Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Energiatoimistot keskittyvät ilmastonmuutoksen hillintään - paikallisia ratkaisuja etsitään

Jaa

KUNTALIITTO TIEDOTTAA  
29.7.2008
Julkaistavissa heti

Energiatoimistot keskittyvät ilmastonmuutoksen hillintään
- Toimistojen tehtävänä paikallisten ratkaisujen esittäminen

Suomessa toimii kahdeksalla paikkakunnalla energiatoimisto. Niiden toiminta on keskittynyt kuntien, yritysten ja yhteisöjen energiansäästöön, energian käytön tehokkuuden parantamiseen sekä uusiutuvien energialähteiden käytön edistämiseen.

Toimistojen ongelmana on lyhytkestoinen hankerahoitus, joka ei anna mahdollisuuksia pitkäjänteiseen toimintaan. Nykyiset toimistot eivät kata myöskään koko maata.

Energiatoimistoja on perustettu lähinnä EU:n kolmivuotisen hankerahoituksen turvin. Enimmillään Suomessa on ollut kaikkiaan 12 toimistoa. EU-rahoituksen loputtua toimintaa on jatkettu kahdeksassa toimistossa osana kunnan organisaatiota tai teknologiakeskusten ja oppilaitosten yhteydessä.

Toiminnan hiipumisen syynä on käytännössä ollut jatkorahoitusmahdollisuuksien puute. Useat toimivistakin energiatoimistoista joutuvat etsimään jatkuvasti ulkopuolista hankerahoitusta niin EU-ohjelmista kuin erilaisista kotimaisista lähteistä.

Kuntaliiton energiainsinöörin Kalevi Luoman mielestä valtion budjetista pitäisi nyt löytyä energiatoimistojen toiminnan takaava rahoitus. Tällöin ne voisivat keskittyä pitkäjänteiseen toimintaan, jota ilmastonmuutosta hillitsevät toimet jatkossa vaativat.

- Samalla toiminta pitäisi ulottaa koko maan kattavaksi, joten nykyisten lisäksi tarvitaan 10-12 uutta toimistoa. Ilmastonmuutoksen myötä on tullut selkeä tilaus neuvontaverkostolle, joka jakaisi puolueetonta tietoa niin kansalaisille, yrityksille kuin kunnillekin.

Luoman mukaan energiatoimistot olisikin huomioitava parhaillaan valmisteltavassa kansallisessa ilmasto- ja energiastrategiassa, jotta niiden yleishyödyllinen toiminta saataisiin vakiintumaan.

Energiatoimistojen tuotteina ovat peruskartoitusten lisäksi olleet paikalliset selvitykset ja neuvontatyö. Toimistot ovat järjestäneet muun muassa erilaisia tapahtumia koululaisille ja tehneet asukasaktivointia paikallisten järjestöjen kanssa. Ilmastonmuutoksen hillintä on ollut keskeisimpiä vaikuttimia koko toiminnalle.

Energiatoimistojen vahvuutena on paikallisen toimintaympäristön tuntemus. Ne ovat verkostoituneet ja kullakin on omaa erityisosaamista, kuten kasvihuonekaasutaseiden laskentaan, biokaasun hyödyntämiseen tai näyttely- ja koulutusvalmiuksia.

Lisätietoja internetissä:
www.energiainfo.fi
www.kunnat.net/ilmastoenergia

Lisätietoja: energiainsinööri Kalevi Luoma, p. (09) 771 2556, 0500 824 641


LIITE: Tietoa nykyisten energiatoimistojen toiminnasta

Lapualla toimiva Etelä-Pohjanmaan energiatoimisto on toimistoista nuorin. Se on järjestänyt useita uusiutuvaa energiaa kuten tuulivoimaa, lämpöpumpputekniikkaa, aurinkolämmön hyödyntämistä sekä biokaasua käsitteleviä seminaareja ja koulutustapahtumia. Aurinkokeräin-järjestelmien rakentamiskursseja on järjestetty myös toimiston ”kummin”, Pohjanmaan energiatoimiston innoittamana. Yhdeksän viikonloppukurssin aikana on kullakin rakennettu yksi täydellinen aurinkokeräinjärjestelmä. Energiatoimisto on järjestänyt myös ilmastonmuutosta käsittelevän maakunnallisen seminaarin toimialueensa kunnille.

Toimistoa vetää Hannu Mars, p. 044 438 4200
http://www.thermopolis.fi


Mikkelissä ammattikorkeakoulun yhteydessä majaansa pitävä Etelä-Savon energiatoimisto on antanut asiantuntija-apuaan lukuisille energiankäyttäjille. Pääpaino on ollut puuhun perustuvassa energiantuotantoratkaisuissa. Yksi tuoreimpia esimerkkejä on Juvan Luomu Oy:n meijerin luopuminen öljynkäytöstä ja siirtyminen puupellettien käyttäjäksi. Noin 80 000€ välittömien vuosisäästöjen lisäksi yhtiö hyödyntää nyt paikallisia ja uusiutuvia energiavaroja.

Energia-asiantuntijana toimii Mikko Nurhonen, p. 050 549 9101
http://www.puuvoima.fi

Keski-Suomen Energiatoimistolla Jyväskylässä on meneillään kunnille suunnattu kampanja, jolla pyritään saamaan kaikki keskisuomalaiset kunnat mukaan kuntien energiatehokkuussopimukseen tai energiaohjelmaan vuosiksi 2008 - 2016. Tämän jälkeen liittyneisiin kuntiin tullaan tekemään uusiutuvan energian kuntakatselmoinnit. Jokaisessa keskisuomalaisessa kunnassa pidettävässä tietoiskussa kerrotaan myös muista ajankohtaisista asioista, kuten rakennusten energiatodistuksista ja energiapalvelusopimuksista (ESCO).

Keski-Suomen Energiatoimiston ”tähtiprojekti” on tällä hetkellä energiatodistusten ja energiaselvitysten laatimiseen ja laskentaan liittyvä koulutus. Tähän mennessä koulutukseen on osallistunut noin tuhat suunnittelijaa ja isännöitsijää eri puolilla maata.

Toimitusjohtaja Asko Ojaniemi p.040 5586 962
Energia-asiantuntija Lauri Penttinen p. 0440 2776 66
http://www.kesto.fi

Helsingin energiatoimisto toimii osana kaupungin rakennusvirastoa. Se keskittyy erityisesti kaupungin oman rakennuskannan ja toimintojen energian käytön järjestelmälliseen tehostamiseen. Toimisto on ollut mukana kaikissa energiatehokkuussopimusneuvotteluissa (vuodesta 1993) sekä vastaa sopimuksen mukaisten velvoitteiden toteuttamisessa. Rakennusten energiakatselmuksista Helsingillä on laaja kokemus. Energiakatselmukset on tehty 80 prosentissa kaupungin omaa rakennuskantaa. Toimisto oli kehittämässä myös omaa suurelle yleisölle kohdistettua energialuokitusmerkkiä (Display-merkki) kansainvälisessä hankkeessa. Display-merkki on esillä yli 100:ssa kaupungin rakennuksessa. Tällä hetkellä yksi toimiston päätehtäviä on mahdollisimman vähän ulkopuolista energiaa edellyttävien
rakentamisohjeiden laatiminen kaupungin uusia ja peruskorjattavia rakennuksia varten. Ohjeet tehdään jo käynnissä olevien pilottihankkeiden kautta. Ulospäin energiatoimisto näkyy vuosittain mm. energiansäästöviikolla.

Energiatoimisto on kehittänyt omissa rakennuksissaan energian säästön palveluyritystoimintaa eli ESCO –toimintaa. Tyypillisestä ESCO-toiminnasta Helsingin malli poikkeaa siinä, että rahoitus ei kuulu palvelukonseptiin. Toimintamallissa ulkopuoliselta yritykseltä tilataan kohteen/kohteiden energiansäästöpotentiaalin kartoitus sekä toimenpiteiden toteutus kokonaisuutena.  Tavanomaisesta hankinnasta tämä poikkeaa siten, että yritys antaa tekemänsä työn toimivuudesta myös säästötakuun. Normaalien laitetakuiden lisäksi yritys vastaa lupaamistaan säästötuloksista taloudellisesti tietyn ajan. Mikäli säästöt eivät toteudu lupausten mukaan, yritys hyvittää kaupunkia hukkaan menevistä energiakuluista sopimuksen mukaisesti. Saatavien kokemusten perusteella laaditaan omat kilpailuttamisohjeet.

Kehityspäällikkö Ulla Soitinaho p. 050-5591 462
Energia-asiantuntija Timo Posa p. 050-5592 568
Kehitysinsinööri Pälvi Holopainen p.050-3649 053
www.hkr.hel.fi/hkr-rakennuttaja

Tampereen energiatoimisto toimii ympäristötietokeskus Moreenian yhteydessä. Se aktivoi ilmastoasioissa eri kohderyhmiä koululaisista yrityksiin Pirkanmaalla näyttelytoiminnan, oppituntien, erilaisten tempausten ja kehityshankkeiden avulla. Moreenia lainaa sähkönkulutusmittareita kotitalouksille ja antaa asiakkaille monipuolista energianeuvontaa.

Energiatoimisto koordinoi kaupungin omaa energiansäästötyötä ja toimintaa laajennetaan myös seudun muihin kuntiin. Tampereella ryhdytään selvittämään määrätietoisesti vanhojen ja uusien asuinalueiden energiatehokkuutta. Energiatoimisto osallistuu työhön yhdessä Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen, Tampereen teknillisen yliopiston, rakennusliikkeiden ja kiinteistöjen omistajien kanssa.

Toimitusjohtaja Suvi Holm p. 040-7044 099
http://www.tampere.fi/ytoteto/energia/

Varsinais-Suomen energiatoimisto ja Varsinais-Suomen Agendatoimisto yhdistyivät Valoniaksi. Energiatoimisto on laatinut kuntakohtaisia kasvihuonekaasutaseita, puuenergiaselvityksiä ja maakunnallisen energiataseen sekä osallistunut tuulivoiman tuotantoselvityksiin ja erilaisia tiedotuskampanjoita mm. kuntien henkilöstölle.

http://www.vsenergiatoimisto.fi/vsenergia/vs-energ.nsf

Satakunnan energiatoimisto toimii teknologiakeskus Prizztech Oy:n yhteydessä. Se on tehnyt energiataseita, selvittänyt biokaasun hyödyntämistä sekä tuoreimpana Porin seudun kuntien ilmastostrategian (ILPOS) v. 2008.

http://www.prizz.fi/sivu.aspx?id=151&taso=1

Pohjanmaan energiatoimisto Vaasassa on osa teknologiakeskus Merinovaa  ja Länsi-Suomen osaamiskeskusta. Merinova on mukana energiateknologian osaamisklusteriohjelmassa.
http://www.merinova.fi

Lisäksi Suupohjan kunnissa on seudullinen energiahanke. Viiden Suupohjan kunnan (Kauhajoki, Teuva, Jurva, Isojoki ja Karijoki) alueella on käynnistetty energiaohjelma Vaasan yliopiston johdolla.  Tavoitteena on energian tuotannossa 100%:n omavaraisuus uusiutuvilla energialähteillä ja kierrätyspolttoaineilla kunnissa. Tämän EU:n ASPIRE-projektin esimerkin toivotaan muodostuvan kannustavaksi esimerkiksi muualla.
Projektipäällikkö Timo Hyttinen p. 044-0244 496
http://www.aspire-project.eu/

Pohjois-Pohjanmaalla on Metsäntutkimuslaitoksen Muhoksen yksikön vetämänä käynnistymässä aluekehitysrahoituksella energiatoimisto.

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye