Helsingin yliopisto

Työttömyydessä mennään aallon pohjalta kohti sen harjaa

Jaa
Valtiotieteiden lisensiaatti Petteri Raito tutkii Helsingin yliopistossa 25.1. tarkastettavassa väitöksessään toimittajien ja keskijohdon kokemuksia ja selviytymistä työttömyydessä 1990-luvun alun laman aikana. Raidon mukaan työttömyydessä selviytyminen on prosessi, jossa aktiiviset ja passiiviset vaiheet vuorottelevat.

- Yksilöt eivät siten ole joko aktiivisia tai passiivisia, vaan selviytymisen tyyppi voi 3-4 vuoden aikana edetä hyvää selviytymistä indikoivasta aktiivisesta toiminnasta työmarkkinoilla kasautuneiden epäonnistumisten jälkeen vetäytymiseen ja siitä mahdollisuuksien menettämisen kokemuksen jälkeen alistumiseen, Raito toteaa. - Tämä ei kuitenkaan ole päätepiste, vaan uusien mahdollisuuksien havaitsemisen työmarkkinoilla, niihin tarttumisen ja onnistumisten jälkeen voidaan jälleen palata selviytyjän rooliin.

Työttömyydessä selviytymistä ajassa etenevinä prosesseina on aikaisemmin tutkittu varsin vähän. Raidon pitkittäisaineistoon perustuva väitöstutkimus tuottaa lamakontekstissa uutta tietoa. Lisäksi ammattitaustan, uralla kertyneen osaamisen ja niihin nojaavan ammatti-identiteetin merkitys toimittajien ja päälliköiden selviytymisstrategioiden ja työmarkkinatoiminnan perustana on myös pitkittyvässä työttömyydessä uusi tulos.

 – Työttömyyden ongelma yritettiin molemmissa ammattiryhmissä toistuvasti ratkaista työuran mukaiseen osaamiseen ja identiteettiin tukeutuen ja sen mukaista toimittajan tai päällikön paikkaa tavoitellen. Ammatillinen uudelleensuuntautuminen on työttömänä yksilötasolla suurempi muutosasetelma kuin yleisesti on otaksuttu, Raito sanoo.

Työttömyyden kokemusta muovaavista tekijöistä selviytymistä edisti kohtuullisena säilyvä taloustilanne.

- Ansiosidonnainen työttömyysturva piti työttömyyden kokemuksen suhteellisen kurjistumisen alueella, mutta perusturvalla elämiseen liittyi absoluuttisen kurjistumisen piirteitä. Selviytymistä edisti myös hyväksi koettu sosiaalinen tuki perheessä, läheissuhteissa ja muussa vuorovaikutuksessa.

Raidon tutkimus tukee käsitystä yksilöiden pyrkimyksestä selviytyä ja elättää itsensä ja perheensä ansiotyötä tekemällä tai yrittämällä.

- Tehokkainta yhteiskunnallista tukemista on tarjota selviytymiselle mahdollisuuksia. Mahdollisuus selviytymiseen koetaan sinänsä kannustavaksi, kun taas sanktioita ei koeta kannustavina, Raito sanoo.

Raidon tutkimus saattaa hyvinkin päteä myös nykytaantumaan, sillä tutkimuksensa seurantakyselyn hän toteutti vuonna 2011.

Petteri Raito väittelee 25.1. valtiotieteellisessä tiedekunnassa sosiologian alaan kuuluvasta aiheesta Toimittajien ja keskijohdon kokemukset ja selviytyminen työttömyydessä 1990-luvun alkupuolen laman aikana: Ammattiryhmiä vertaileva pitkittäistutkimus. Väitöstilaisuus järjestetään klo 11 Helsingin yliopiston päärakennuksen auditoriossa XII.

Väittelijän yhteystiedot:

puh. 040 728 4615, s-posti petteri.raito@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye