Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kaalit ja salaatit nyt meheviä ja rapeita

Jaa
Avomaan kaalien ja rapeiden keräsalaattien sadot ovat nyt parhaimmillaan. Niissä on nyt raikkautta, rapeutta ja mehevyyttä. Varhaiskaalilla päästiin herkuttelemaan kesäkuun lopussa. Samaan aikaan alettiin korjata myös rapeaa keräsalaattia eli jäävuorisalaattia. Uudet napakat, kauniit kukka- ja parsakaalit aloittavat kautensa juuri nyt. Yksinkertaiset tavat valmistaa kaalit ja salaatit ruoaksi ovat ne kaikkein maistuvimmat! Löydät ne koottuina tästä tiedotteesta.

Varhaiskaali, monipuolinen herkku

Varhaiskaalia voi syödä rouskuvina lohkoina ihan sellaisenaan. Kaalin voi myös leikata suikaleiksi ja pyöräyttää raikkaassa marinadissa. Purista sitruunasta muutama ruokalusikallinen mehua ja lisää vajaa desilitra laadukasta öljyä. Mausta suolalla ja sokerilla. Tämä helppo marinadi sopii kaikille varhaisvihanneksille.

Grillin äärellä varhaiskaali valmistuu helposti. Kuumenna lohkottu kaali grilliritilällä niin, että pinta saa hyvän värin. Valele kevyesti öljyllä ja ripauta päälle pähkinämurskaa. Myös yrttivoisula sopii hyvin. Loistavan lisäkkeen kala-aterialle saat, kun kuumennat kaalisuikaleet öljytilkassa kattilassa, lisäät lorauksen valkoviiniä sekä tölkillisen ranskankermaa, kuumennat sekoitellen ja maustat suolalla ja pippurilla.

Coleslaw kuuluu kesään. Tämä kaalisalaatti sopii lähes joka aterialle. Sekoita kastikkeeseen saman verran laadukasta majoneesia ja jogurttia tai lisää tilkkaseen majoneesia tölkillinen kermaviiliä. Suolan ja sokerin lisäksi voit valita mausteeksi joko tuoreyrttiä, esimerkiksi minttua, tai raastaa joukkoon piparjuurta.

Varhaiskaalipataan tarvitset parikin kerää varhaiskaalia, muutamia porkkanoita, sipulia ja kasvislientä. Tukevuutta pata saa kvinoasta, joka kypsyy samaan tahtiin nuoren kaalin kanssa. Valitse nesteeksi kasvislientä. Paista paloiteltua maustettua makkaraa pannussa tai käytä raakamakkaraa ja lisää nämä pataan. Karitsanjauheliha on nappivalinta sekin. Viimeistele pata tilkalla valkoviiniä ja lisää tuoreyrttejä.

Vokki- tai muurinpohjapannu monipuolistavat varhaisvihannesten käyttöä. Vokattuna varhaiskaali maistuu monen mielestä kaikkein parhaalta. Sateiseen päivään sopii kaalikeitto minestronen tapaan, samoin perinteinen kaalilaatikko. Ohjeita löytyy mm. www.kasvikset.fi -nettikeittokirjasta.

Jäävuorisalaatti rapsahtaa raikkaasti

Laadukkaalle jäävuorisalaatille on aina käyttöä. Moni tekee aamuisin smoothieta tai viherjuomaa, jonne mehevät jäävuorisalaatin lohkot sopivat loistavasti. Kesäiseen päivään ja piknikille kuuluu kreikkalainen salaatti. Sen pohjana toimii parhaiten rapea keräsalaatti. Herkullista on myös salaatti, jossa pilkottuun jäävuorisalaattiin yhdistetään vesimelonikuutioita ja mansikoita. Päälle voi valella kevyesti caesarsalaatin kastiketta ja ripotella yrttejä.

Aivan samoin kuin varhaiskaalin myös jäävuorisalaatin lohkot sopivat grillattaviksi. Sivele pintaan laadukasta öljyä ja muutama tippa hunajaa. Raidoita pinta parilalevyllä.

Kukka- ja parsakaalit parhaimmillaan

Kesän ensimmäiset kukkakaalit on hyvä höyrykypsentää. Lisukkeeksi sopii yrttivoisula taikka muna- tai kinkkukastike. Sama valmistustapa sopii myös parsakaalille. Käytä sekä kukka- että parsakaalista suojalehdet ja kannat hyväksi. Kantaosien kypsyminen vie hieman pidemmän ajan ja suojalehtiä kuumennetaan vain hetki.

Tämän kesän hitti on paahtaa kokonainen kukkakaali grillissä tai uunissa. Kevyesti öljytty pinta ruskistuu kauniisti ja kaikki maku jää tallelle. 200-asteisessa uunissa uuden sadon kukkakaali kypsyy vajaassa tunnissa.

Parsakaalista voit tehdä lämpimän salaatin tai pastaruoan. Ryöppää eli kypsennä parsakaalia parin minuutin ajan suolalla maustetussa vedessä. Sen jälkeen jäähdytä kaali kylmässä vedessä ja leikkaa viipaleiksi. Yhdistä parsakaali kuumiin, paloiteltuihin varhaisperunoihin tai kuumaan pastaan. Kääntele joukkoon maustettua ranskankermaa ja pähkinämurskaa.

Hunaja-viinietikkaseos sopii parsakaalin viimeistelyyn. Laita suolalla maustettuun veteen tai höyrykattilaan ensin parsakaalin paloiteltu varsi, sitten lohkottu nuppuosa ja lopuksi vain hetkeksi suojalehdet. Kesäinen parsakaali kypsyy nopeasti. Mausta kuuma parsakaali parilla ruokalusikallisella hunajaa ja ruokalusikallisella viinietikkaa, jotka on sekoitettu keskenään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Haastattelupyynnöt: Mika Virtanen, MTK ry, 0400 544 728
Ruokaohjeet ja -vinkit antoi: Pirjo Toikkanen, ruokatoimittaja, 0400 894 549

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote

Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote

Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye