YK:n ilmastokuuleminen järjestetään yli 80 maassa
YK on hiljattain ottanut käyttöön uuden kansalaiskuulemisprosessin, jolla pyritään tekemään tunnetuksi kansainvälisen ympäristöpolitiikan kysymyksiä ja samalla tehostamaan ja valtavirtaistamaan niihin liittyviä ratkaisuja.
World Wide Views -menetelmää hyödyntävä kolmas globaali kansalaiskuuleminen järjestetään 6. kesäkuuta 2015. Pariisin COP21-ilmastoneuvottelua valmistelevaan kuulemiseen osallistuu yli 80 maata. Menetelmässä satunnaisotannalla valitut sadan hengen kansalaisraadit puntaroivat neuvottelujen keskeisiä kysymyksiä päivän kestävissä kuulemistilaisuuksissa.
– Vaikuttaa, että World Wide Views -menetelmä sopii paremmin monimutkaisten ympäristökysymysten käsittelyyn kuin perinteiset kysely- tai fokusryhmätutkimukset, sanoo Helsingin yliopiston dosentti Mikko Rask.
Haasteena on ihmisten tietämättömyys ympäristöasioista. Esimerkiksi Eurobarometri-tutkimuksen mukaan alle puolet (44 prosenttia) eurooppalaisista tietää, mitä ”biodiversiteetti” tarkoittaa.
– Ilman kunnollista perehtymistä kansalaisilta on turha kysyä käsityksiä monimutkaisista ympäristökysymyksistä, Rask toteaa.
World Wide Views -menetelmässä ongelma on ratkaistu tarjoamalla kansalaispaneeliin valituille ihmisille monipuolista tietoa käsillä olevasta teemasta.
Monimutkaiset ilmiöt vaativat uudenlaisia menetelmiä
Dosentti Mikko Raskin ja professori Richard Worthingtonin toimittamassa kirjassa Governing Biodiversity through Democratic Deliberation (Routledge, 2015) kansainvälinen 30 tutkijan ryhmä arvioi uuden kuulemismenetelmän roolia kansainvälisessä ympäristöpolitiikassa.
Kansainvälinen politiikka on toistaiseksi ollut tehotonta maailmanlaajuisten ympäristöongelmien, kuten ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden häviämisen torjunnassa. Toisen maailmansodan jälkeen perustetut kansainväliset organisaatiot – YK, Maailmanpankki, OECD, WTO, IMF, EU ja Nato – ovat säilyttäneet asemansa kansainvälisen päätöksenteon ytimessä, samalla kun syytökset niiden tehottomuudesta ja etäisyydestä tavallisiin kansalaisiin ovat lisääntyneet.
World Wide Views -menetelmä on ollut käytössä YK:n ilmasto- ja biodiversiteetti- eli COP-neuvotteluissa vuodesta 2009 lähtien. Ensimmäisen kerran globaali kuuleminen järjestettiin Kööpenhaminassa vuonna 2009 pidetyn COP15-ilmastokonferenssin yhteydessä. Toisen kerran kansalaisia kuultiin Intian Hyderabadissa pidetyssä YK:n biodiversiteettisopimuksen COP11-osapuolikokouksessa, jonka päätöslauselmassa kehotetaan tukemaan vastaavaa toimintaa myös jatkossa.
Aivan ongelmaton ei uusi menetelmä kuitenkaan ole. Kirjan tutkijat kritisoivat uutta menetelmää liiallisesta keskittymisestä numeeriseen informaatioon sekä paikallisten näkökulmien laiminlyöntiä.
– Kun kerran YK on kiinnostunut demokratisoimaan päätöksentekoaan, olisi tärkeää välittää eri maiden paikallisia näkökulmia vahvemmin globaaliin päätöksentekoon, Rask toteaa.
Kirja koostuu 15 tieteellisestä artikkelista, joissa arvioidaan World Wide Views -menetelmällä toteutetun kansalaiskuulemisen roolia YK:n ilmasto- ja biodiversiteettineuvotteluissa, kansainvälisen politiikan demokratisoimisessa ja ympäristökysymysten valtavirtaistamisessa.
Lisätietoja
Dosentti Mikko Rask, Helsingin yliopisto
sähköposti mikko.rask@helsinki.fi
puhelin 050 322 2012
Tietoa WWViews-prosessista: wwviews.org ja climateandenergy.wwviews.org
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina Mattila-Niemitiedottaja
Puh:+358 50 415 0494elina.mattila-niemi@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme