
Grillaa turvallisesti: Häkä tappaa hyvin nopeasti
Ihmisen aistit eivät varoita häkäkaasun vaarasta, koska häkä on hajutonta, mautonta ja näkymätöntä. Häkä imeytyy vereen ja elimistöön paljon tehokkaammin ja nopeammin kuin happi. Häkämyrkytyksen oireita ovat päänsärky, huimaus ja uneliaisuus. Pahimmissa tapauksissa myrkytyksestä voi seurata kooma, pysyvä aivovamma tai kuolema. Jo pieni häkäpitoisuus tappaa hyvin nopeasti, jopa välittömästi.
Häkä on ilman kanssa suunnilleen yhtä painavaa, eli se kulkeutuu yleensä lämpimien ilmavirtojen mukana ylöspäin. Häkäkaasun syntymisen tulisijassa voi ehkäistä poraamalla 10 – 12 millin reiän savupeltiin. Häkävaroitin toimii lisäturvana tiloissa, joissa on tulisija tai nestekaasulla toimiva laite, esim. jääkaappi.
Häkämyrkytyksen vaara on olemassa aina, kun käytetään tulta tai nestekaasua sisätiloissa: takkaa, uunia tai saunaa lämmitettäessä tai käytettäessä nestekaasulla toimivia laitteita esim. mökillä, matkailuvaunussa tai veneessä. Häkämyrkytyksen vaara piilee myös autotallissa, jos auto on käynnissä. Jos tuli ei saa tarpeeksi happea, syntyy häkää. Siksi on tärkeää huolehtia siitä, että ilmanvaihto on riittävää.
Grillihiilet säilyvät pitkään vaarallisen kuumina
Myös grillatessa on syytä olla huolellinen tulen, savun ja tuhkan kanssa. Grilli sijoitetaan suojaan tuulelta. Leimahdusvaaran välttämiseksi sytytysnesteen annetaan ensin imeytyä hiiliin ja tuli sytytetään varovasti tuulen yläpuolelta. Sytytysnesteen tai -geelin käyttöohjetta tulee seurata. Liekkejä ei kannata päästää liian korkeiksi. Grillauspaikalle varataan sammutusväline, kuten täysi vesiämpäri.
Grilli on syytä sammuttaa huolella. Jos sammutettua grilliä ei voi sulkea kannella, tuhkan päälle voi kaataa ämpärillisen vettä tai lapioida tuhkan kannelliseen metalliastiaan. Vaarattomalta näyttävän tuhkan alla hiilloksen jäähtyminen voi viedä vuorokausia.
Ennen kertakäyttögrillin sytyttämistä on syytä miettiä jo valmiiksi, mistä grillille löytyy palamaton alusta ja ympäristö, millä kuumaa grilliä tarvittaessa siirretään, miten se sammutetaan ja mihin se laitetaan käytön jälkeen. Kuumaa kertakäyttögrilliä ei saa laittaa roska-astiaan. Iso roska-astia voi syttyessään saada arvaamattoman suuria tuhoja aikaan.
Lisätietoja:
Johtaja Matti Orrainen, (09) 4761 1338, 040 5038 338
Tiedotuspäällikkö Juha Hassila, (09) 4761 1324, 040 758 7846
Tietoja julkaisijasta

Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI
09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Paloturvallisuusviikko 24.11. – 1.12. muistuttaa: Joka päivä syttyy 4 asuntopaloa sähkölaitteen takia5.11.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Jokasyksyinen Paloturvallisuusviikko järjestetään 24.11.–1.12. Kerromme kampanjaviikon aikana kodin vaaran paikoista, joista yleisimpiä ovat: • sähkölaitteet, joista syttyy päivittäin 4 tulipaloa • liesipalot, noin puolet edellisistä • kiukaat, joihin liittyviä paloja on useammin kuin viikottain.
FBK-verksamheten tilldelades Finnish Security Awards-priset11.10.2018 09:00:06 EEST | Pressmeddelande
Den finska FBK-verksamheten tilldelades priset Finnish Security Awards Årets frivilliga inom säkerhetsbranschen 2018. Detta pris berör varje frivillig brandkårsförening i Finland och varje brandman, brandkårsungdom, brandkårskvinna och brandkårsveteran som är aktiv i dem. Priset tilldelades på tidningens Turvallisuus ja riskienhallinta årliga Finnish Security Awards-festgala.
VPK-toiminta sai Finnish Security Awards -palkinnon11.10.2018 09:00:05 EEST | Tiedote
Suomalainen VPK-toiminta palkittiin Finnish Security Awards Turvallisuusalan Vapaaehtoinen 2018 -palkinnolla. Tämä palkitseminen koskettaa jokaista Suomen vapaaehtoista palokuntayhdistystä ja jokaista niissä toimivaa palokuntalaista, palokuntanuorta, palokuntanaista ja palokuntaveteraania. Palkinto jaettiin Turvallisuus ja riskienhallinta -lehden vuosittaisessa Finnish Security Awards -juhlagaalassa.
Tulitöiden aiheuttamat suurpalot ovat romahtaneet 30 vuodessa – Tulityökoulutusta pidetään tärkeänä12.9.2018 13:33:17 EEST | Tiedote
Ennen kuin tulitöiden turvallisuuskoulutus aloitettiin vuonna 1988, tulitöiden tekeminen aiheutti noin 40 prosenttia suurpaloista. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan tulitöiden turvallisuuskoulutusta pidetään tärkeänä, joskin koulutuksen suhde työelämän realiteetteihin vaatii jatkuvaa kehittämistä.
”Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy” - Riskiviestintä informoi ja herättää epäilyksiä28.8.2018 14:35:24 EEST | Tiedote
Om krisen eller kriget kommer -esite herätti keväällä paljon keskustelua niin julkaisumaassa Ruotsissa kuin Suomessakin. Onko kyseessä vain informaation jakaminen, vai yritetäänkö ihmisten asenteisiin piilovaikuttaa tai suorastaan rivien välistä kertoa jotain, mitä ei ääneen voi sanoa? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti maanantaina 27.8. keskustelutilaisuuden, jossa tutkija Minna Lundgren Keski-Ruotsin yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksiköstä kertoi ruotsalaisten kotitalouksien varautumisesta ja kotitalouksille suunnatusta riskiviestinnästä.