Immuunijärjestelmän toiminta vaikuttaa alttiuteen saada alkoholin aiheuttama maksavaurio
Alkoholin aiheuttamat sairaudet ovat terveydenhuollon keskeisimpiä ongelmia, ja niiden määrä lisääntyy sekä Suomessa että muualla maailmassa. Alkoholin aiheuttama maksavaurio alkaa maksan rasvoittumisesta ja etenee kirroosiin.
Maksa rasvoittuu jo yhden viikonlopun rajun ryypiskelyn seurauksena, mutta tilanne korjautuu, jollei alkoholin käyttöä jatketa. Maksakirroosi sen sijaan on korjautumaton vaurio. Maksakirroosiin sairastuu kuitenkin vain 15 – 25 prosenttia alkoholisteista, joten alkoholin lisäksi täytyy olla myös muita yksilöllisiä tekijöitä, jotka laukaisevat vaurion kehittymisen.
Lääkäri Igor Bykovin väitöstutkimuksen lähtökohtana oli oletus, että kehon puolustus- ja puhtaanpitojärjestelmien tehokkuus vaikuttaa alttiuteen saada alkoholin aiheuttama maksasairaus. Ihmisen immuunijärjestelmän keskeinen osa on niin sanottu komplementtijärjestelmä, jonka tehtäviin kuuluu yhdessä tulehdussolujen kanssa poistaa kehosta haitallisia rakenteita, kuten mikrobeja ja vaurioituneita kudoksia.
Bykov tutki eläinmallissa synnynnäisten komplementtipuutosten vaikutusta
alkoholimaksavaurion kehittymiseen. Rotille, joilla oli C6-komplementtitekijän puutos, kehittyi vaikeampi maksasairaus ja enemmän tulehdusmuutoksia kuin kontrollirotille kuuden viikon alkoholialtistuksen ja rasvapitoisen ruoan jälkeen.
”Tämä viittaa siihen, että komplementin toiminta suojaa maksaa alkoholin aiheuttamilta kudosvaurioilta. On myös mahdollista, että komplementin toiminta estää alkoholin vaurioittamasta suolesta päässeitä mikrobeja aiheuttamasta kudostuhoa”, Bykov sanoo.
Komplementilla ja rasva-aineenvaihdunnalla on havaittu olevan keskinäinen yhteys. Alkoholi aiheuttaa rasvapitoista ruokaa syöville hiirille rasvamaksavaurion ja sitä seuraavan tulehdusreaktion. Bykovin tutkimus kuitenkin osoitti, että mikäli hiiriltä puuttui komplementin tekijä C3, maksaan ei kertynyt rasvaa eikä tulehdusmuutoksia kehittynyt. ”Tämä merkittävä tulos osoittaa, että komplementti ja erityisesti sen tekijä C3 osallistuvat alkoholin aiheuttaman tulehduksellisen maksavaurion kehittymiseen. C3:n puuttuminen vaikuttaa siis päinvastaisesti kuin C6:n puutos”, Bykov toteaa.
Kysymyksessä on ensimmäinen tutkimus, jossa selvästi osoitetaan, että komplementtitekijä C3 on olennainen tekijä alkoholivälitteisen maksavaurion kehittymisessä.
Selvittäessään tarkemmin C3-puutoksen vaikutusta maksavaurioon ja rasva-aineenvaihduntaan Bykov havaitsi, että C3-tekijä lisäsi hiirillä rasva-aineenvaihdunnan entsyymien ja adiponektiinireseptori 2:n määriä maksassa, mutta vähensi suojaavan adiponektiinin määrää sekä maksassa että seerumissa. Komplementtijärjestelmällä ja rasva-aineenvaihdunnalla on näin ollen merkittäviä vuorovaikutuksia keskenään.
Etanoli vaikutti myös suoraan komplementtijärjestelmän toimintaan tavalla, joka voimisti tulehdusreaktiota. Geenianalyyseissä havaittiin etanolin lisäävän kahden proteiinin, SPARCin ja lipokaliini-2:n tuottoa. Väittelijän mukaan on aiheellista tutkia, voidaanko näitä proteiineja käyttää alkoholin aiheuttaman maksavaurion varhaisina merkkiaineina.
Lääkäri Igor Bykovin väitöskirja “Complement system and alcoholic liver disease” tarkastetaan perjantaina 25.4.2008 klo 12 Haartman-instituutin pienessä luentosalissa, Haartmaninkatu 3.
Väittelijän yhteystiedot (mahd. haastattelut englanniksi):
Puh. 050 468 8751
Sähköposti: bykovil@netscape.net
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Politiikkasuositus: Palkokasvien käyttöä lisättävä väestön terveyden ja ruokavalion kestävyyden edistämiseksi20.8.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Uusi politiikkasuositus esittää toimia palkokasvien saamiseksi nykyistä vahvemmin osaksi suomalaista ruokakulttuuria ja kuluttajien arkea. Tavoitteena on vauhdittaa elintarviketuotannon innovaatioita, edistää hyvää ravitsemusta ja terveyttä sekä vahvistaa kotimaisen ruoantuotannon kestävyyttä ja valkuaisomavaraisuutta.
Hyönteislajien uhanalaisuusarvioiden puute vaikeuttaa luonnonsuojelua20.8.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Vain 1,2 prosenttia maailman miljoonasta tunnetusta hyönteislajista on saanut uhanalaisuusarvion. Tämä vaikeuttaa monimuotoisuuden arviointia ja luonnonsuojelutoimenpiteitä. Uhanalaisuusluokittelun kattavuutta voitaisiin parantaa riittävän suurten havaintoaineistojen ja uusien tilastollisten menetelmien avulla.
Kuurojen itsemääräämisoikeutta on rajoitettu eugeniikan varjolla yli sadan vuoden ajan18.8.2025 10:02:15 EEST | Tiedote
Maija Koiviston tutkimus valottaa erityisesti kuurojen naisten asemaa ja kehollisia oikeuksia. Väitöstilaisuuden kieli on kansainvälinen viittominen.
Helsingin yliopisto nousi sijalle 94 arvostetussa Shanghain yliopistovertailussa15.8.2025 10:07:24 EEST | Tiedote
Yliopiston sijoitus on nousussa 2010-luvun suuria yliopistoleikkauksia seuranneiden laskuvuosien jälkeen. ”Nyt kun kehitys on jälleen saatu nousuun, sitä ei tulisi vaarantaa uusilla leikkauksilla”, sanoo vararehtori Anne Portaankorva.
Menetyksiä pohjoisessa, tulokkaita etelässä – ilmastonmuutos muokkaa yöperhosten yhteisöjä eri puolilla Suomea13.8.2025 12:38:50 EEST | Tiedote
Ilmastonmuutos muokkaa yöperhosten yhteisöjä eri puolilla Suomea. Helsingin yliopiston tutkijoiden mukaan kylmiin olosuhteisiin sopeutuneet lajit harvinaistuvat pohjoisessa samalla kun Etelä-Suomeen saapuu lämpimään sopeutuneita lajeja manner-Euroopasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme