Väitös: Uutta tietoa nautojen kiimansynkronointiohjelmien kehittämiseen

Hedelmällisyyshäiriöt ovat tavallisin eläinlääkärien antamien hoitojen syy lypsylehmillä, esimerkiksi vuonna 2013 hoidettiin 18 % kaikista lypsylehmistä. Hedelmällisyyden heikkenemisen myötä ja samalla aikaa vievän kiimantarkkailun korvaamiseksi maailmalla on kehitetty erilaisia kiimansynkronointiin tarkoitettuja ohjelmia. Näissä keltarauhasen regressio, follikkeliaallot ja ovulaatio pyritään synkronoimaan niin, että eläimet voidaan siementää ajoitetusti.
Dosentti Juhani Taposen tutkimusryhmä oli aiemmin havainnut, että kiimansynkronointiin tarkoitetuissa ohjelmissa yleisesti käytetyt hormonit prostaglandiini F2α (PGF2α) ja gonadotropiineja vapauttava hormoni (GnRH) aiheuttivat osalle eläimistä lyhyen keltarauhasvaiheen eli indusoidun lyhyen kiimakierron. Kiimakierto on tällöin kestoltaan 8 - 12 päivää normaalin noin kolmen viikon sijaan. Rantala selvittää tutkimuksessaan edelleen näiden indusoitujen lyhyiden kiimakiertojen luonnetta. Rantala tutki PGF2α:n ja GnRH:n antoajankohdan, antovälin ja GnRH-annoksen vaikutusta lyhyiden kiertojen esiintyvyyteen. Lisäksi Rantala tutki eräiden kohdun limakalvoreseptoreiden ja -entsyymien geeni-ilmentymistä indusoitujen lyhyiden ja normaalien kiimakiertojen alussa. Rantala havaitsi, että tutkittu hormonihoito aiheutti osalle eläimistä lyhyen kiimakierron.
Lääkitysten antoajankohta 7 tai 14 päivää ovulaatiosta ja GnRH-annos eivät vaikuttaneet esiintyvyyteen. Annos ei niin ikään vaikuttanut ovulaatiota edeltävään LH-eritykseen. LH-hormonin perustason eritys kiimakierron alussa oli samanlainen lyhyissä ja normaaleissa sykleissä. Annettaessa tutkitut hormonit samanaikaisesti, 24 tunnin välin sijaan, ovulaatioita tapahtui vähemmän ja lyhyitä kiertoja esiintyi enemmän. Kohdun limakalvon oksitosiini-, progesteroni- ja estrogeenireseptorien tai COX-II- ja 20α-HSD-entsyymien ilmentymisessä ei todettu eroa niiden lehmien välillä, joilla oli lyhyt tai normaali kiimakierto. Rantalan mukaan tutkimuksen tulokset tulee huomioida kehitettäessä ja käytettäessä kiiman synkronointiin tarkoitettuja ohjelmia, jotta vältytään haitallisilta vaikutuksilta tiinehtyvyyteen.
ELL Mari Rantala väittelee eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa Helsingin yliopiston päärakennuksen Auditorium XIII-salissa (Fabianinkatu 33) perjantaina 24.4.2015 klo 12 aiheesta:
"Induced short estrous cycles in cyclic dairy heifers and cows."
Väitöskirja kuuluu kotieläinten lisääntymistieteen alaan.
Vastaväittäjänä toimii professori Heinrich Bollwein (University of Zürich, Sveitsi) ja kustoksena toimii professori Terttu Katila-Yrjänä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
ELL Mari Rantala, mari.h.rantala@helsinki.fi, puh. 050-5858 101.
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme