Näillä kysymyksillä löydät parhaan vuokralaisen
Miksi muutat?
Vuokralaisen vastaus muuton syistä kertoo paljon vuokralaisen elämäntilanteesta, minkä tyyppistä ja kuinka pitkäaikaista asuntoa hän etsii. Useimmiten vuokranantajat etsivät pitkäaikaista vuokralaista, mutta jo yksikin vuosi on monelle vuokralaiselle pitkä aika. ”Ongelmaton, vuoden kestävä vuokrasuhde on aina kannattavampi kuin lisätöitä teettävä kolmen vuoden suhde. Vuokralaista etsiessä ei kannata katsoa liikaa mahdollista vuokra-aikaa, vaan yhteispelin toimivuutta ja vuokralaista kokonaisuutena,” Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva muistuttaa. Kiire, epämääräiset tarinat ja kummalliset ristiriidat vuokralaisehdokkaan kertomuksessa ovat hälytysmerkkejä, joita ei kannata jättää huomiotta.
Mitä teet?
Vastuullinen vuokranantaja valitsee sellaisen vuokralaisen, jonka maksukyky riittää asunnon vuokraan. Vuokranantaja haluaa siis selvittää, miten vuokralainen ansaitsee elantonsa, jotta selviytyy asiallisesti vuokranmaksusta. Työtön vuokralaiskandidaatti ei ole huonompi kuin muut, kunhan pystyy kertomaan, miten hoitaa vuokran. Vakuuden on myös hyvä olla mietittynä ja hoidettuna etukäteen.
Onko luottotiedot kunnossa?
Luottotiedoista kannattaa aina ensin kysyä vuokralaisehdokkaalta itseltään ja sen jälkeen tarkistaa ne omatoimisesti. Menneisyyden maksuhäiriön ei tarvitse automaattisesti tarkoittaa ehdokkaan hylkäämistä. Tarkistamalla tiedot tulee kuitenkin vähintään tietoiseksi riskeistä, joita vuokraukseen sisältyy. Jos vuokralaiskandidaatti vakuuttaa omaavansa puhtaat luottotiedot, mutta ne eivät rekisterin mukaan ole kunnossa, on hänen rehellisyyttään syytä epäillä myös muissa asioissa. Jos kandidaatti taas etukäteen myöntää tiedoissa näkyvän esimerkiksi maksamattoman puhelinlaskun parin vuoden takaa, on tilanne täysin eri.
Kaikkea ei saa kysyä
Vuokranantaja saa kysyä vuokralaisehdokkaalta vuokranmaksuun ja asumiseen liittyvistä asioita. Näihin asioihin kuuluvat esimerkiksi työ- tai opiskelupaikka, kuukausitulot ja palkkatodistus, kuten myös lemmikit. Vuokranantajalle ei kuulu esimerkiksi se, ovatko asuntoon muuttavat henkilöt parisuhteessa keskenään tai vuokralaisen uskonnollinen suuntaus. Asunnon vuokraaminen ei edellytä oman yksityiselämän täyttä avaamista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mia Koro-KanervaToiminnanjohtaja, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:050 3031615mia.koro-kanerva@vuokranantajat.fiTietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Asiantuntija muistuttaa: Asunnon luvaton jälleenvuokraus voi tulla kalliiksi19.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Oman kodin lyhytaikainen jälleenvuokraus voi olla monelle vuokralla asuvalle houkutteleva vaihtoehto etenkin kesällä, kun moni asunto jää muutoin tyhjäksi lomien ja kesätapahtumien aikana. Vuokralainen tarvitsee koko asunnon jälleenvuokraukseen kuitenkin aina vuokranantajan luvan, Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Elina Vilponen ohjeistaa. Hyvin lyhytaikaisellakin luvattomalla jälleenvuokrauksella voi olla ikäviä seurauksia, mutta parhaimmillaan jälleenvuokraus voi hyödyttää sekä vuokralaista että vuokranantajaa.
Barometri: Asuntosijoittajat odottavat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan, suurimassa osassa kaupunkeja kiinnostavat alle 50 000 euron sijoitusasunnot14.5.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Yksityiset vuokranantajat uskovat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan seuraavan vuoden aikana eniten Vaasassa, Oulussa ja Tampereella. Asuntosijoittajien suurin kiinnostus kohdistuu alle 50 000 euron sijoitusasuntoihin, selviää Suomen Vuokranantajien huhtikuussa julkaisusta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Suomen Vuokranantajien barometri: Asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyivät hienoiseen laskuun, taloussuhdanteen heikkeneminen kasvava riski15.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet maltillisessa nousussa viimeiset yli puolitoista vuotta, mutta kääntyivät nyt hienoiseen laskuun. Tulonhankkimislainan saanti asuntosijoitustoimintaan on vaikeutunut selvästi: näin kokee jopa 40 prosenttia lainaa hakeneista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Ihmetyttääkö taloyhtiön touhu? Käytä kyselyoikeuttasi kevään yhtiökokouksessa3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi on käynnistynyt. Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo, miksi jokaisen osakkaan kannattaa osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myös kevätauringon paistaessa ja mihin asioihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota. Myös vuokranantajaosakkaan kannattaa olla yhtiökokouksessa tarkkana, sillä kokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta asuntosijoittajan verotukseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme