Yksikin turvallinen aikuissuhde ennakoi parempaa elämää
Lasten ja nuorten ääni tulee vahvasti esiin VTT Elina Ekholmin ”Mä en olisi nyt tässä” -seurantatutkimuksessa. Tutkimus perustuu Helsingin Diakonissalaitoksen lapsi- ja perhetyön lastensuojelua ja psykiatriaa yhdistävässä intensiivihoidossa olleiden nuorten haastatteluihin. Tutkimus vahvistaa, että yksikin turvallinen aikuissuhde ennakoi parempaa elämää. Lastensuojeluyksikössä elettyä aikaa tarkastelevat nuoret kertovat hyvänä muistona läheisen suhteen omahoitajaan. Lapsen myöhempää sopeutumista sosiaaliseen ympäristöön ei ennusta sopeutuminen hoito-ohjelmaan, vaan merkittävien ihmissuhteiden tukevuus ja jatkuvuus.
Ekholmin kartoitus kuvaa lasten ja nuorten kokemuksia intensiivihoidosta sekä kertoo heidän elämäntilanteestaan muutama vuosi hoidon päättymisen jälkeen. Intensiivihoidossa lähtökohtana on turvallisen ja ennustettavan arjen luominen lapselle. Usein lapsen aiempi elämä on ollut kaoottista ja turvatonta.
Tutkimuksessa nuorilta kysyttiin hoidon merkityksestä sekä tämän päivän kuulumisista. Lastensuojelujakson hyvinä muistoina nuoret kokemusasiantuntijat mainitsivat myös mukavat kaverit osastolla sekä retket ja muun yhteisöllisen toiminnan. Viidennes nuorista suhtautui hoitoon kriittisesti. Vaikeiksi asioiksi nuoret kokivat säännöt, rajoitukset ja rangaistukset. Rajoittamisen hyväksyttävyyttä lisäsi haastateltujen mukaan rajoitteiden takana olevien syiden ymmärtäminen sekä toiminnan reiluus ja joustavuus.
Monikulttuuristen perheiden vanhempien kielitaidon ja tiedon puute vaikeuttaa kokemusta osallisuudesta
VTT Marja Katiskon tutkimuksessa on haastateltu monikulttuurisen taustan omaavia lastensuojeluasiakkaita heidän kokemuksistaan. Tutkimus avaa näkökulmia maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden kokemuksiin suomalaisessa lastensuojelujärjestelmässä.
Asiakkaan mahdollisuus itse vaikuttaa suunnitelmiin ja toimenpiteisiin vaikuttaa vahvasti näkemykseen koko lastensuojelun toimivuudesta tai toimimattomuudesta. Vanhemman kielitaidon puutteen lisäksi luottamuksellisen vuorovaikutussuhteen rakentumista työntekijöiden kanssa voivat vaikeuttaa asiakkaan vahvat ennakkokäsitykset lastensuojelujärjestelmää ja sen työtapoja kohtaan. Pahimmillaan tuen koetaan olevan vain palavereja ja kokouksia.
Syyt maahanmuuttajaperheen ohjautumiseen lastensuojelun asiakkaaksi eivät juuri eroa kantaväestöstä. Vanhempien vaikeat elämäntilanteet purkautuvat perhe-elämän ristiriitoina ja aviopuolisoiden avioeroina. Lapsilla puolestaan korostuvat koulunkäyntiongelmat ja kotielämän rikkonaisuus.
Katiskon tutkimuksen mukaan lastensuojelutyön suunnitelmallisuus ei aina toteutunut, koska vanhempien omat kulttuurisesti muotoutuneet ennakkokäsitykset olivat esteenä tiedon ja palveluiden vastaanottamisessa. Myös kielitaidon puute esti tiedon vastaanottamisen. Julkinen kritiikki lastensuojelua kohtaan saattoi hankaloittaa tuen vastaanottamista. Siten vastavuoroista, avointa ja luottamuksellista suhdetta työntekijöihin ei aina muodostunut. Pahimmillaan maahanmuuttajaperheen vanhemmat pelkäsivät menettävänsä vanhemmuutensa sijaishuoltopaikalle. Toinen pelko oli se, että lapsi unohtaa vanhempiensa kielen ja kulttuurin.
Tutkimukseen perustuen Katisko suosittelee lastensuojelun toimintatapojen ja työkäytäntöjen kehittämistä siten, että ne nykyistä paremmin mahdollistavat asiakkaina olevien lasten, nuorten ja vanhempien kuulemisen ja osallistumisen. Työmuotoina palaverit ja kokoukset eivät sellaisenaan palvele asiakkaita. Maahanmuuttajataustaisten perheiden asiakkuuteen lastensuojelussa saattaa liittyä valtakulttuurista eroavia käsityksiä ja merkityksiä, jotka tulee ottaa huomioon heidän kanssa työskennellessä.
Lisätietoja:
Elina Ekholm, tutkija, p. 050 3766 053, elina.ekholm@ennora.fi
Marja Katisko, tutkija, p. 040 509 5799, marja.katisko@diak.fi
Tuija Åstedt, Lapsi- ja perhetyön palvelualueen johtaja,
Helsingin Diakonissalaitos, p. 040 719 0094, tuija.astedt@hdl.fi
Ekholmin tutkimusraportti kokonaisuudessaan on luettavissa
www.hdl.fi > Julkaisut > Tutkimuksia ja raportteja.
Katiskon tutkimus kokonaisuudessaan on luettavissa
www.diak.fi > Työelämäyhteistyö > Julkaisut ja tilastot > C-sarjan julkaisut
Helsingin Diakonissalaitos (HDL) on yleishyödyllinen säätiö. Se muodostaa tytäryhtiöineen yhteiskunnallisen konsernin, joka tuottaa monipuolisia sosiaali-, terveys-, ja koulutusalan palveluja. HDL on vaikeiden yhteiskunnallisten ongelmien asiantuntija ja alan suunnannäyttäjä, jolla on vahva sosiaalinen omatunto. Lähes 150 vuoden ajan HDL on ollut luomassa uusia ratkaisuja niillä yhteiskunnan alueilla, joilla ihmiset syystä tai toisesta uhkaavat jäädä palvelujen ulkopuolelle.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos toimii rohkeasti ihmisarvon puolesta yhteiskuntaa uudistaen
Olemme jo lähes 160 vuoden ajan kehittäneet kunnianhimoisesti luovia ratkaisuja yksilön arkeen ja yhteiskunnan haasteisiin. Yhdessä yhteiskunnallisen yrityksemme Rinnekotien kanssa elämme rinnalla, luomme kohtaamisia ja yhteisöjä, joissa jokainen löytää paikkansa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Annareetta Vaara Rinnekotien uudeksi liiketoimintajohtajaksi6.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diakonissalaitos on nimittänyt sote-palveluja tuottavan Rinnekodit Oy:n uudeksi liiketoimintajohtajaksi (TtM, EMBA) Annareetta Vaaran. Hän aloittaa tehtävässään 4.8.2025. Vaara on aikaisemmin työskennellyt eri sote-palvelujen tuottajilla, viimeisimpänä Attendo Oy:ssä.
Nuorisotyöttömyys huutaa ratkaisuja! – 10 vuotta täyttävä Vamos Turku tuo nuorille toivoa ja polkuja työelämään5.5.2025 16:49:02 EEST | Kutsu
Tuhannet turkulaisnuoret ovat saaneet suunnan ja toivoa elämäänsä Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelun tuella. Turussa Vamos on ollut nuorten vierellä jo kymmenen vuoden ajan – silloin, kun suunta on ollut hukassa, usko itseensä heikko tai elämäntilanne muuten haastava. Tervetuloa juhlistamaan tätä yhteistä matkaa!
Diakonissalaitoksen toimintakertomus – Vuosi 2024 oli vaikuttavan kasvun vuosi28.4.2025 10:17:54 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli Diakonissalaitokselle poikkeuksellinen kasvun vuosi. Samalla se oli kuluneen strategiakauden viimeinen vuosi. Työ Diakonissalaitoksella kiteytyi neljään painopisteeseen: Rohkea vaikuttaja, valtakunnallinen toimija, yhtenäinen Diakonissalaitos ja tulevaisuuden työyhteisö.
Diakonissalaitos laajentaa tukea sodassa traumatisoituneille suomalaisille ja heidän läheisilleen16.4.2025 08:41:22 EEST | Tiedote
Diakonissalaitos tarjoaa nyt henkilökohtaista tukea ja palveluohjausta myös suomalaisille sodassa traumatisoituneille ja heidän läheisilleen, hyödyntäen vuosikymmenten kokemusta sodassa traumatisoituneiden kuntoutuksesta.
Muistutus: Inhimillisen ja kestävän tulevaisuuden rakentajien ilta ehdokkaille ja medialle Jyväskylässä 31.3.202528.3.2025 13:12:45 EET | Kutsu
Talous tiukkenee, haasteet syvenevät. Miten varmistamme, ettei yksikään nuori syrjäydy? Miten katkaisemme nuorten huumekuolemien kierteen? Miten varmistamme, ettei kukaan jää ilman kotia tai tarvitsemiaan päihdepalveluita? Mitä sotepalveluiden hankinnassa tulisi ottaa huomioon? Entä miten julkisissa hankinnoissa voidaan siirtyä suoritteiden ostamisesta tulosten hankintaan?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme