Aivotutkimus tuo uutta tietoa puheen havaitsemisesta autismin kirjon häiriöissä
Autististen lasten aivot erottelevat ääniä tavallista tarkemmin
Lepistö totesi autististen lasten aivojen reagoivan äänenkorkeuden muutoksiin ja vokaalimuutoksiin tavanomaista voimakkaammin. Voimistunut erottelutarkkuus saattaa Lepistön mukaan selittää autismissa yleistä kuuloyliherkkyyttä mutta se saattaa myös vaikeuttaa olennaisen kuulotiedon valikoimista epäolennaisesta. Tämä sai tukea uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan autististen lasten kyky erotella vokaaleja heikentyi puhetta muistuttavassa tilanteessa, jossa äänten akustiset piirteet vaihtelivat jatkuvasti. Lisäksi autistiset lapset erottelivat äänten kestomuutoksia tavanomaista heikommin.
Autistiset lapset kiinnittävät puheeseen tavallista vähemmän huomiota
Aivojen kuuloherätevasteet osoittivat, että autististen lasten tahaton tarkkaavuus kääntyi tavanomaista heikommin erityisesti puheäänissä tapahtuneisiin muutoksiin. Autistiset lapset eivät siis tahallaan jätä puhetta vähälle huomiolle, vaan heidän on vaikea huomioida puheääniä. Tulos on yhtenevä aiempien tutkimusten kanssa, joiden mukaan autismiin liittyy vaikeus suunnata tarkkaavuutta sosiaalisesti merkityksellisiin ärsykkeisiin. Autistisen lapsen kuntoutuksessa onkin tärkeää opettaa lasta suuntaamaan huomiotaan muihin ihmisiin, näiden kasvoihin ja puheeseen.
Vastaavat löydökset myös Aspergerin oireyhtymässä
Siitä huolimatta, että autismiin liittyy huomattavasti suurempia kielen kehityksen vaikeuksia kuin Aspergerin oireyhtymään, olivat kuuloherätevasteet puheääniin varsin samanlaiset näillä kahdella lapsiryhmällä. Tulos korostaa sitä, että autismi ja Aspergerin oireyhtymä kuuluvat samaan tautikirjoon.
Psykologian maisteri Tuulia Lepistö väittelee 11.4. Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa psykologian alaan kuuluvasta aiheesta Cortical processing of speech and non-speech sounds in autism and Asperger syndrome.( Puheen ja ei-kielellisten äänten käsittely aivokuorella autismissa ja Aspergerin oireyhtymässä). Väitöskirja julkaistaan sarjassa Helsingin yliopiston psykologian laitoksen tutkimuksia. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-4604-9
Väittelijän yhteystiedot:
Tuulia Lepistö, gsm 050 548 7742, s-posti tuulia.lepisto@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme