Tasapainotesti paljastaa liian vähän nukkuneet riskikuljettajat
Valvominen vaikuttaa suorituskykyymme alkoholin tavoin. Jo 17 tunnin yhtäjaksoinen valvominen vaikuttaa kuin 0.5 promillen humalatila, ja 20 tunnin valvominen vaikuttaa 1 promillen tavoin. Tästä syystä väsymys on vakava onnettomuustekijä muun muassa liikenteessä. Suomessa, kuten muissakin teollisuusmaissa, rattijuopumuksesta säädetään laissa ja valvontaviranomaiset mittaavat kuljettajien humalatilaa puhallusalkometrillä.
Rattijuopumusanalogiaa mukaillen liikenneturvallisuutta edistettäisiin mittaamalla myös kuljettajien väsymystä. Tämän toteuttamiseksi valvontaviranomaiset tarvitsevat uuden mittarin. Humalatilaa voidaan mitata puhallusalkometrillä, mutta vastaavanlaista nopeaa ja helppoa väsymystestiä ei ole. Helsingin yliopistossa väittelevän Pia Forsmanin fysiikan alaan kuuluvassa väitöskirjatyössä tutkittiin, voidaanko ihmisen valveillaoloaikaa mitata tasapainolevyllä.
Forsmanin tutkimukseen osallistui 63 henkilöä. Heidän tasapainonsa mitattiin 2 tunnin välein, enimmillään 36 tunnin yhtäjaksoisen valvomisen aikana. Tulosten mukaan valvominen heikensi tasapainoa ja lineaarinen regressioanalyysi selitti 60 prosenttia valveillaoloajan aikana tapahtuvista tasapainomuutoksista. Loput muutoksista johtuivat lähinnä vuorokausirytmistä; väsymyksellä on huippu sekä iltapäivällä (klo 14-17) että aamuyöllä (klo 2-7) huolimatta siitä, onko valvottu vai ei.
Tutkimusta varten henkilöitten tasapainoa mitattiin myös kerran päivässä viikon ajan, joka päivä eri valveillaoloaikana. Käyttämällä lineaarista tasapaino-valveillaoloaikakorrelaatiota, kun samalla huomioitiin vuorokausirytmin vaikutus tasapainoon, arvioitiin henkilöiden hetkellinen valveillaoloaika 88 prosentin tarkkuudella. Tällöin (lineaarinen) korrelaatio arvioitujen ja todellisten valveillaoloaikojen välillä oli 0.85. Tehtyjen tasapainomittausten kesto oli 30 sekuntia. Mittauskeston analyyttinen lyhentäminen osoitti, että 18 sekunnin mittaus riittää tunnistamaan valveillaoloajan aiheuttamat tasapainomuutokset, mutta heikentää valveillaoloajan arviointitarkkuutta.
Tapaturmaehkäisyä varten tasapainotestillä tehty valveillaolomittaus soveltuisi väittelijän mukaan riskiryhmien viranomaisvalvontaan. Riskiryhmiin kuuluvat kirurgit, lentäjät, lennonjohtajat, bussin-ja veturinkuljettajat sekä ydin-ja vesivalvomoiden henkilökunta. Tätä ennen tulisi kuitenkin tutkia, päättää ja säätää laittoman väsymyksen raja-arvo tunteina.
Työterveyslaitoksella työskentelevä FL Pia Forsman väittelee perjantaina 12.9.2008 kello 12 Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheesta Hereilläoloajan posturografinen määrittäminen (Quantifying Time Awake Posturographically). Väitöstilaisuus pidetään osoitteessa Physicum, auditorio D101, Gustaf Hällströmin katu 2. Vastaväittäjänä on professori Hannes Petersen, Landspítali University Hospital, Islanti, ja kustoksena professori Edward Hæggström.
Väittelijän yhteystiedot:
Pia Forsman, puhelin 030 474 2170, pia.forsman@ttl.fi
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen, tiedottaja, 191 51042
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme