Kypärä päähän kunnolla ja rintakehän suojavarusteet käyttöön – moottoripyörä- ja mopokuolemiin voi vaikuttaa
Liikennevakuutuskeskus
Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunta VALT
Tiedote 11.6.2015
Kypärä päähän kunnolla ja rintakehän suojavarusteet käyttöön – moottoripyörä- ja mopokuolemiin voi vaikuttaa
Moottoripyöräilijöille ja mopoilijoille suunnatut suojavarusteet ovat tärkeä henkivakuutus onnettomuustilanteita varten. Tuore raportti osoittaa, että suojavarusteiden oikealla käytöllä voitaisiin vähentää loukkaantumisia ja kuolemia merkittävästi.
Raportin aineistona on käytetty liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkinnassa olleita, vuosina 2006–2013 tapahtuneita menehtymiseen tai loukkaantumiseen johtaneita onnettomuuksia. Tutkituista onnettomuuksista 160 tapahtui moottoripyöräilijälle, 41 kevytmoottoripyöräilijälle ja 109 mopoilijalle. Lisäksi raportissa tarkasteltiin 14 mopoautoilijan loukkaantumiseen johtanutta onnettomuutta.
Lähes kaikilla tutkituissa onnettomuuksissa mukana olleilla moottoripyöräilijöillä (95 %) oli ollut kypärä käytössä. Sitä vastoin rintakehää ei suojata vielä kovin yleisesti, vaikka kolmasosa kuolleista menehtyi pelkästään rintakehän vammoihin.
– Rintakehävammoja voitaisiin estää tai lievittää suojuksilla, mutta ne ovat vielä melko vähäisessä käytössä, raporttia laatimassa ollut liikennepsykologi Mika Hatakka toteaa.
Kaikista moottoripyöräilijöiden onnettomuuksista lähes puolet oli yksittäisonnettomuuksia. Erityisesti kuolinkolareissa näkyivät moottoripyöräilijän omaan käyttäytymiseen liittyvät riskit. Onnettomuuksissa korostuivat ylinopeus ja liian suuri tilannenopeus riippumatta siitä, oliko kyseessä yksittäisonnettomuus tai yhteentörmäys.
– Tulosten perusteella voi päätellä, että moottoripyöräilijä voi itse vaikuttaa mitä suurimmassa määrin omaan turvallisuuteensa, Liikennevakuutuskeskuksen yhteyspäällikkö Tapio Koisaari sanoo.
Mopo-onnettomuuksien taustalla usein huomion herpaantuminen
Mopo-onnettomuuksissa korostuu vähäinen ajokokemus. Vammoihin ja kuolemaan johtaneet onnettomuudet painottuvat ajouran alkuun. Suuri riskitekijä mopoilijoilla on myös perustaitojen puute. Havaintovirheet lisäävät onnettomuusriskiä.
Lähes kaikilla onnettomuuteen joutuneilla mopoilijoilla oli ollut kypärä käytössä (96 %). Kuitenkin kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa 25–30 % kuljettajista kypärän kiinnityshihna oli ollut auki tai liian löysällä.
Raportissa tarkasteltiin myös mopoauto-onnettomuuksia. Huomionarvoista oli, että joka toisessa tapauksessa kuljettajan huomio oli jossain muussa kuin liikenteessä. Tarkkaavaisuutta olivat häirinneet esimerkiksi puhelimen käyttö tai kanssakäyminen matkustajien kanssa.
– Verrattuna kaksipyöräiseen mopoauto antaa kuljettajalle enemmän mahdollisuuksia tehdä ajamisen lisäksi muutakin ja tämä näkyy onnettomuuksissa, Tapio Koisaari taustoittaa.
Tutkimuksen havainnot osoittivat myös turvavöiden käytön tärkeyden. Turvavyön käyttö suojasi vammoilta tai vähensi vammoja 11 mopoauton kuljettajalla tai matkustajalla.
Lisätietoja:
Liiteenä: VALT Mopoilijoiden ja moottoripyöräilijöiden loukkaantumiset ja kuolemat tutkijalautakunta-aineistossa -raportti
- Yhteyspäällikkö Tapio Koisaari, puh. 040 450 4782
tapio.koisaari(at)vakuutuskeskus.fi - Liikennepsykologi Mika Hatakka, Tutkimus ja Koulutus Humaani Oy,
puh. 040 5855 141 - Vakuutuskeskuksen viestintä, puh. 040 450 4700
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus
Moottoripyörien liikennevahingoista aiheutuu erittäin kalliita henkilökorvauksia2.5.2025 06:23:00 EEST | Tiedote
Moottoripyöräonnettomuuksien keskimääräiset henkilökorvaukset ovat merkittävästi suuremmat kuin muissa ajoneuvoluokissa. Erilaisten moottoripyörätyyppien välillä on suuria eroja vahinkotiheydessä ja korvausten määrissä, ilmenee Liikennevakuutuskeskuksen riskitutkimuksesta.
Sähköpotkulaudalle voi napsahtaa moottoripyörän vakuuttamattomuusmaksu9.4.2025 06:10:00 EEST | Tiedote
Viime kesäkuussa voimaan tullut liikennevakuutuslain uudistus toi osan sähköpotkulaudoista vakuuttamisvelvollisiksi. Vakuutusta ei kuitenkaan ole otettu kaikille niille laudoille, joilla se pitäisi olla, ja seurauksena voi olla jopa moottoripyörän vakuuttamattomuusmaksu. Vakuuttamattomien lautojen aiheuttamista vahingoista on jo tullut Liikennevakuutuskeskukselle vahinkoilmoituksia.
KHO: Liikennevakuutuskeskuksen toimintatavat terveystietojen käsittelyssä ovat lainmukaisia28.3.2025 13:26:25 EET | Tiedote
Korkein hallinto-oikeus (KHO) on 26.3.2025 antanut ratkaisunsa Liikennevakuutuskeskuksen käsittelykäytännöistä terveystietojen osalta. KHO vahvisti yksiselitteisesti, että toiminta on ollut lainmukaista, ja piti voimassa hallinto-oikeuden päätöksen, jolla Liikennevakuutuskeskukselle määrätty seuraamusmaksu kumottiin.
Vakuuttamattoman ajoneuvon kolaroidessa kuski jää ilman korvauksia – vakavassa vahingossa saamatta jää jopa satoja tuhansia26.3.2025 06:18:00 EET | Tiedote
Vuosittain tapahtuu useita satoja liikennevahinkoja, joissa aiheuttajalla ei ole lakisääteistä liikennevakuutusta. Liikennevakuutuskeskus korvaa syyttömille osapuolille aiheutuneet vahingot, mutta vakuutuksen laiminlyönyt kuljettaja jää kokonaan ilman korvauksia.
Ennätysmäärä liikennekäytöstä poistettuja ajoneuvoja jäi kiinni rysän päältä20.2.2025 06:08:00 EET | Tiedote
Vuoden 2024 aikana liikenteessä jäi kiinni 3 550 liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoa. Kaikkia tapauksia ei tavoiteta nykyisen valvonnan keinoin. Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei pääsääntöisesti saa ajaa metriäkään, ei edes omalla pihalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme