Yli puolella ekaluokkalaisista on jo oma puhelin
Teleoperaattori DNA:n kyselyn perusteella ala-asteikäiset lapset ovat jo hyvin aktiivisia puhelimen käyttäjiä. Kahdeksalla kymmenestä on oma puhelin ja sitä käytetään monipuolisesti. Myös tabletit ovat pienten koululaisten aktiivikäytössä: jo 6–7-vuotiaista valtaosa käyttää tablettia ainakin jossain määrin.
Tärkein syy lapsen ensimmäisen puhelimen hankkimiseen on yhteydenpito perheen välillä ja lapsen turvallisuus. Kouluun meno on tässä selvä rajapyykki. Kuusivuotiaista oma puhelin on 27 prosentilla lapsista, kahdeksanvuotiaista jo lähes kaikilla.
Älypuhelinten osuus lasten puhelimista on hyvin korkea: kahdeksanvuotiaista kolmella neljästä on älypuhelin, 12-vuotiaista se on 97 prosentilla.
”Hyvin yleinen kuvio on, että lapselle hankitaan ensimmäinen puhelin koulua varten ja sen käyttöä harjoitellaan yhdessä. Yhä useammin ensimmäinen puhelin on älypuhelin, jolloin sen hankkimiseen liittyy myös netin käytön pelisääntöjen opettelu”, sanoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.
Mihin lapset käyttävät puhelintaan?
Soittaminen ja tekstiviestien lähettäminen ovat päällimmäisinä vanhempien mielissä, kun lapselle hankitaan ensimmäistä puhelinta. Varsin pian tämän rinnalle tulee kuitenkin myös muita puhelimen käyttötapoja.
Erityisesti WhatsApp-viestipalvelu on lasten suosiossa, sitä käyttää vanhempien mukaan kolme neljästä älypuhelinta käyttävästä ala-asteikäisestä.
YouTube-videoita katsoo älypuhelimellaan lähes päivittäin kaksi kolmesta ala-asteikäisestä. Varsinaista nettiselailua harrastaa noin puolet. Pelaamiseen puhelinta käyttää kolme neljästä ala-asteikäisestä.
Sosiaalisen median palveluista Instagram on Facebookia selvästi yleisempi: Instagramissa on 28 prosenttia älypuhelinta käyttävistä ala-asteikäisistä, Facebookissa 12 prosenttia.
Vanhempien suurimpia huolenaiheita lapsen puhelinkäytössä ovat netin valvomaton käyttö, haitalliset sivustot ja se, että puhelimen käyttöön kuluu liikaa aikaa.
”Oman puhelimen ja lapsen ensikohtaaminen on tärkeä vaihe, koska silloin luodaan pohja tuleville mediataidoille. Yhteisistä pelisäännöistä on kuitenkin hyvä sopia heti alkuvaiheessa”, painottaa Aavikko.
Tabletti käytössä jo suurella osalla lapsista
Valtaosa 6–12-vuotiaista lapsista käyttää tablettia – joko kotona tai koulussa. Oma henkilökohtainen tabletti on joka neljännellä lapsella.
Jo 6–7-vuotiaat lapset käyttävät tablettia hyvin aktiivisesti. Vaikka heistä vain 17 prosentilla on oma tabletti, 70 % käyttää muun henkilön tai talouden yhteistä tablettia.
Tabletit ovat lapsilla ennen kaikkea viihdekäytössä: pelaaminen sekä videoiden, elokuvien tai tv-ohjelmien katselu ovat yleisimpiä tabletin käyttötapoja.
Mikä on oikea ikä älypuhelimelle?
Ala-asteikäisten vanhempien mielestä oikea ikä ensimmäiselle puhelimelle on 6–7 vuotta. Älypuhelin sopii vanhempien mielestä 8-vuotiaalle. Erilaiset viestipalvelut voi ottaa vanhempien mielestä käyttöön kymmenen vuoden iässä ja sosiaalisen median 12-vuotiaasta lähtien.
Lapsen kyky ottaa vastuuta puhelimen käytöstä kasvaa iän myötä. Kuusivuotiaiden lasten vanhemmista 42 % uskoo, että oma lapsi pystyy kantamaan vastuuta puhelimen käytöstään, 12-vuotiaiden vanhemmista jo 80 prosenttia on tätä mieltä.
Pelisääntöjä puhelimen käyttöön
Monet vanhemmat asettavat erilaisia rajoja lapsen puhelimen käytölle. Yksi yleisimmistä on aikaraja: puhelinta saa käyttää vain tietyn verran päivässä. Myös netin käyttöä rajoitetaan yleisesti, osa vanhemmista kieltää sen kokonaan. Sovellusten lataaminen älypuhelimeen sovitaan usein vanhempien tehtäväksi.
Tärkeää on oppia hyvän käytöksen sääntöjä myös älypuhelimella: ilkeiden viestien lähettäminen ja kaikenlainen kiusaaminen ovat huonoa käytöstä myös virtuaalimaailmassa. Lisäksi lapsen yksityisyyden varjeleminen netissä on monen vanhemman mielestä tärkeää.
DNA kokosi viisi vinkkiä (liite 2) lapsen ensimmäisen puhelimen ostaville vanhemmille. Hyvä tapa testata lapsen valmiuksia puhelimen käyttöön on myös lapselle annettava todistus puhelimen käyttötaidoista ja pelisääntöjen noudattamisesta (liite 3).
DNA tutki 6–12-vuotiaiden lasten puhelimen käyttöä kesällä 2015. Tutkimus toteutettiin online-kyselynä DNA:n asiakkaille, ja siihen vastasi 2166 esikoulu- ja ala-asteikäisen lapsen vanhempaa tai huoltajaa.
Lisätietoja:
toimitusjohtaja Sami Aavikko, DNA Kauppa Oy, puh. 044 044 3069, sami.aavikko@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Liitteet:
1. Yhteenveto tutkimustuloksista
2. Viisi vinkkiä lapsen ensimmäistä puhelinta ostaville vanhemmille
3. Todistus puhelimen käyttötaidoista ja pelisääntöjen noudattamisesta
Avainsanat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
Päijät-Hämeen hyvinvointialue valitsi DNA:n tietoliikennepalvelujensa toimittajaksi7.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
DNA toimittaa Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle suljetun tietoliikenneverkon, internetyhteydet sekä lähiverkon palvelut. DNA voitti palvelukokonaisuuden kilpailutuksen kattavalla palvelunhallinnallaan ja laadukkaalla ja laajamittaisella verkollaan.
The Päijät-Häme wellbeing services county has selected DNA as its telecommunication service provider7.5.2025 08:30:00 EEST | Press release
DNA will provide the Päijät-Häme wellbeing services county with a closed telecommunications network, internet connections and LAN services. DNA won the tender for this service package thanks to its comprehensive service management and high-quality, extensive network.
DNA Oyj:n tammi–maaliskuun 2025 liiketoimintakatsaus: Liikevaihto ja kannattavuus kehittyivät suotuisasti6.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
DNA:n liiketoimintavuosi 2025 on alkanut myönteisesti. Tammi–maaliskuussa niin liikevaihto, palveluliikevaihto kuin käyttökatekin kasvoivat, kuten myös matkaviestinverkon sekä kiinteän laajakaistan liittymämäärätkin.
DNA Plc’s Business Review for January–March 2025: Favourable developments in both total revenues and profitability6.5.2025 08:30:00 EEST | Press release
DNA's business year 2025 started favourably. Total revenues, service revenue and EBITDA increased in January–March, as did mobile network and fixed broadband subscription volumes.
DNA:n huhtikuun 2025 myydyimmät puhelimet ja älykellot2.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Applen iPhone 13 5G nappasi ensimmäisen sijan sekä kuluttajien että yritysasiakkaiden myydyimpien puhelinten listalla huhtikuussa. Apple piti kärkipaikkaa myös käytettyjen puhelinten listalla iPhone 12 5G -mallillaan. Huhtikuun myydyin älykello oli OnePlus Watch 3, ja Xploran mallit olivat puolestaan suosituimpia kellopuhelimia huhtikuussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme