Aivotutkimus tuo uutta tietoa puheen havaitsemisesta autismin kirjon häiriöissä
Autististen lasten aivot erottelevat ääniä tavallista tarkemmin
Lepistö totesi autististen lasten aivojen reagoivan äänenkorkeuden muutoksiin ja vokaalimuutoksiin tavanomaista voimakkaammin. Voimistunut erottelutarkkuus saattaa Lepistön mukaan selittää autismissa yleistä kuuloyliherkkyyttä mutta se saattaa myös vaikeuttaa olennaisen kuulotiedon valikoimista epäolennaisesta. Tämä sai tukea uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan autististen lasten kyky erotella vokaaleja heikentyi puhetta muistuttavassa tilanteessa, jossa äänten akustiset piirteet vaihtelivat jatkuvasti. Lisäksi autistiset lapset erottelivat äänten kestomuutoksia tavanomaista heikommin.
Autistiset lapset kiinnittävät puheeseen tavallista vähemmän huomiota
Aivojen kuuloherätevasteet osoittivat, että autististen lasten tahaton tarkkaavuus kääntyi tavanomaista heikommin erityisesti puheäänissä tapahtuneisiin muutoksiin. Autistiset lapset eivät siis tahallaan jätä puhetta vähälle huomiolle, vaan heidän on vaikea huomioida puheääniä. Tulos on yhtenevä aiempien tutkimusten kanssa, joiden mukaan autismiin liittyy vaikeus suunnata tarkkaavuutta sosiaalisesti merkityksellisiin ärsykkeisiin. Autistisen lapsen kuntoutuksessa onkin tärkeää opettaa lasta suuntaamaan huomiotaan muihin ihmisiin, näiden kasvoihin ja puheeseen.
Vastaavat löydökset myös Aspergerin oireyhtymässä
Siitä huolimatta, että autismiin liittyy huomattavasti suurempia kielen kehityksen vaikeuksia kuin Aspergerin oireyhtymään, olivat kuuloherätevasteet puheääniin varsin samanlaiset näillä kahdella lapsiryhmällä. Tulos korostaa sitä, että autismi ja Aspergerin oireyhtymä kuuluvat samaan tautikirjoon.
Psykologian maisteri Tuulia Lepistö väittelee 11.4. Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa psykologian alaan kuuluvasta aiheesta Cortical processing of speech and non-speech sounds in autism and Asperger syndrome.( Puheen ja ei-kielellisten äänten käsittely aivokuorella autismissa ja Aspergerin oireyhtymässä). Väitöskirja julkaistaan sarjassa Helsingin yliopiston psykologian laitoksen tutkimuksia. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-4604-9
Väittelijän yhteystiedot:
Tuulia Lepistö, gsm 050 548 7742, s-posti tuulia.lepisto@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme