Varmista koiralle turvallinen kesä
Koiran kanssa matkustettaessa tulee varmistaa, ettei koiralle tule ajon aikana liian kuuma, eikä se joudu olemaan suorassa auringonpaisteessa. Pitkillä matkoilla tulee pysähtyä usein ja huolehtia koiran veden saannista. Koiraa ei tule jättää pysäköityyn autoon hetkeksikään yksin. Ikkunoiden auki jättäminen ei estä tarpeeksi auton sisätilan kuumentumista. Myös varjossa auton sisälämpötila nousee nopeasti vaarallisen korkeaksi ja koiraa uhkaa lämpöhalvaus ja pahimmillaan menehtyminen.
Lämpöhalvauksen oireita koiralla ovat lämpötilan nousu, läähätys, levottomuus ja horjahtelu. Muita oireita voivat olla kuolaaminen, kirkkaanpunaiset limakalvot, oksentelu sekä ripuli. Koiraa voi viilentää valelemalla sitä varovasti vedellä noin puolen tunnin ajan. Kasteltu pyyhe on myös hyvä viilennyskeino. Koiralle annetaan vettä juotavaksi pieniä määriä kerrallaan. Kun koira virkoaa, se on vietävä eläinlääkäriin tarkkailtavaksi.
Sinilevä ja punkit
Keskikesällä meri- ja järvivesissä voi esiintyä myrkyllistä sinilevää. Samanlaiselta näyttävää siitepölyä on vedessä keväällä ja alkukesästä, kun sinilevä puolestaan runsastuu kesällä vesien lämmettyä.Levä näkyy vedessä yleensä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina tai rantaan ajautuneina värjäytyminä. Jos levää on runsaasti, se muodostaa puuromaisen kerroksen.
Koiran ei saa antaa juoda vettä, eikä sen saa antaa uida sinileväisessä vedessä. Jos koira kuitenkin karkaa veteen, sen turkki on pestävä ja huuhdeltava huolellisesti, jottei koiran iho pääse ärtymään.
Sinilevälle altistunut koira saa yleensä rajuja oireita, joita ovat oksentelu, ripulointi, lihaskouristukset, koordinaatiokyvyn heikkeneminen ja voimakas vapina. Jos koira juo sinilevän myrkyttämää vettä, on seurauksena pahimmillaan koiran kuolema. Koiran alkaessa oireilla, se on vietävä epäröimättä eläinlääkärille.
Kesäisin ulkoiltaessa koiraan tarttuu helposti punkkeja. Koiralle tulee tehdä säännöllisesti punkkitarkastus lenkkien jälkeen. Punkkeja vastaan suositellaan hankkimaan eläinlääkäriltä tai apteekeista punkkien estolääke, joita on olemassa erilaisia. Estolääke estää punkkeja kiinnittymästä tai tappaa ne. Jos punkki kuitenkin kiinnittyy koiraan, se pitää irrottaa mahdollisimman pian, jotta punkin mahdollisesti levittämät taudit eivät siirry koiraan. Irrottaminen onnistuu parhaiten punkkipihdeillä, joilla punkkia tartutaan mahdollisimman läheltä ihoa ja poistetaan se kiertävällä liikkeellä.
Kyynpuremat ja ampiaisen pistot
Kyynpurema voi olla koiralle hengenvaarallinen. Kyynpureman oireita voivat olla koiran voimaton käyttäytyminen, purema-alueen voimakas turpoaminen ja kovat kivut. Mikäli koiraa on purrut kyy tai näin voi epäillä tapahtuneen, tulee omistajan viedä koira välittömästi eläinlääkäriin.
Jos kyy puree koiraa, ensiapuna koira tulee pitää mahdollisimman liikkumatta ja kantaa koira kotiin, mikäli se on koon puolesta mahdollista. Näin toimimalla voidaan estää myrkyn leviäminen.
Kyytablettien antamista koiralle ei suositella. Kyytablettien kortisoni voi aiheuttaa yhdistettynä kyynmyrkkyyn esimerkiksi munuaisvaurioita. Kortisoni saattaa myös peittää osan oireista, vaikka myrkyn aiheuttamia muutoksia koiran elimissä ja verisuonissa se ei korjaa.
Myös ampiaisen pisto voi olla koiralle vaarallinen. Useimmiten ampiainen pistää koiraa päähän ja käpäliin. Vaarana pään alueen pistoksissa ovat turvotuksen aiheuttamat hengitysvaikeudet tai jopa allerginen reaktio. Jos koira oireilee voimakkaasti, se on vietävä eläinlääkäriin.
Kennelliitto toivottaa kaikille turvallista kesää ja mukavia yhteisiä hetkiä koiran kanssa!
Lisätietoja:
Kati Vesalainen
viestintäkoordinaattori
(09) 8873 0293
Marianna Laitinen
tiedottaja
(09) 8873 0296
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry
Maailman Voittaja -näyttely kokoaa elokuussa Helsinkiin tuhansia koiria ympäri maailman28.6.2025 06:15:00 EEST | Tiedote
Suomen Kennelliitto järjestää 8.–10. elokuuta Helsingissä suuren kansainvälisen koiranäyttelytapahtuman, Maailman Voittaja 2025 -koiranäyttelyn. Koiranäyttelyiden ohella tapahtuma tarjoaa yleisölle monipuolisen paketin koiratietoa ja koiramaista ohjelmaa.
Näin teet turvallisen kesän koiralle17.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kesällä on hyvää aikaa ulkoilla, uida ja nauttia yhdessäolosta koiran kanssa. Kesä tuo kuitenkin mukanaan monenlaisia riskejä koiralle, lämpöhalvauksesta sinilevään ja punkkeihin. Suomen Kennelliitto on koonnut eläinlääkärinsä Liisa Lilja-Maulan kanssa muistilistan turvalliseen kesän viettoon koiran kanssa.
Kennelliitto käsittelee kahdeksan henkilön tuomioihin johtaneen koirien salakuljetus- ja pentutehtailutapauksen omissa toimielimissään28.5.2025 13:02:12 EEST | Tiedote
Suomen Kennelliitto tulee käsittelemään omissa toimielimissään kahdeksan henkilön koirien salakuljetus- ja pentutehtailutapaukseen liittyvät toimet.
Hyödynnä Kennelliiton vinkit onnistuneeseen koiran hankintaan27.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koiran hankinta on suuri päätös, joka vaikuttaa perheen elämään jopa yli viisitoista vuotta. Tarjoamme koiranostajille Kennelliiton vinkit, joiden avulla koiran hankinta sujuu onnistuneesti ja harkiten.
Finska Kennelklubben påminner: Ansvaret för hunden ligger alltid hos ägaren eller innehavaren20.5.2025 08:51:38 EEST | Tiedote
Hundattacker har återigen hamnat på löpsedlarna under den senaste tiden. Finska Kennelklubben vill påminna om vikten av ansvarsfull hundhållning.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme