Uusi tapa tutkia tähtienvälisiä pilviä
Tähtienvälisessä avaruudessa olevat tiheät pilvet eivät läpäise näkyvää valoa, ja tämän vuoksi pilvet näyttäytyvät tyhjinä alueina vasten pilvien takana olevaa tähtikenttää. Nämä pimeät sumut ovat kiinnostavia, koska uudet tähdet syntyvät niiden sisällä. Pilvien sisäosien tutkimiseksi tähtitieteilijät joutuvat turvautumaan pitkien aallonpituuksien säteilyyn. Usein käytettyjä menetelmiä ovat pilvien pölyn lähettämän lämpösäteilyn mittaaminen kaukoinfrapunassa sekä kaasumolekyylien lähettämien radioalueen spektriviivojen tutkiminen.
Uusimmassa Astronomy & Astrophyscis-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa suomalainen tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta osoittaa, että pilviä voidaan kartoittaa myös mittaamalla pilvien kirkkautta lähi-infrapunassa. Tähtien säteily valaisee pilviä ulkoapäin, jolloin pilvessä olevien pölyhiukkasten aiheuttama sironta voidaan havaita heikkona pintakirkkautena. Tutkijaryhmä oli aiemmin mallintanut ilmiötä, ja nyt julkaistiin ensimmäiset tulokset havainnoista, jotka tehtiin vuonna 2006 Euroopan Eteläisen Observatorion (ESO, http://www.eso.org) uuden teknologian teleskoopilla, sen SOFI-instrumentilla. Tutkimuksen kohteena oli osa molekyylipilvestä, joka on eteläisen taivaan Etelän kruunun tähdistössä.
Nyt julkaistu tutkimus osoitti, että sironneen valon avulla voidaan myös käytännössä saada korkean resoluution kuvia tähtienvälisistä pilvistä. Pintakirkkautta verrattiin menetelmään, jossa pilvi kartoitetaan tutkimalla pilven läpi näkyvien tähtien valon punertumista. Vertailu osoitti, että uuden menetelmän avulla saadaan tarkasti selville massan jakautuminen myös pilven sisäosissa.
Uuden menetelmän suurin etu on sen suuri erotuskyky. Lähi-infrapunassa pintakirkkauden mittauksissa on mahdollista saavuttaa kaarisekunnin resoluutio, joka on lähes kertaluokan parempi kuin useimmissa muissa nyt käytössä olevissa menetelmissä. Menetelmän tärkeyttä lisää vielä havaintolaitteiden nopea kehitys. Esimerkiksi ESO:n pian toimintansa aloittavan VISTA-teleskoopin VIRCAM-instrumentin näkökenttä on yli 200 kertaa suurempi kuin nyt käytetyllä SOFI:lla. Tämä mahdollistaa suurten alueiden kartoittamisen nopeasti.
Tutkimusryhmään kuuluvat akatemiatutkija Mika Juvela, Veli-Matti Pelkonen ja professori Kalevi Mattila Helsingin yliopiston Tähtitieteen laitoksesta sekä Paolo Padoan Kalifornian yliopistosta (UCSD).
Katso myös http://www.eso.org/public/outreach/press-rel/pr-2008/pr-06-08.html
Lisätietoja antaa akatemiatutkija Mika Juvela, puhelin 040 744 2367.
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen, tiedottaja, 191 51042
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme