Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

30%OFF – ny dans på Caisa!

Dela

Mirva Mäkinens mångkonstnärliga verk 30%OFF, som får sin premiär på kulturcentret Caisa den 26 februari 2020, kombinerar videokonst, projicering och ljudinstallationer med dans och musik. I sitt överflöd behandlar verket tredjedelen och något mindre.

Mirva Mäkinens nya verk 30%OFF får sin premiär den 26 februari 2020 på Caisa. Foto: © Bambú Locquet Vandenberghe 
Mirva Mäkinens nya verk 30%OFF får sin premiär den 26 februari 2020 på Caisa. Foto: © Bambú Locquet Vandenberghe 

 Allt accelererar och sker skenbart i realtid i dagens värld. Under verkets övningsperiod har Mirva Mäkinen strävat efter det motsatta, att långsamt göra, tänja och göra mindre. De konstnärliga målen är dialog mellan ljud, rörelse, musik och videokonst samt möten mellan konstnärer.

Nedan finns några utdrag ur de ljudinspelningar som hörs i föreställningen och som arbetsgruppen har producerat när den har dryftat kring betydelsen av 30%OFF:

Jag har stått inför produkter med orangefärgade -30%-lappar i butiken och funderat på rabatter och produkter som föråldras. Detta resonerar också med att jag har funderat på mitt åldrande. Inför en ekologisk katastrof har jag inte heller kunnat låta bli att också fundera på hur jag borde kunna konsumera 30 procent mindre och lära mig leva annorlunda. Vad är priset på min egen skenbara framgång och hur berättigar jag exempelvis det att jag konsumerar mer när jag skapar konst än i övrigt i min vardag?
Mirva Mäkinen

Mindre är mera och färre är fler när allt onödigt raderats. Ena tredjedelen börsen ut, snittet av gott och illa, bara två av tre kvar att gilla. Ingen ny tredjedel går knappast mera fel. Det är trettio procent färre folkmord, mindre tortyr, människohat och sliten plast, mindre klimatlast. Mindre bränsle och slukat kött, som bara gör klimatet trött.
Dagmar Ilonoja

Trettio procent mindre skratt, kärlek och glädje, glöd och känsla. Trettio procent färre kramar. Å andra sidan kan det också vara trettio procent mindre hat, sorg, förakt, skräck, tårar och avsked. Hur vore det om vi sade mindre och gjorde mindre, älskade mindre eller levde mindre?
Oona Eronen

Vad innebär färskhet i konst eller aktivitet och å andra sidan vad betyder "bäst före"? När händer det att jag är beredd att sälja mig själv till ett lägre pris... Som dansare och utövande konstnär är jag intresserad av att söka, leta, försöka och upprepa men framför allt av vad det händer med konstnären under ett konstverk. Tänk om man kunde lämna bort 30 % av innehållet i ett verk. Kunde lätthet och tröghet vara dygder?
Mirva Mäkinen

Koreografi och regi: Mirva Mäkinen och Tuomas Juntunen
Dans: Otto Akkanen och Mirva Mäkinen
Cellist: Sergio Castrillon
Ljudplanering: Jaakko Autio
Videokonst: Kim Saarinen
Belysning: Johan Karlstedt
Dansstuderande vid gymnasiet Kallion lukio: Amrane Viivi, Eronen Oona, Eskelinen Aurora, Iho Kaisa, Ilonoja Dagmar, Katila Aino, Kemppi Rosa, Lätti Kerttu, Mikkola Milla, Nikkarinen Vilma, Oosi Laura, Pääskysaari Ada, Pösö Livi, Saari Martta, Saraste Kerttu, Utter Anni och Yliluoma Nilla 

30%OFF
Föreställningar:
on 26.2 kl. 19 PREMIÄR
to 27.2–lö 29.2 kl. 19
Biljetter: 10/6 euro

Längd: cirka 1 h
Åldersrekommendation: för personer över 10 år

Kulturcentret Caisa, Caisasalen
Ekogatan 4 B, Helsingfors

Mirva Mäkinen
Mirva Mäkinen är lektor i dans vid gymnasiet Kallion lukio sedan 1999. Hon har undervisat i dans internationellt i cirka 40 olika länder. Som dansös har hon medverkat bland annat i Karttunen Kollektiivi och i Circo Aereos, Mikko Orpanas och Joona Halonens verk. Under de senaste åren har hon arbetat i ett flertal olika verk av Valtteri Raekallio.

I sina egna koreografier har Mirva Mäkinen varit särskilt intresserad av konstnärens förhållande till åskådaren och åskådarens position. Hon har skapat både platsspecifika verk och scenkonstverk. Mäkinen har redan länge dryftat kring olika sätt att omvandla åskådarens enkelriktade position från salongen också till ett rumsmässigt element.

Nyckelord

Kontakter

kulturproducent Johanna Rissanen/ Kulturcentret Caisa, Helsingfors stad
040 3513797, johanna.rissanen@hel.fi

Bilder

Mirva Mäkinens nya verk 30%OFF får sin premiär den 26 februari 2020 på Caisa. Foto: © Bambú Locquet Vandenberghe 
Mirva Mäkinens nya verk 30%OFF får sin premiär den 26 februari 2020 på Caisa. Foto: © Bambú Locquet Vandenberghe 
Ladda ned bild
Foto © Bambú Locquet Vandenberghe 
Foto © Bambú Locquet Vandenberghe 
Ladda ned bild
Foto © Bambú Locquet Vandenberghe 
Foto © Bambú Locquet Vandenberghe 
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin maauimaloiden sekä Itäkeskuksen ja Pirkkolan uimahallien saunat avataan18.6.2020 14:00:00 EESTTiedote

Kumpulan ja Uimastadionin maauimaloiden sekä Itäkeskuksen ja Pirkkolan uimahallien saunat avataan yleisön käyttöön maanantaina 22.6. alkaen, pois lukien Itäkeskuksen uimahallin höyrysauna, joka pidetään vielä toistaiseksi suljettuna. Saunat ovat olleet suljettuina koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Saunoissa asiakkaiden tulee pitää turvaväliä muihin saunojiin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum