Golf-virran heikentyminen voi johtaa Euroopan ilmaston merkittävään viilenemiseen – uutta todistusaineistoa menneisyydestä
Viimeisintä jääkautta edeltävä Eem-kausi noin 130 000–115 000 vuotta sitten oli isossa osassa maapalloa lämpimämpi kuin tällä hetkellä vallitseva ilmastovaihe. Eem-kausi tarjoaakin mahdollisen vertailukohdan tulevaisuuden lämpimämpiä ilmasto-olosuhteita ajatellen.
Kansainvälinen tutkijaryhmä on nyt havainnut, ettei Eem-kauden lämmin ajanjakso jatkunutkaan Pohjois-Euroopassa yhtämittaisena, vaan ilmasto viileni yhtäkkiä kesken kauden.
– Suomen Itä-Lapissa sijaitsevan Soklin geologisten kerrostumien kasvi- ja eläinjäänteet paljastavat, että kesän keskilämpötila laski äkillisesti 2–4 astetta. Viileän jakson arvioidaan kestäneen noin 500–1 000 vuotta, sanoo tutkija Sakari Salonen Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitokselta.
Tutkijat vertasivat Soklin tutkimusaineistoa Pohjois-Atlantilta peräisin oleviin merisedimenttiaineistoihin ja totesivat, että viileneminen johtui Pohjois-Atlantin merivirtojen hidastumisesta. Tämä taas johti lämmintä vettä kuljettavien Pohjois-Atlantin merivirtojen heikkenemiseen. Syynä merivirtojen häiriintymiseen olivat mahdollisesti Grönlannin jäätiköltä purkautuneet sulamisvedet.
– Emme voi antaa täysin varmaa selitystä äkilliseen viilenemiseen johtaneista syistä. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että tulevaisuuden lämpimämmässä ilmastossa Pohjois-Atlantin ympäristössä voi esiintyä merkittävää ilmastollista epävakautta, Salonen toteaa.
Tutkimus toteutettiin laajana kansainvälisenä yhteistyönä. Helsingin yliopistosta tutkija Sakari Salosen lisäksi mukana oli tutkija Minna Väliranta ympäristötieteiden laitokselta. Projektia johti Karin Helmens Tukholman yliopistosta.
_________
Artikkeli:
Karin F. Helmens, J. Sakari Salonen, Anna Plikk, Stefan Engels, Minna Väliranta, Malin Kylander, Jo Brendryen, Hans Renssen. Major cooling intersecting peak Eemian Interglacial warmth in northern Europe. Quaternary Science Reviews. doi:10.1016/j.quascirev.2015.05.018
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
tutkijatohtori Sakari Salonen
geotieteiden ja maantieteiden laitos
sakari.salonen@helsinki.fi
puh. 029 415 1577
tutkija Minna Väliranta
ympäristötieteiden laitos
minna.valiranta@helsinki.fi
puh. 050 448 6483
tiedottaja Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme