Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Hämeenlinnan asuntomessuilla esitellään kerrostalojen turvallisuusasioita - Väestönsuojat ja pelastussuunnitelmat kuntoon

Jaa
Hämeenlinnan asuntomessujen yhteydessä esitellään kerrostalon asukkaiden turvallisuutta parantavia asioita. Asuntojen, yleisten tilojen, pihan ja väestönsuojan peruskorjauksessa on hyvä muistaa myös turvallisuuden näkökulma. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ja Hämeen Pelastusliitto muistuttavat, että rakennuksen omistajan ja haltijan on huolehdittava, että talossa on pelastussuunnitelma ja että väestönsuoja laitteineen on ja säilyy käyttökunnossa. Turvallisuusasioita esitellään messualueen lähellä, Harakkamäki 1:n väestönsuojassa.

Ordning på skyddsrum och räddningsplaner. Se på SPEKs internetsidor: www.spek.fi/ajankohtaista.

Väestönsuojalaitteiden toimintakunnon ylläpito säännöllisillä huolloilla ja koekäyttämisillä ovat rakennuksen omistajan ja haltijan vastuulla. Lisäksi suoja on viranomaisten ilmoittaessa pystyttävä laittamaan käyttökuntoon talonväen omin avuin 24 tunnin kuluessa.  Nämä edellyttävät, että rakennukseen on nimetty väestönsuojan hoitaja ja hän on saanut tehtävään myös koulutuksen.

Väestönsuojassa on valmiina sähköt, vesi- ja viemärilaitteet, radio- ja antennipistokkeet, tehokkaat ilmanvaihtolaitteet, varavesisäiliöt ja kuivakäymälät. Suojan oveen on kiinnitetty väestönsuojelun merkki: sininen kolmio oranssilla pohjalla. Nykyaikainen, kunnossa oleva väestönsuoja suojaa sortumilta, räjähdyspaineelta, sirpaleilta, kaasuilta, säteilyltä ja tulipaloilta.

Suomessa jokaiseen uuteen, yli 600 m2 suuruiseen asuin- ja työpaikkarakennukseen tai rakennusryhmään rakennetaan hyvin varusteltu väestönsuoja. Se voi olla normaalioloissa missä tahansa käytössä, mikä ei pilaa suojaa ja mikä tarpeen vaatiessa mahdollistaa suojan käyttöönoton säädetyssä ajassa.

Lakisääteinen pelastussuunnitelma lisää asukkaiden turvallisuutta

Kaikkiin vähintään viiden asunnon taloyhtiöihin on turvallisuusjärjestelyjä johtamaan nimettävä talon turvallisuuspäällikkö sekä laadittava lakisääteinen pelastussuunnitelma. Nämä tehdään riippumatta siitä, onko talossa väestönsuojaa vai ei. 

Pelastussuunnitelma on talon vastuuhenkilöiden laatima yhteenveto talon turvallisuusjärjestelyistä. Se on tarkoitettu asukkaiden ja vastuuhenkilöiden ohjeeksi ja käyttöön.

Talon turvallisuuspäällikön tehtävänä on pelastussuunnitelman mukaisesti opastaa asukkaat toimimaan turvallisesti kodeissa ja yhteisissä tiloissa. Lisäksi asukkaille on annettava toimintaohjeet tulipalon, tapaturmien, vesivahingon ja muiden mahdollisten hätätilanteiden varalta.  Varautuminen selviytymään päittäisistä vahingoista luo hyvän pohjan myös poikkeuksellisissa tilanteissa ja poikkeusoloissa selviytymiselle.

SPEKin alueelliset jäsenjärjestöt eli pelastusliitot järjestävät yhteistyössä pelastuslaitosten kanssa väestönsuojan hoitajan sekä talon turvallisuuspäällikön kursseja.  Kurssitiedot ja ilmoittautumisohjeet löytyvät mm. pelastusliittojen nettisivuilta.

Lisätietoja:
Suunnittelija Marjatta Virtanen, (09) 4761 1351, 040 765 7788
Tiedotuspäällikkö Juha Hassila, 040 758 7846

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Tulitöiden aiheuttamat suurpalot ovat romahtaneet 30 vuodessa – Tulityökoulutusta pidetään tärkeänä12.9.2018 13:33:17 EEST | Tiedote

Ennen kuin tulitöiden turvallisuuskoulutus aloitettiin vuonna 1988, tulitöiden tekeminen aiheutti noin 40 prosenttia suurpaloista. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan tulitöiden turvallisuuskoulutusta pidetään tärkeänä, joskin koulutuksen suhde työelämän realiteetteihin vaatii jatkuvaa kehittämistä.

”Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy” - Riskiviestintä informoi ja herättää epäilyksiä28.8.2018 14:35:24 EEST | Tiedote

Om krisen eller kriget kommer -esite herätti keväällä paljon keskustelua niin julkaisumaassa Ruotsissa kuin Suomessakin. Onko kyseessä vain informaation jakaminen, vai yritetäänkö ihmisten asenteisiin piilovaikuttaa tai suorastaan rivien välistä kertoa jotain, mitä ei ääneen voi sanoa? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti maanantaina 27.8. keskustelutilaisuuden, jossa tutkija Minna Lundgren Keski-Ruotsin yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksiköstä kertoi ruotsalaisten kotitalouksien varautumisesta ja kotitalouksille suunnatusta riskiviestinnästä.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye