Immuunijärjestelmän toiminta vaikuttaa alttiuteen saada alkoholin aiheuttama maksavaurio
Alkoholin aiheuttamat sairaudet ovat terveydenhuollon keskeisimpiä ongelmia, ja niiden määrä lisääntyy sekä Suomessa että muualla maailmassa. Alkoholin aiheuttama maksavaurio alkaa maksan rasvoittumisesta ja etenee kirroosiin.
Maksa rasvoittuu jo yhden viikonlopun rajun ryypiskelyn seurauksena, mutta tilanne korjautuu, jollei alkoholin käyttöä jatketa. Maksakirroosi sen sijaan on korjautumaton vaurio. Maksakirroosiin sairastuu kuitenkin vain 15 – 25 prosenttia alkoholisteista, joten alkoholin lisäksi täytyy olla myös muita yksilöllisiä tekijöitä, jotka laukaisevat vaurion kehittymisen.
Lääkäri Igor Bykovin väitöstutkimuksen lähtökohtana oli oletus, että kehon puolustus- ja puhtaanpitojärjestelmien tehokkuus vaikuttaa alttiuteen saada alkoholin aiheuttama maksasairaus. Ihmisen immuunijärjestelmän keskeinen osa on niin sanottu komplementtijärjestelmä, jonka tehtäviin kuuluu yhdessä tulehdussolujen kanssa poistaa kehosta haitallisia rakenteita, kuten mikrobeja ja vaurioituneita kudoksia.
Bykov tutki eläinmallissa synnynnäisten komplementtipuutosten vaikutusta
alkoholimaksavaurion kehittymiseen. Rotille, joilla oli C6-komplementtitekijän puutos, kehittyi vaikeampi maksasairaus ja enemmän tulehdusmuutoksia kuin kontrollirotille kuuden viikon alkoholialtistuksen ja rasvapitoisen ruoan jälkeen.
”Tämä viittaa siihen, että komplementin toiminta suojaa maksaa alkoholin aiheuttamilta kudosvaurioilta. On myös mahdollista, että komplementin toiminta estää alkoholin vaurioittamasta suolesta päässeitä mikrobeja aiheuttamasta kudostuhoa”, Bykov sanoo.
Komplementilla ja rasva-aineenvaihdunnalla on havaittu olevan keskinäinen yhteys. Alkoholi aiheuttaa rasvapitoista ruokaa syöville hiirille rasvamaksavaurion ja sitä seuraavan tulehdusreaktion. Bykovin tutkimus kuitenkin osoitti, että mikäli hiiriltä puuttui komplementin tekijä C3, maksaan ei kertynyt rasvaa eikä tulehdusmuutoksia kehittynyt. ”Tämä merkittävä tulos osoittaa, että komplementti ja erityisesti sen tekijä C3 osallistuvat alkoholin aiheuttaman tulehduksellisen maksavaurion kehittymiseen. C3:n puuttuminen vaikuttaa siis päinvastaisesti kuin C6:n puutos”, Bykov toteaa.
Kysymyksessä on ensimmäinen tutkimus, jossa selvästi osoitetaan, että komplementtitekijä C3 on olennainen tekijä alkoholivälitteisen maksavaurion kehittymisessä.
Selvittäessään tarkemmin C3-puutoksen vaikutusta maksavaurioon ja rasva-aineenvaihduntaan Bykov havaitsi, että C3-tekijä lisäsi hiirillä rasva-aineenvaihdunnan entsyymien ja adiponektiinireseptori 2:n määriä maksassa, mutta vähensi suojaavan adiponektiinin määrää sekä maksassa että seerumissa. Komplementtijärjestelmällä ja rasva-aineenvaihdunnalla on näin ollen merkittäviä vuorovaikutuksia keskenään.
Etanoli vaikutti myös suoraan komplementtijärjestelmän toimintaan tavalla, joka voimisti tulehdusreaktiota. Geenianalyyseissä havaittiin etanolin lisäävän kahden proteiinin, SPARCin ja lipokaliini-2:n tuottoa. Väittelijän mukaan on aiheellista tutkia, voidaanko näitä proteiineja käyttää alkoholin aiheuttaman maksavaurion varhaisina merkkiaineina.
Lääkäri Igor Bykovin väitöskirja “Complement system and alcoholic liver disease” tarkastetaan perjantaina 25.4.2008 klo 12 Haartman-instituutin pienessä luentosalissa, Haartmaninkatu 3.
Väittelijän yhteystiedot (mahd. haastattelut englanniksi):
Puh. 050 468 8751
Sähköposti: bykovil@netscape.net
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme