Luomuinstituutti

Uusia luomutuotteita kehitetään Etelä-Savossa

Jaa
Luomutuotevalikoiman laajentaminen on yksi luomun kysynnän ja kulutuksen kasvun edellytys Suomessa. Kaupan luomumyynnistä vain osa tulee kotimaisista, lähialueen luomutuotteista. Etelä-Savossa luomutuotevalikoimaa kehitetään ja lähiluomun saatavuutta parannetaan yritysten, julkisten ruokapalvelujen ja Luomuinstituutin tutkimus- ja asiantuntijaverkoston yhteisvoimin Luomuinstituutin jalkauttaminen -hankkeessa.
Luomuelintarvikkeiden tuotekehityksessä on monta vaihetta. Kuva: Sirpa Piskonen
Luomuelintarvikkeiden tuotekehityksessä on monta vaihetta. Kuva: Sirpa Piskonen

Hankkeessa on mukana 27 kumppania Etelä-Savosta: alkutuottajia, jatkojalostajia, kauppoja, sekä yksityisiä ravintoloita ja julkisia ruokapalveluja.

Hankekumppanit ja toteuttajat esittäytyivät Maista luomukesä! -tiedotustilaisuudessa 9.6.2015 Mikkelissä. Maista luomukesä! -teeman mukaisesti tilaisuudessa maisteltiin hankkeen luomutuotekehitysprosessissa olevia, hankeyritysten valmistamia, 100 %:sti luomuraaka-aineista valmistettuja makeita kahvileipiä ja raakamakkaroita grillistä luomumehun ja luomuhapankaalin kera.

Luomuinstituutin jalkauttaminen -hankkeen tavoitteena on lisätä luomuyritysten kilpailukykyä ja kasvattaa luomuliiketoimintaa sekä lisätä luomuelintarvikeyrittäjyyttä. Hankkeessa toteutetaan neljä eri toimenpidekokonaisuutta:

  1. Maakunnan luomutuotevalikoiman laajentaminen
  2. Etelä-Savon julkisten ja yksityisten ruokapalveluiden luomuistaminen
  3. Luomualan yrittäjien yhteistyön vahvistaminen ja lisääminen
  4. Eteläsavolaisen luomun markkinoinnin edistäminen

Hankkeen kohderyhmiä ovat ruokaketjun kaikki toimijat, alkutuotanto, pienjalostus, kauppa, ammattikeittiöt sekä kuluttajat.

Toteutus laajan yritysverkoston kanssa

Luomuinstituutin jalkauttaminen -hankkeessa on mukana 27 kumppania Etelä-Savosta: alkutuottajia, jatkojalostusta harjoittavia yrityksiä, kauppoja sekä yksityisiä ja julkisia ruokapalveluja kuten Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta, Mikkelin ja Pieksämäen kaupunki ja lisäksi OP Suur-Savo, tutustu hankekumppaneihin.

Hanke on Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen, Luonnonvarakeskuksen sekä ProAgria Etelä-Savon yhteishanke ajalle 1.1.2015–31.12.2016. Hanketta koordinoi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti/Luomuinstituutti ja sitä rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heli Peltola, projektipäällikkö, Luomuinstituutti
p. 044 590 6834
heli.peltola (a) helsinki.fi


Pirjo Siiskonen, johtaja, professori, Luomuinstituutti
p. 0440 752 755
pirjo.siiskonen (a) helsinki.fi

Kuvat

Luomuelintarvikkeiden tuotekehityksessä on monta vaihetta. Kuva: Sirpa Piskonen
Luomuelintarvikkeiden tuotekehityksessä on monta vaihetta. Kuva: Sirpa Piskonen
Lataa
Paikallisen leipomon luomuraaka-aineista valmistetut korvapuustit tarvitsevat vielä luomusertifioinnin ja markkinat. Kuva: Sirpa Piskonen
Paikallisen leipomon luomuraaka-aineista valmistetut korvapuustit tarvitsevat vielä luomusertifioinnin ja markkinat. Kuva: Sirpa Piskonen
Lataa
Hankkeen tiedotustilaisuudessa maisteltiin luomutuotekehitysprosessissa kehitetteillä olevia raakamakkaroita luomuhapankaalin ja luomumehun kera. Kuva: Sirpa Piskonen
Hankkeen tiedotustilaisuudessa maisteltiin luomutuotekehitysprosessissa kehitetteillä olevia raakamakkaroita luomuhapankaalin ja luomumehun kera. Kuva: Sirpa Piskonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luomuinstituutti
Luomuinstituutti
Lönnrotinkatu 7
50100 Mikkeli

http://www.luomuinstituutti.fi
Luomuinstituutti on Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen yhteinen tutkimus- ja asiantuntijaverkosto, joka tukee toiminnallaan kotimaisen luomutuotannon vahvistumista koko ruokaketjussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luomuinstituutti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye