Sekä työstressi ja unen puute että yötyötä sisältävä vuorotyö on yhdistetty moniin terveysriskeihin ja sairauksiin. Karhulan tutkimukseen osallistui kolmivuorotyötä tekeviä hoitoalan ammattilaisia kunta-alalta. Tutkittavat valittiin osaston keskimääräisen ja henkilön oman työstressin tason mukaan. Näiden molempien tuli sijoittua joko ylimpään tai alimpaan työstressin neljännekseen.

Menetelminä Karhula käytti kyselyitä ja laboratoriossa suoritettua psykososiaalista stressitestiä. Kolmen viikon työvuoro- ja vapaa-ajan mittauksien aikana kerättiin sylkinäytteitä, joista analysoitiin stressin biologisia merkkiaineita sekä mitattiin autonomisen hermoston toimintaa kuvaavaa sykevälivaihtelua. Uni-valveryhmiä seurattiin unipäiväkirjan ja liikeanturin avulla ja väsymystä mitattiin vireystilatestillä.

Tutkimuksen mukaan nukahtamisvaikeudet iltavuoron jälkeen, heikompi unen laatu ennen aamuvuoroa, nokosten nukkuminen harvemmin ennen yövuoroa, alentunut vireys yövuorossa sekä voimakas väsymys aamuvuorossa heti iltavuoron jälkeen olivat yleisempiä niillä hoitajilla, joilla oli korkea työstressi kuin niillä, joilla työstressitaso oli matala.

Unenaikainen fysiologinen palautuminen ei ollut yhteydessä työstressin tasoon. Stressaavaan tilanteeseen reagointi laboratoriossa erosi yksilöiden välillä suuresti, mutta tutkimuksessa havaittiin vain viitteitä stressihormoni kortisolin erityksen lisääntymisestä stressaavassa tilanteessa korkean työstressin hoitajilla.

Korkean työstressin hoitajilla oli useammin nopeita paluita iltavuorosta aamuvuoroon ja yksittäisiä vapaapäiviä sekä kokemus heikoista mahdollisuuksista vaikuttaa omiin työaikoihinsa. Useista aikaisemmista tutkimuksista poiketen työstressi ei ollut yhteydessä korkeampaan työtuntien tai yövuorojen määrään.

Tutkimuksen perusteella unen lyhentyminen ja lievät univaikeudet ovat hyvin yleisiä vuorotyötä tekevillä hoitoalan ammattilaisilla. Lisäksi korkea työstressi oli yhteydessä eri työvuoroihin liittyviin univaikeuksiin ja voimakkaaseen väsymykseen. Riittävä uni ja ergonominen työvuorosuunnittelu ja taaksepäin kiertävän vuorojärjestelmän välttäminen näyttäisivät auttavan hoitotyöntekijöitä selviämään työkuormituksesta. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että parantamalla vaikutusmahdollisuuksia työaikoihin ja työn sisältöön voidaan edesauttaa hoitoalan työntekijöiden työssä jaksamista.

Kati Karhula väittelee käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa psykologian alalta aiheesta Association of job strain with sleep and psychophysiological recovery in shift working health care professionals. Väitöstilaisuus järjestetään 6.3. klo 12:00 Helsingin yliopiston päärakennuksen auditoriumissa XII (Unioninkatu 34).

Väitöskirjaa myy Työterveyslaitoksen kirjakauppa, www.ttl.fi/bookstore, kirjakauppa@ttl.fi. Väitöksen tiivistelmä on sähköisesti luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-261-520-6

Väittelijän yhteystiedot:

Kati Karhula, puh. 040 542 5694, s-posti kati.karhula@ttl.fi

Kati Karhula on syntynyt Mäntsälässä ja kirjoittanut ylioppilaaksi Salpausselän urheilulukiosta. Hän on valmistunut fysioterapeutiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta (2001) ja terveystieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta (2005). Hän on toiminut tutkimus- ja opetustehtävissä Jyväskylän ja Kuopion yliopistoissa (nykyisin Itä-Suomen yliopisto) ja on työskennellyt tutkijana Työterveyslaitoksella vuodesta 2008 alkaen.


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kati Karhula, puh. 040 542 5694, s-posti kati.karhula@ttl.fi
----


Anna Maria Peltonen
tiedottaja
PL 33, 00014 Helsingin yliopisto
puh. 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye