Helsingin yliopiston kemian laitos tarjoaa laboratorioympäristöä yrityskäyttöön
Pohjoismaiden suurimmalla luonnontieteiden kampuksella Helsingin Kumpulassa on tarjolla monipuolinen tutkimuslaitevalikoima sekä osaava henkilökunta ja lahjakkaita opiskelijoita. Kemian ala varsinkin on laboratorio- ja laiteintensiivistä.
Helsingin yliopistossa toimiva Kumpula Business Labs vuokraa yrityksille tieteellistä toimintaympäristöä kuukausi- ja tuntiveloituksella: laboratorio-, toimisto- ja kokoustilaa sekä tutkimuslaitteita ja mittauspalveluja. Tämä ”labraa tarpeen mukaan” -konsepti on uusi. Se tarjoaa myös työpajan palveluja ja mahdollisuuden käyttää kirjastoa. Kampuksen tutkijat antavat myös asiantuntijakonsultaatioita sekä tekevät tutkimusyhteistyötä Tekes, EU- tai suorahoitusprojekteissa.
Kumpula Business Labs on valmis tukemaan erikokoisia yrityksiä. Suurin tarve lienee pienillä start-up- ja spin-off-yrityksillä, mutta myös isojen yritysten t&k-yksiköt löytänevät hyvän toimintaympäristön.
- Samalla kun kannustamme opiskelijoita ja tutkijoita yrittäjyyteen tarjoamme kevyen tavan aloittaa yritystoiminta kalliilla laboratorio- ja laiteintensiivisillä aloilla, sanoo professori Mikko Ritala, joka on Kumpula Business Labs -yhteyshenkilö.
Hyviä kokemuksia on jo. ASM Michrochemistry Oy on globaalin ASM Internationalin ALD-tekniikan kehittämiseen erikoistunut tytäryritys, joka on toiminut kemian laitoksen tiloissa ja yhteistyökumppanina vuodesta 2004. Uusin taloon siirtynyt yritys on Airmodus.
Yliopistojen ja yritysten välinen yhteistyö näkyy opetuksen ja tutkimuksen painotuksissa
Yliopistojen kemian ja kemian tekniikan laitokset sekä Kemianteollisuus ry, teollisuuden kattojärjestö, aloittivat syksyllä 2014 neuvottelut alan tutkimuksen ja koulutuksen tehostamiseksi Suomessa.
Ensimmäisiä toimenpiteitä oli alan koulutusta antavien yksiköiden tutkimuksen kartoittaminen. Selvitys osoitti sen painottuvan neljään pääteemaan – ja jokainen niistä tuottaa ratkaisuja ihmiskunnan suuriin haasteisiin: materiaalikemia, energiaan liittyvä kemia, kestävä kemia sekä ihmisen ja hyvinvoinnin kemia.
Näillä pääaloilla tehdään nyt tutkimuksellista ja koulutuksellista yhteistyötä. Laitosten profiloituessa tutkimukselliset puutteet korjataan ja päällekkäisyydet karsitaan. Tutkimuksen infrastruktuurin osalta kalliiden laitteiden hankinnoista ja yhteiskäytöstä sovitaan jatkossa keskitetysti. Tarkoituksena on saada kemia näkymään hyvin tutkimuksen kansallisella infrastruktuuritiekartalla.
- Yhteiskäyttö edellyttää tutkijoiden ja opiskelijoiden liikkuvuuden lisäystä, mikä sekin edesauttaa yhteistoimintaa, ja miksei nyt yhteistyötä myös yritysmaailman kanssa, sanoo yhteistä kemia-projektia johtava Helsingin yliopiston kemian laitoksen johtaja professori Markku Räsänen.
- Lopullinen tavoite on luoda tiekartta kemian tutkimukselle ja koulutukselle maassamme.
KUVAT
1. Suojakaasukaappi, tuttavallisesti hanskakaappi; kuvaaja Timo Hatanpää
2. Massaspektrometri; kuvaaja Timo Hatanpää
http://www.helsinki.fi/kemia/fi/businesslabs.html
Lisätietoja antavat:
professori Mikko Ritala, kemian laitos, Kumpula Business Labs -yhteyshenkilö, 050 432 4945, mikko.ritala@helsinki.fi
professori Markku Räsänen, kemian laitoksen johtaja, Kemian Suomi -yhteistyöverkoston puheenjohtaja, 040 764 8233, markku.rasanen@helsinki.fi
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, @MinnaMeriTenhu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna Meriläinen-Tenhutiedottaja
Puh:+358 50 415 0316minna.merilainen@helsinki.fiblogs.helsinki.fi/mmerilai/Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme