ISSEI-konferenssin 28.7.-2.8. paneeleissa aiheina pyhyys nyky-Euroopassa sekä historian merkitys Venäjällä
Helsingin yliopisto
Viestintäosasto
28.7.2008
Helsingin konferenssin kattoteemana on Language and the Scientific Imagination (Kieli ja tieteellinen kuvitteleminen). Sessiot kattavat humanistiset, yhteiskunnalliset, oikeus- sekä taloustieteiden alat.
Konferenssin yhteydessä järjestetään kaksi englanninkielistä paneelikeskustelua.
Tiistain 29.7. klo 17-19 (yliopiston juhlasali, Unioninkatu 34) paneelin aiheena on The Sacred in European Mindscape (Pyhä eurooppalaisessa mielenmaisemassa). Paneelissa tarkastellaan sitä, mikä nykypäivän maallistuneessa Euroopassa koetaan merkitykselliseksi, jopa pyhäksi. Onko monikulttuuristuvassa Euroopassa enää olemassa esimerkiksi arvoja tai historiaa, jonka puolesta kannattaa taistella? Keskustelemassa ovat emeritusprofessori Matti Klinge (Helsingin yliopisto), professori Heinz-Uwe Haus (Delawaren yliopisto), professori Mika Aaltola (Minnesotan ja Tampereen yliopistot) sekä professori Theodor Damian (Metropolitan College, New York). Paneelin puheenjohtajana toimii professori Henri Vogt (Helsingin yliopisto).
Torstaina 31.7. klo 17-19 (yliopiston juhlasali, Unioninkatu 34) järjestetään paneelikeskustelu, jonka aiheena on Russia and its Past. Current Paradoxes of the Russian mind and the Study of History (Venäjä ja sen menneisyys. Venäläisen mielen nykyiset paradoksit ja historiantutkimus). Paneelissa keskustellaan historian ja historiallisen tulkinnan merkityksestä ja muutoksesta nyky-Venäjällä. Panelistit pohtivat muun muassa sitä, kenelle Neuvostoliiton historia kuuluu ja onko nykyisin väärin olla neuvostovastainen. Panelistit ovat professori Timo Vihavainen (Helsingin yliopisto), professori Dina Khapaeva (Pietarin valtionyliopisto), professori Nikolay Koposov (Pietarin valtionyliopisto) sekä tutkija Jussi Lassila (Helsingin yliopisto). Puhetta johtaa yliopistonlehtori Arto Luukkanen (Helsingin yliopisto).
ISSEI-konferenssi järjestetään joka toinen vuosi. Helsingin yliopistossa konferenssin järjestävänä laitoksena on Kielikeskus ja muina yhteistyötahoina Renvall-instituutti, yleisen historian laitos ja Aleksanteri-instituutti. Konferenssin suojelijana on tasavallan presidentti Tarja Halonen. Sitä ovat taloudellisesti tukeneet Suomen Akatemia, Suomen kulttuurirahasto, Niilo Helanderin säätiö ja Italian kulttuuri-instituutti.
Lisätietoja:
- paneeleista: Peter Stadius, puh. 050 525 6418,
peter.stadius@helsinki.fi
- ISSEI-konferenssista: suomalainen Co-chair, italian kielen yliopistonlehtori, FT Marja Härmänmaa,
marja.harmanmaa@helsinki.fi
, puh. 050 463 9256
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme