Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Palokaasut turmiollisimpia tulipalossa

Jaa
Tämänkin vuoden palokuolleista suurin osa on menehtynyt kaasuihin, jotka syntyvät palamisesta tai kytemisestä. Ihmisen paloturvallisuuden kannalta ei ole merkitystä, asuuko puu- vai kivitalossa. Tulipalo kehittyy tappavan myrkylliseksi jo siinä vaiheessa, kun asunnossa palaa ainoastaan esimerkiksi yhden nojatuolin pehmusteet. Tämän vuoden aikana tulipaloissa on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mediaseurannan mukaan kuollut jo 69 suomalaista.

Brandgaser är det mest förödande i en brand. Se på SPEKs internetsidor: www.spek.fi/ajankohtaista.

Oikea tulipalo on erilainen kuin elokuvissa; tulipalo on kuuma ja hyvin myrkyllinen. Kuten häkä, myös muut palavista huonekaluista lähtevät kaasut ovat hyvin myrkyllisiä. Myrkyllisiksi kaasut tekee se, että ne imeytyvät hengityksessä verenkiertoon syrjäyttäen hapen. Jos ihminen hengittää myrkyllisiä palokaasuja, hän menehtyy pahimmassa tapauksessa välittömästi.

Alkusammuttaminen kotikonstein on mahdollista, jos tulipalo ei ole ehtinyt kovin laajalle. Sammutuspeitteellä voi paketoida savuavan tai palavan television, sen sijaan ilmiliekeissä roihuavaa sohvaa vastaan se on tehoton.

Tulipalon nopeuden ja rajuuden takia tärkeintä on ihmishenkien pelastaminen. Jokaisen on viisasta miettiä etukäteen, miten kotoa tai työpaikalta pääsee mahdollisimman turvallisesti ulos. Jos tavallisesti käytetty reitti on liekkien tai savun takana, ei ehdi enää pohtia, mitäs nyt tehdään, vaan on tiedettävä, että juuri tuon helposti avattavan ikkunan takana on paloportaat. Tikkaita pitkin laskeutuminen on hätätilanteessa haasteellinen tehtävä kenelle tahansa. Siksi pitää etukäteen miettiä myös, miten esimerkiksi pienet lapset saadaan turvallisesti alas. Iso varustelaukku ja siihen hyvin solmittu köysi eivät ole huono väline.

Palavaan asuntoon ei saa palata

Toimiva palovaroitin reagoi palonalkuun noin minuutin kuluttua palon syttymisestä. Tämän jälkeen aikaa tehokkaaseen toimintaan; pelastamiseen, pelastautumiseen ja alkusammutukseen, on vain pari minuuttia. Viimeistään noiden parin minuutin jälkeen olosuhteet palavassa tilassa ovat ihmiselle hengenvaaralliset. Ihmisen tulee itse kyetä pelastautumaan tai muiden tulee pystyä pelastamaan hänet palavasta tilasta ensi minuuttien aikana.

Kun on päästy ulos turvaan, sisälle palavaan asuntoon ei missään nimessä saa palata. Hätänumeroon 112 soitetaan vasta turvallisesta paikasta.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mediaseurannan mukaan vuoden 2007 kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana tulipaloissa on kuollut 69 ihmistä. Näistä 15 on ollut naisia, ja kahden sukupuolta ei tiedetä.

Lisätietoja:
Tiedottaja Helena Grönstrand, (09) 4761 1336, 0400 748 481
Tiedotuspäällikkö Juha Hassila, (09) 4761 1324, 040 758 7846

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Tulitöiden aiheuttamat suurpalot ovat romahtaneet 30 vuodessa – Tulityökoulutusta pidetään tärkeänä12.9.2018 13:33:17 EEST | Tiedote

Ennen kuin tulitöiden turvallisuuskoulutus aloitettiin vuonna 1988, tulitöiden tekeminen aiheutti noin 40 prosenttia suurpaloista. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan tulitöiden turvallisuuskoulutusta pidetään tärkeänä, joskin koulutuksen suhde työelämän realiteetteihin vaatii jatkuvaa kehittämistä.

”Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy” - Riskiviestintä informoi ja herättää epäilyksiä28.8.2018 14:35:24 EEST | Tiedote

Om krisen eller kriget kommer -esite herätti keväällä paljon keskustelua niin julkaisumaassa Ruotsissa kuin Suomessakin. Onko kyseessä vain informaation jakaminen, vai yritetäänkö ihmisten asenteisiin piilovaikuttaa tai suorastaan rivien välistä kertoa jotain, mitä ei ääneen voi sanoa? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti maanantaina 27.8. keskustelutilaisuuden, jossa tutkija Minna Lundgren Keski-Ruotsin yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksiköstä kertoi ruotsalaisten kotitalouksien varautumisesta ja kotitalouksille suunnatusta riskiviestinnästä.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye