Etelämantereelta löytyi avain muinaisen magmapurkauksen arvoitukseen

Magmapurkauksen vanhimmat kerrostumat löytyivät Etelämantereen Kuningatar Maudin maalta, jossa sijaitsee suomalainen Etelämannertutkimusasema Aboa. Tutkimus julkaistiin toukokuun lopussa arvostetussa brittiläisessä Oxfordin yliopiston kustantamassa Journal of Petrology -tiedejulkaisussa.
Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa tarkasteltiin Karoon laavamuodostuman osaa, joka Gondwanan hajotessa repeytyi irti Afrikasta. Repeäminen alkoi mesotsooisella maailmankaudella valtavana magmapurkauksena, jonka hehkuvat laavatulvat peittivät alleen yli kolmen miljoonan neliökilometrin, eli EU:n laajuisen alueen.
Luomuksen yli-intendentti Arto Luttisen tutkimusryhmä onnistui määrittämään laavakerroksia lävistävien magmajuonien iät. Kerrostumien uusi syntymalli viittaa magmojen syntyneen jopa 150 kilometrin syvyydessä. Aiemmat yritykset iän selvittämiseksi olivat epäonnistuneet.
– Nyt erotimme kiviaineksesta pikkuruisia zirkoni- ja plagioklaasikiteitä ja valitsimme niistä ikämäärityksiin puhtaimmat, Luttinen kertoo.
Kristallinkirkkaissa kiteissä on vangittuna radioaktiivisen uraanin ja kaliumin tuottamaa lyijyä ja argonia. Radioaktiivisten alkuaineiden ja niin kutsuttujen radiogeenisten tytäralkuaineiden isotooppisuhdemittauksilla voidaan määrittää kiteen kiteytymisestä kulunut aika, mikä on sama kuin magmapurkauksen ikä.
– Valtavan magmapurkauksen syntyhetki on siis mitattavissa mikroskooppisista kidekääpiöistä – tämä on kerrassaan suurenmoista, Luttinen jatkaa.
Luomuksen, Geologian tutkimuskeskuksen ja australialaisen Curtin-yliopiston tutkijoiden yllätykseksi Etelämantereen magmapurkaukset osoittautuivat 188 miljoonan vuoden ikäiseksi, eli 6 miljoonaa vuotta vanhemmaksi kuin Karoon muissa osissa.
Magmapurkausten luultua pidempi kesto on hyvin merkittävä tieto, sillä sen avulla voidaan arvioida ilmaan vapautuneen vulkaanisen hiilidioksidin ja rikin ympäristövaikutusta. Maailmanhistorian pahin massasukupuutto liittyi permikauden lopussa tapahtuneessa Siperian magmapurkauksessa vapautuneisiin kaasuihin. Myös Karoon magmapurkaus on liitetty joukkotuhoon.
– Nyt selvitetty magmapurkausten jakaantuminen pidemmälle ajanjaksolle selittäisi, miksi varhaisen jurakauden aikana lajeja kuoli sukupuuttoon melko vähän purkautuneen magman valtavaan määrään nähden, Luttinen selventää.
Geologisista kerrostumista voidaan päätellä, että valtavia mannermittakaavan magmapurkauksia on tapahtunut läpi maapallon kehityshistorian noin 10–20 miljoonan vuoden välein. Uudet tulokset ovat tutkijoille tärkeä johtolanka Maa-planeetan sisäosien ja suurten, maailmaa mullistavien magmapurkausten tutkimuksessa.
Artikkelin verkko-osoite:
http://petrology.oxfordjournals.org/content/early/2015/05/25/petrology.egv022.full
Lisätiedot:
Arto Luttinen
Yli-intendentti
Helsingin yliopisto
Luonnontieteellinen keskusmuseo
Geologian tiimi
arto.luttinen@helsinki.fi
050-518 4686
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville Korhonen
Tiedottaja
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS, Helsingin yliopisto
P. 02941 28804, 050 576 2960
ville.korhonen@helsinki.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme