Solun tukirakenteet tekevät tiivistä yhteistyötä

Eläinsoluissa on kolme erilaista säiemäisistä proteiineista koostuvaa tukirangan rakennetta: aktiinisäikeet, välikokoiset säikeet ja mikrotubulukset. Solun tukirangan rakenteet ovat erittäin dynaamisia, ja niillä on keskeinen rooli esimerkiksi solun liikkumisessa, muodonmuutoksissa, solun sisäisissä kuljetusreaktioissa ja solunjakautumisessa. Häiriöt solun tukirangan toiminnassa ovat tyypillisiä esimerkiksi syövissä ja neurologisissa oireyhtymissä.
Tutkijatohtori Yaming Jiu Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa on osoittanut, että solun tukirangan rakenteet ovat toiminnallisessa vuorovaikutuksessa keskenään. Solujen välikokoiset säikeet sitoutuvat stressisäikeiksi kutsuttuihin aktiinirakenteisiin. Nämä supistuvat, aktiini- ja myosiinisäikeistä koostuvat rakenteet kuljettavat välikokoisia säikeitä solujen reunalta kohti keskustaa.
– Välikokoiset säikeet myös rajoittavat stressisäikeiden liikkumista. Tämä osoittaa, että nämä kaksi solun keskeistä tukirankarakennetta vaikuttavat toisiinsa. Vuorovaikutus on osoittautunut tärkeäksi solujen muodon säätelyssä, sanoo tutkimusjohtaja Pekka Lappalainen Biotekniikan instituutista.
Tutkimus tehtiin Biotekniikan instituutissa toimivien Pekka Lappalaisen ja Markku Varjosalon ryhmien sekä Åbo Akademissa toimivan John Erikssonin ryhmän yhteistyönä.
––––––––––––––––––––
Yaming Jiu, Jaakko Lehtimäki, Sari Tojkander, Fang Cheng, Harri Jäälinoja, Xiaonan Liu, Markku Varjosalo, John E. Eriksson, Pekka Lappalainen. Bidirectional Interplay between Vimentin Intermediate Filaments and Contractile Actin Stress Fibers. Cell Press 28 May 2015. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.celrep.2015.05.008
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
tutkimusjohtaja Pekka Lappalainen
pekka.lappalainen@helsinki.fi
puh. 050 415 5433
tiedottaja Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme